Altın & Gümüş

Altında yatırımcılar şaşı şaşı baka kaldı! Altında son dakika gelişmesi! Analistler sonraki tarihi açıkladı

Analistlerin beklediği ABD enflasyon verileri açıklandı ancak altın fiyatlarında beklenen yükseliş olmadı. Analistler, altın fiyatlarında şok eden gelişmenin ardından yeni yorumlarda bulundu. Geçtiğimiz aylarda düşüş trendine giren altın fiyatları, bu ayla birlikte yeniden yükseldi fakat yine de tam anlamıyla istenilen seviyeye gelmedi

Altın fiyatlarında yaşanan dalgalanma tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda düşüş trendine giren altın fiyatları, bu ayla birlikte yeniden yükseldi fakat yine de tam anlamıyla istenilen seviyeye gelmedi. 

ENFLASYON VERİLERİ DE YETERLİ OLMADI

Altın fiyatlarının yükselmesinde enflasyon verileri de yeterli olmayınca gelen rakamlar herkesi şok etti. Analistler ise altında bir sonraki tarihi rahatlık içerisinde verdi. FED'in 1-3 Kasım tarihleri arasında açıklayacağı faiz rakamlarının ardından altında yeni bir seviye bekleniyor. Bu seviyenin daha çok yükselme yönlü olduğu tahmin ediliyor. 

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM 

14 Ekim tarihinde altın fiyatlarını merak eden vatandaşları ilgilendiriyor ve altın fiyatlarında yaşanan düşüş eğiliminin sürüp sürmediği sorgulanıyor. Piyasaların son verilerine göre gram altın, çeyrek altın ve diğer altın türleri paylaşıldı. İşte güncel altın fiyatları:

Gram altın

Alış 997,43 TL
Satış 997,64 TL

Çeyrek altın

Alış 1.643 TL
Satış 1.663 TL

Cumhuriyet altını

Alış 6.546 TL
Satış 6.629 TL

Yarım altın

Alış 3.278 TL
Satış 3.326

AVRUPA'DA EKONOMİK ANLAMDA SON GELİŞMELER

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre, Avrupa'da yaşanan enerji krizi, bununla birlikte PMI rakamlarındaki düşüş, Uzakdoğu’da ise pandemi ve durgunluk siparişleri baskılıyor. Yılın son çeyreğinde metal ve enerji piyasalarında dolar gücünü hissettirmeye devam edecek. Teknik analizler, ekim-aralık döneminde petrol, bakır, alüminyum, altında daha düşük seviyelerin test edilebileceğini gösteriyor. Yükseliş beklenen ürünler arasında ise başı buğday çekiyor.

Emtia piyasalarında oluşan düşüş eğiliminin sorumlusu olarak gösterilen dolar, Fed’in agresif faiz artışları nedeniyle 20 yılın en yüksek seviyesinde daha da güç kazanma peşinde. Reuters tarafından hazırlanan yılın son çeyreğine ilişkin teknik görünüm raporunda Dolar Endeksi’nin 120.33-121.02 aralığına yükselebileceği belirtiliyor. 121 bölgesi, 2001 yılından bu yana en yüksek seviyeye işaret ediyor. Her iki seviye de önemli bir direnç olarak gösteriliyor ve geri çekilme ya da daha fazla yükselişe yükselişi tetikleyebileceği uyarısı yapılıyor.

Reuters’ın teknik görünümünde Doların bu seviyelere çıkması halinde diğer emtia gruplarında yaşanabilecek fiyat hareketlerine ilişkin şu tahminler yapılıyor:

2020 yılının en düşük seviyesi 15.98 dolardan başlayan yükseliş Mart 2022’de 139.13 dolarda tamamlandı. Yüzde 38.2 geri çekilerek 92 dolar düzeyinde konsolide olan fiyatların yüzde 50 geri çekilme yaparak 77.56 düzeyini test etmesi bekleniyor. Buranın altına inilme ise bir yükseliş trendinin sonlanması anlamına geliyor. Bu gerçekleşirse 57.95-67.75 seviyeleri konuşmaya başlanabilir. Ancak 77.56’nın üzerinde 83.63 dolar önemli bir destek olarak duruyor. Amerikan Petrolü (WTI) için beklenti ise 70.29 dolar destek seviyesine kadar geri çekilme yaşanabileceği şeklinde. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanları, günlük petrol üretimini kasım ayından itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı. Ancak üretim kesintisi kararına karşın sıkı parasal koşullardan kaynaklanan zayıflayan talep nedeniyle WTI’nın varil fiyatı dün 92 dolara indi. Brent petrolünün varili de haftanın ilk işlem gününde 97 dolardan satıldı.