Kentsel Dönüşüm

Altınok Öz Kartal kentsel dönüşümü dünya basınına anlattı!

Kartal'da yerinde dönüşüm, deprem dönüşüm ve kentsel dönüşüm kavramlarını ilçede uygulamaya sokan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, dünya basınında.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal Bölge Platformu'nun düzenlediği basın toplantısı sonrası yabancı basın mensuplarıyla bir araya geldi. Başkan Altınok Öz,  körfez ülkelerinden gelen yabancı basın mensupları ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Kartal olması gereken yerin henüz yarı değerine değer olarak ulaşmadı

Basın toplantısında Azerbaycan Tegraf Gazetesi, -Azerbaycanlı bir iş adamı Kartal'a yatırım yapabilir mi? Burada kazancı ne olabilir? sorusunu Başkan Altınok  Öz şöyle yanıtladı:  "Kartal Belediye Başkanı olarak bizlere bir çok yatırımcı geliyor.  Buraya daha çok çantasına parayı koyan ve biz burada ne yapabiliriz diyenler geliyor. Bir Azerbaycanlı firma bizde para var. Burada yatırım yapmak istiyoruz. Pendik'te ufak bir binayla başladı ve o arada gözledik ama Kartal'da da olmak istiyoruz dediler. Ortak buldu. Azeri firma bir projeye devam ediyorlar. Daha sonra Suudi yatırımcılar geldiler. Biz de para var biz de buraya yatırım yapacağız dediler. Onlarda belediyenin bir şirketiyle sitenin dönüşümünde yer aldılar. Dolayısıyla Kartal, biraz da belediye başkanından kaynaklanarak çok kendini öne çıkartmayarak bir yapı içerisinde yürüyordu. Planlar bitti, dönüşüm başladı. Otomatik dönüşüm hızlanınca herkesin dikkatini çekmeye başladı. Planlar bitip, arkadaşlarla büyük yatırımlara imza atmaya başlayınca iş arttı. Şunu söylemek istiyorum; Kartal olması gereken yerin henüz yarı değerine değer olarak ulaşmadı. Kartal'ın güneyi deniz, kuzeyi orman, çevresinde iki ilçe var, 39,5 kilometre kare bir alan. Eski kartal'ı düşünürseniz Kadıköy'den Gebze'ye kadar. İçinden birçok ilçe çıktı ama Kartal'ın merkezi merkez olmaya devam ediyor. Kültürüyle, sanatıyla ve her şeyiyle. İmar planlarına göre ne kadar değişecekse o kadar değişecek. Merkez olan bölüm fazla değil. Şuan 500 bine yaklaşan nüfusu 900 bin 1 milyon 100 arasında aşağı yukarı sabitlenecek."


İyi bir kent yöneticisi önce kentine zarar vermeyecek

Dubali gazete Millennium Millionaire Group'dan Shereen Shabnam büyükşehirlerde kültürel izlerin yavaş yavaş silindiğini, Kartal'ın gelişiminde kültürel izlerin korunup korunmayacağı yönündeki sorusuna da şöyle cevap verdi. Başkan Altınok Öz: "Türkiye'de arkeolojik kazı yapan ilk ilçe belediyesiyiz. Bizim kazı alanında çıkardığımız kilise denize daha yakın. Hamam kilisenin kara tarafında. O dönem ticaret gemilerini düşünürlerse daha buhar bulunmamıştı. Gemiler kürekle, insan güzcüyle hareket ediyor. Dolayısıyla insanlar, insani ihtiyaçlarını olduğu yerde yapıyorlardı. Ticari gemiler limana yanaştıklarında mürettebat önce hamama girer, sonra kente girerlerdi. Bizim kazı alanında çıkardığımız Bizans sarayının alternatifi olan bir saraydı. Ya Bizans kralının tatil yeriydi ya da Anadolu'ya seferden önce ordularını hazırladığı alandı. O dönemlerde salgın hastalıklar vardı. Sarayda ya da kentte salgın çıktığında kendisini korumak amacıyla geldiği alandı. Soğanlık lale soğanından adını alıyor. 1700 ve 1720 yılları arasında kendisi de benim hemşerim olan Sadrazam Nevşehir'li Damat İbrahim Paşa lale devri yaşatmıştır. Dünyaca ünlü soprano Zehra Yıldız, Avustralya'daki bir konser sırasında beyin kanamasından öldü. Zehra Yıldız'ı anma komitesinde eski Başbakan yardımcılarımızdan Erdal İnönü Vakfı da vardı. Zehra Yıldızı anan ve opera yapabilen tek belediye Kartal Belediyesi'dir. Ben genel cerrahım. İyi bir hekimin teşhisi doğru olmalı ki tedavisini doğru yapsın. Cerrahide bir kural vardır, Latince 'Primum non nocere' yani önce hastaya zarar verme. İyi bir kent yöneticisi de önce kentine zarar vermeyecek. Sonra halkın ihtiyaç tanısını koyacak, beklentilerini bilecek. Kültür ve sanatını iyi bilecek ve ona göre de yol haritasını çizecek.  Bizden önce halk hareketleri olurken, -dönüşüme hayır- diye dolaşılırken, şimdi insanlar -evimi ne zaman yıkacaksın başkan- diyen bir noktaya geldik. Biz siyasi insanlarız. Biz halkı kendi siyasi düşüncemize göre yönlendiririz. Bunu da festivallerle ve etkinliklerle yapıyoruz. Burada önemli olan özgür düşünceyi sağlayacak sanatçının yerel yönetime bağlı kalmayacağı, fonlarını yerel yönetimlerin sağlamadığı özgür sanatın yolunu açmamız gerekiyor. Bununla ilgili de çalışmalar yapıyoruz. Bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Bunlardan birisi olan Tasarım Araştırma Katılım 'TAK' ekibi, Kartal Belediyesi'nde tasarım üretmekte.  TAK ekonomik olarak Kartal Belediyesi'ne bağlı değil." dedi.


Bize ait bölgeleri park yapıyoruz

The British News Gazetesi'de  Dubai' de yapılan çalışmalarda yeşil alanların da düşünüldüğünü ve Kartal'da yeşil alanlarla ilgili ileriye dönük çalışmalarda hakkındaki soruyu da Başkan Öz şöyle yanıtladı: "Planda neresi park görünüyorsa,  görünen arazi devlete ait ise binaya dönüşmesin diye park yaptık. 2009-2014 döneminde bütçemizde çok uygun olmamasına rağmen ve yeşil alan ihtiyacından dolayı o alanları park haline getirdik. Bu dönem yatırımcıların yatırımları arttığı için ve yatırımcıların belediyeye terk ettikleri alanlarda park yapmak daha kolay oluyor. Onların terk ettiği alanlara biz proje yapıyoruz, o projeyi de yatırımcıya veriyoruz. Bu parkı da yapar mısınız diye. Bu yıl bu uygulamayla park ihalesi yapmadım. Bu yolla 50 bin metrekare yatırımcıya park yaptırdık. 4 tane orta boy bina yapılacağına iki tane büyük yapılsın. Halkın yararlanacağı alanın fazla olmasını fikir olarak tercih ediyorum."


Ceviz Meydanı projemiz hazırlanıyor

Dubai'den gelen Mediaquest Syed Atique Hussain Naqvi'nin yabancı sermaye sorusunu da yanıtlayan Başkan Altınok Öz; " Kartal Belediyesi'nin tarihsel dokusunu göz önüne alarak Cevizli Mahallesi'nde bir Ceviz Meydanı oluşturuyor, altında otoparkı, yüzme havuzları , rekreasyon alanları, anfi tiyatrosu ama bir köşesinde de 4 ayak üzeri seyir terası, bir üst katta da kapalı kafesi olan Eyfel Kulesi'nin Le Jules Verne'nin olduğu alandan biraz esinlenerek ve üstü ceviz yaprağı olan bir projemiz var. Yani ticari bir proje değil. İşte bu ticari olmayan projeye bir başkonsolos -burayı biz yaptırabiliriz- diyor. Ve ülkesiyle yazışmalarımız devam ediyor. Büyük bir ihtimalle 10 milyon dolarlık bir yatırımla Ceviz Meydanı'nı bize yapmış olacak. Ve 5 milyon dolara satın aldığımız ve gezmenizi de tavsiye edeceğim huzurevimize de 1,8 milyon euroluk  Avrupa Birliği projesinde İspanya Malaga, İtalya Cenova ve Türkiye'de İstanbul Kartal. Huzurevinin ısı izolasyonu ve dış cephe izolasyonunu yaparak enerji tasarruflu binaya dönüşmesini 1,8 milyon euroluk Avrupa Birliği fonuyla dönüştüreceğiz. Merkezi Brüksel'de ICLEI (Sürdürülebilirlik için Yerel Yönetimler Birliği) üyesidir. Ben siyasete 2009 yılında girdim. 2008 yılında doktorluğu bıraktım. Orta Anadolu'da yani Kapadokya'da 13 bin 500 ceviz, 5 bin 200 badem ve 5 bin kiraz ağacı olan bir çiftliğin sahibiyim. Kökleri yiyen 'capnodis' diye bir kök kurdu çıktı.  -İnorganik ilaç kullanacaksın- dediler. Bunun yerine Türkiye'nin en büyük süslün kümesini yaptık. Kök kurdunu yesin, inorganik madde kullanmayalım diye. 100 sülün ile başladık. 200 binin üzerinde sülün kuşunu araziye bıraktık. Ama en önemlisi sülünün tadını bilmiyoruz."


Her fikrin ve her düşüncenin meydanlarda sergilenmesine olanak sağlıyoruz

Körfez yatırımcılarının Kartal'a talepleri olup olmadığı ve Suudi Arabistan, Katar ve diğer körfez ülkelerinden Kartal'a yatırımla ilgili net bir bilginin olup olmadığına yönelik soruya ise Başkan Altınok Öz şöyle cevap verdi: "Kimin nereye ne yaptığı beni ilgilendirmez. Ben sadece malzemeyi masanın üzerine koyarım ama yemeği kimin yapacağı beni ilgilendirmez. Her insan var burada. Her etnik kimlikten var. Her inanç grubundan var. Ama biz Kartal'da barış içinde yaşamayı biliyoruz. Çünkü yerel yönetim olarak her fikrin her düşüncenin her rengin Kartal Belediyesi'nin yerlerinde veya meydanında kendisini sergilemesine olanak sağlıyoruz. En soldan en sağa kadar. Dolayısıyla en soldaki de en sağdaki de yan yana, aynı iki komşu standa bulunabiliyor. Komşu rahatsız olmayacak. Esnaf rahatsız olmayacak. Halk rahatsız olmayacak. Bu koşulları yerine getiren herkese Kartal'da yer var. Kartal olması gerekenden daha %50 sine ulaşmadı."



Yenigün