Altın & Gümüş

Altının 2 ay sonra geleceği seviye budur! Bakıp bakıp hesap yapın

Altın fiyatlarındaki dalgalanmayla birlikte fiyatların hangi yöne gideceği de merak edilmeye başlandı. Gelin hep beraber analistlerin tahminlerine bir göz atalım. Analistler geçtiğimiz günlerde üstüne basa basa altın fiyatlarının yükselme ihtimalinin yüksek olduğunu ve alabilenlerin gram altın almasının faydalı olduğunu ifade etti

Altın fiyatlarında şu sıralar ciddi bir dalgalanma yaşıyor. Analistler geçtiğimiz günlerde üstüne basa basa altın fiyatlarının yükselme ihtimalinin yüksek olduğunu ve alabilenlerin gram altın almasının faydalı olduğunu ifade etti. Analistlerin ilk tahminleri doğru çıktı. Şimdi analistlerin tahminlerinin ikinci aşamasına geçtik. 

ALTIN 2 AY SONRA NE KADAR OLACAK

Analistlere göre gram altın almak için hala geç değil. Analistler bundan sonra 2 ayda gram altın fiyatlarının 1050 TL ile 1100 TL bandına çıkmasını sürpriz olarak değerlendirmiyor. 

Küresel piyasalarda altın fiyatları son olarak ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole Sempozyumu’nda yapmış olduğu açıklamalar sonrası baskılanmış ve düşüşe geçmişti. Daha sonra toparlanan altın fiyatları, ardından ABD tarım dışı istihdam verileri öncesinde düşüşe geçerek baskılanmıştı. Ons altın fiyatında yaşanan baskılanma yurtiçinde gram altın fiyatına da yansırken, ABD tarım dışı istihdam verilerinin açıklanması ve verilerin beklentilerin üzerinde gelmesiyle birlikte bu baskı kırıldı ve altın fiyatlarında yükseliş yaşandı.

Haftanın son işlem günü itibariyle yönünü yukarı çeviren altın fiyatları, hafta sonunda da yeşil bölgede kalarak yükselişlerini sürdürdü. Geçtiğimiz hafta içinde 1.000 TL sınırının altına sarkan gram altın, hafta sonunda yeniden kritik desteğin üzerine çıktı. İşte detaylar…

Fed’in 2022 yılında faiz artırımları uygulamaya başlaması, riskli varlıklardan kaçışları hızlandırdı ve Fed’in şahin tondaki para politikası adımları piyasalarda etkisini gösterdi. Gelen dalgalanmalarla birlikte gözler Fed’in Eylül ayı faiz kararına çevrildi. Fed Başkanı Powell, Fed’in para politikası adımlarında tarım dışı istihdam verilerinin ve enflasyon verilerinin temel olarak ele alındığını dile getirdi. 

Geçtiğimiz ay ABD’de enflasyon beklentilerin altında, dün ise tarım dışı istihdam verileri de beklentilerin üstünde geldi. Bu verilerle birlikte her ne kadar Fed’in şahin tondan güvercin tona geçeceği ihtimali yükselmiş olsa da piyasa beklentilerinde Fed’in Eylül ayında faizi 75 baz puan artırma ihtimali %69’a yükseldi. Ayrıca veriler sonrası altın fiyatları da yükselişe geçti.