Altın & Gümüş

Altınla ilgili flaş gelişme! Cebinizden önce buraya bakın

Altın fiyatlarıyla ilgili flaş gelişmeler yaşanıyor. FED kararı nedeniyle uzun süredir baskılanan altın fiyatlarının FED'in faiz kararının ardından yeniden güçlenmesi bekleniyor. İşte konuyla ilgili detaylar... Faiz kararından önce yatırımcılar bankalardaki paralarını çekerek dolara yatırmışlardı ancak faiz kararından sonra bu paraların yeniden bankalara gidebileceği konuşuluyor

Tüm dünya Amerikan Merkez Bankası tarafından açıklanacak faiz kararını bekliyor. Faiz kararından önce yatırımcılar bankalardaki paralarını çekerek dolara yatırmışlardı ancak faiz kararından sonra bu paraların yeniden bankalara gidebileceği konuşuluyor. Altın da yatırımcılar için önemli bir seçenek olarak masada duruyor. Analistler, FED toplantısının ardından altın fiyatlarında yeniden toparlanma olmasını ön görüyor.

FAİZ ARTIŞI MASADA ÇOK GÜÇLÜ ŞEKİLDE DURUYOR

Fed yetkililerinin 26-27 Temmuz toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına gitmesi bekleniyor. Fed toplantısında çıkacak neticenin dışında ayrıca ABD’nin ikinci çeyrek gayri safi yurt içi hâsıla (GSYH) verileri de yakından takip edilecek. Bu veri ABD’nin durgunluğa girip girmeyeceğinin işaretini sunacak. Fed’den gelen faiz artışları doların gücünü ve ABD tahvillerinin getirisini artırdığı için altın fiyatları son haftalarda baskılanırken ekonomideki risklerin artması altının güvenli liman özelliğini tekrar ön plana çıkarabilir.

Dolar dün, Fed’den beklenen faiz artırımı öncesinde 20 yılın zirvesinin hemen altında işlem gördü. Doları başlıca altı para birimine karşı ölçen dolar endeksi hafif gerileyerek 106 seviyelerine inse de temmuz ortasında gördüğü 20 yılın zirvesi  olan 109,29 seviyesinden fazla uzaklaşmadı. Dolar bir süredir ABD’de beklenen faiz artırımları ve küresel ekonominin yavaşlayacağı endişelerinden destek bulurken güçlü dolar altın fiyatlarını baskılamaya devam ediyor. Doların güçlenmesinin yanında ABD Hazine tahvillerinin de kazançlarını artırması altın fiyatlarının yükselişinin önünde engel olmayı sürdürüyor.

Bunun yanında Avrupa Merkez Bankası’nın da 50 baz puanlık faiz artışına gitmesiyle birlikte altın geçen hafta Mart 2021’den bu yana en düşük seviye olan ons başına 1685 dolar seviyesini görürken ABD ekonomisine ilişkin zayıf verilerin ardından kısmen toparlandı.

Diğer yandan hem ABD ekonomisine hem de küresel ekonomiye ilişkin risklerin artması, altının güvenli liman olma özelliğini ön plana çıkartarak değerli metali destekliyor. Ekonominin durgunluk sinyali vermesi ve durgunluk olasılığının daha çok tartışılması, yatırımcıları riskli varlıklar yerine altına yönlendiriyor.

Bu gelişmelerle birlikte altın öğlen saatlerinde günlük yüzde 0,2 artışla ons başına 1724 dolardan işlem gördü. Altın vadeli işlemleri de 1722 dolar seviyesinden işlem gördü.