Ekonomi

Altını ve doları olanlar koşun! İslam Memiş açıkladı! Pazartesi bambaşka bir piyasaya uyanılacak! İşte detaylar!

Ünlü ekonomist İslam Memiş, Altın fiyatları seçim sonrasına dair nasıl bir şekil alacağını açıkladı. İşte detaylar!Ekonomist Tunç Şatıroğlu, altın için yüksek beklentilerinin olduğunu açıklarken, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş de yatırımcılara "Pazartesi bambaşka bir piyasayı konuşacağız" şeklinde uyarıda bulundu

Yatırımcılar, seçim sonrasında altın fiyatlarının nasıl etkileneceğini merakla sorgulanıyor. Ekonomist Tunç Şatıroğlu, altın için yüksek beklentilerinin olduğunu açıklarken, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş de yatırımcılara "Pazartesi bambaşka bir piyasayı konuşacağız" şeklinde uyarıda bulundu.

 

İşte ayrıntılar...

ALTIN FİYATLARINDA NASIL BİR DEĞİŞİM OLACAK!

Altın fiyatları haftayı düşüş ile kapattı. ABD'deki borç limiti krizi ve para politikalarına dair belirsizlikler, altının ons fiyatını etkiledi. ABD enflasyon verilerinden sonra rekor seviyeye çıkan ons altın fiyatı, ABD Merkez Bankası'nın faiz indirimi beklentilerini tekrardan değerlendirmesi ile bu haftaki kazançlarını iade etti. Perşembe günü sert bir düşüş meydana gelen altının ons fiyatı 2007 dolara kadar düşmüş oldu. Gram altın fiyatı da ekranlarda 1262 liraya kadar indi. Ancak kuyumcularda farklı bir durum var. Altının gram fiyatı Kapalıçarşı'da 1450 lira seviyelerinden satışa çıkarıldı.

Piyasalardaki yön arayışı sürerken analistler de, ABD'deki borç limiti krizi ve para politikalarına dair belirsizliklerin varlık fiyatları üzerinde oynaklığın yükselebileceğini belirtti. Fed'in Haziran ayında faizleri sabit tutması durumunun yaklaşık olarak yüzde 92 olarak fiyatlanırken, bu sene faiz indirimi beklentileri de azalmış haldedir.

ALTIN TALEBİ ARTTI!

Altın, tarihsel olarak ekonomik belirsizlik dönemlerinde bir güvenli liman olarak kabul edilir ve son birkaç yıldır dünya genelinde yaşanan jeopolitik gerilimler ve ekonomik durgunluk gibi faktörler altın talebini artırdığı kaydedildi. Bu yüzden de, yatırımcılar yüzlerini altına çevirerek, portföylerini çeşitlendirmeyi tercih etmektedirler. Seçimlerden dolayı ise altın fiyatlarındaki hareketlilik daha belirgin hale geldi. Seçim öncesinde yatırımcılar altın gibi güvenli limanlara yöneldi ve altın talebi arttı. Ama seçim sonrası altın fiyatlarına dair de belirsizlik olacak.

Altın fiyatlarına yönelik tahminler ve beklentiler değişiklik gösteriyor. Bazı uzmanlar altının ons fiyatında yükseliş yaşanabileceğini düşünürken, diğerleri fiyatlardaki hareketlilik seçimin ardından devam edeceği yönünde düşünceler hakim. ANZ analistleri ise altın fiyatlarının 2023 ve 2024 yıllarında yükseliş trendinde olacağını düşünüyorlar.