Altın & Gümüş

Altında ‘umutlu bekleyiş! ABD’de borç krizi altına yarayacak! Uzmanlar, altının zirve yapacağı o tarihi açıkladı!

ABD Merkez Bankası Fed tutanakları altın fiyatlarını bir süredir baskılamaya devam etse de gelecek dönemde yeniden ibrenin tersine döneceği belirtiliyor. ABD’li ekonomistler ve önde gelen yatırım bankaları verdikleri yatırım mesajlarında hep altına yatırıma işaret ediyor. ABD’de yaz aylarında borç limitinde tavana ulaşması nedeniyle temerrüt senaryoları konuşulurken, uzmanlar geçmiş dönemlerdeki deneyimleri hatırlatarak yatırımcılara uyarılarda bulunuyor

ABD ekonomisine ilişkin açıklanan her makro veri dünya ekonomisini de yakından ilgilendiriyor. ABD’de yaz aylarında borç limitinde tavana ulaşması nedeniyle temerrüt senaryoları konuşulurken, uzmanlar geçmiş dönemlerdeki deneyimleri hatırlatarak yatırımcılara uyarılarda bulunuyor.

Ekonomi Gazetesi’nden Evrim Küçük’ün haberine göre, Amerika’da Federal hükümet, temerrüde yol açabilecek 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmış durumda. Buna göre, borç tavanı haziran 2023 tarihine kadar yükseltilmezse, federal hükümetin parasının bitme ve ülkenin temerrüde düşme olasılığı konuşuluyor. Küçük’ün haberinde, böyle olası bir senaryonun diğer yatırım araçlarına nasıl yansıyacağını irdelerken, bunun yanıtına ulaşmak için 2011 yılındaki borç krizine dönüp bakılmasını öneriyor.

TEMERRÜT SENARYOLARI GÜNDEMDE

Konuya ilişkin yabancı basında yayınlanan bir analize dayandırılarak hazırlanan haberde, ABD’de kongrenin borç tavanını yükseltmemesi durumunda ülkenin büyük olasılıkla yaz ortasında veya sonbahar aylarının başlarında temerrüde düşebileceği uyarısına yer verildi.

En son Ağustos 2011 tarihinde de borç tavanı tartışmaları piyasaları önemli oranda etkilemişti. O tarihte Cumhuriyetçiler ve Demokratlar anlaşamadıkları için borç tavanı limiti temerrüde sayılı saatlerin kala artırılmıştı. Bunun üzerine ABD Doları’na yoğun satış gelirken, hisse senetleri zayıflayarak riskli varlıklar olumsuz tepki vermişti.

BENZER SENARYO YAŞANABİLİR

Forex.com kıdemli teknik stratejisti Michael Boutros, altının Haziran ayına yakın yükseleceği ve ardından borç tavanı artırıldığında fiyatların en azından kısa vadede zirve görebileceği benzer bir modelin tekrarlanabileceği görüşünü aktardı. Kredi notunun düşmesi veya temerrüde yaklaşılması durumunda altının iyi bir yatırım olacağını savunan Boutros, ancak bir çözüme ulaşıldığında altında büyük bir satış için dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. 

JP MORGAN DA ALTINI ÖNERDİ!

Geçen ay JPMorgan tarafından yayınlanan bir raporda da, düzensiz bir borç tavanı dönemi potansiyelinin, global yatırımcıların ABD'nin varlık sınıflarındaki fazla ağırlıklarını yeniden dengelemesi için başka bir tetikleyici unsur oluşturduğu belirtildi. Raporda, ayrıca bu dönemde; Japon Yeni, İsviçre Frangı ve altın gibi değerli metallere yatırımın düşünülebileceği kaydedildi.

Gainesville Coins değerli metaller uzmanı Everett Millman ise hükümet harcamaları ne zaman gündeme gelse, altının cazibesimnin arttığını savundu.