Kentsel Dönüşüm

Altınok Öz kentsel dönüşümü anlattı!

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kentsel Dönüşüm Derneği ‘KENTDER’e, Kartal’daki Deprem Dönüşüm ve Yerinde Dönüşümü anlattı. Başkan Altınok Öz, Deprem Dönüşümü Türkiye’de en iyi yapan belediyenin Kartal Belediyesi olduğunu söyledi.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kentsel Dönüşüm Derneği  ‘KENTDER’e, Kartal’daki Deprem Dönüşüm ve Yerinde Dönüşümü anlattı. Çengelköy’de düzenlenen, inşaat ve yapı tedarik firmalarının bir araya geldiği toplantıda Başkan Altınok Öz, deprem dönüşümü ve yerinde dönüşümü en iyi yapan belediyenin Kartal Belediyesi olduğunu belirtti.

 

“TAK KARTAL, Kartal’ı Tasarlıyor”

 

Erkanlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı ve Gürallar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı  Erol Güral , Gürallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel, Kartal Belediyesi Deprem Dönüşüm ve Yapı Kontrol Müdürü Nuran Keriş, yapı inşaat şirketleri müdürleri, şehir plancıları, avukatlar ve  yapı tedarik firmalarının genel müdürlerinin yer aldığı toplantıda Tasarım Araştırma Katılım ‘TAK KARTAL’ ekibinden Özgün Günsürer,  TAK KARTAL’ın çalışmalarını sunum eşliğinde anlattı. Günsürer, ‘TAK KARTAL’ın nasıl çalıştığı, bir şehrin ve kentin sağlıklı olabilmesi için nasıl bir vizyona ihtiyaç duyulduğu, yaşam ve kalitenin arttırılması için dönüşümün nasıl yapılaması gerektiği, bilgi ve araştırmaya dayalı sorunları çözmenin yolları konularına değindi. Fikirleri olan mahallelileri, yaratıcılığı olan tasarımcıları, becerileri olan gönüllüleri, geleceğim var diyen öğrencileri ve olanakları olan destekçileri bir araya getirerek çözüm üreteceklerinin altını çizen Günsürer, ‘TAK Kondu’ ve ‘TAK Gezici Otobüsleri’ hakkında da bilgi verdi.

 

‘Türkiye’de ilk Kazı Yapan Belediyeyiz’

 

TAK Kartal’ın sunumunun ardından söz alan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, deprem dönüşümünde Kartal’ın vizyonu, çalışmaları, elektronik belediyecilik olan e-belediyecilik ve Arkeolojik kazı alanları hakkında firma yetkililerine bilgi verdi. Başkan Altınok Öz, Sosyal Demokrat Düşünce ve Felsefe doğrultusunda Kartal’da kültür ve sanat çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirterek “ Bir kentin geleceğini planlıyoruz. Bizler yerel yönetici olarak karar veririz. Kartal Belediyesi, arkeolojik kazı yapan ilk ilçe belediyesidir. Sanatın freni yoktur. Sanata fren koyduğunuz zaman sanat olmaz. Bizim sanata iki bakış açımız vardır. İlki, mensubu bulunduğumuz fikre uygun sanatı temsil edebilmek, ikincisi de sanatın özgürleşmesi için önünü açmaktır.  İşte ‘TAK KARTAL’ özgür sanatın yolunu bizlere gösterecek. TAK KARTAL, bizim için ve yatırımcılar için bir ARGE’dir. TAK bize alanı verecek, hem de alandaki insan kaynağını verecek. Düşünen beyinleri bizimle buluşturacak” dedi.

 

Başkan Altınok Öz, Kartal’ı Tanıttı

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, toplantıda Kartal’ı tanıtarak ve hem coğrafi hem demografik yapı hakkında bilgi verdi. Başkan Altınok Öz, “Kartal, Kayış dağı ile Aydos dağı arasında, arkada Sancaktepe, Batı’da Maltepe, Doğu’da Pendik ve denizi olan bir ilçe. Çok önceleri Bostancı’dan Gebze’ye kadar olan büyük bir ilçeydi Kartal. Kartal Belediyesi 1860 yıllarında var olan bir belediyedir. Kartal, sakin bir ilçeyken 1947 yılında İstanbul’a yakın ama İstanbul’un dışında bir fonksiyonla sanayi ile canlanıyor. Sanayi Kartal’a taşınıyor. Hal böyle olunca Kartal, sanayi kenti olarak anılmaya başlıyor ve sanayide çalışan emekçilerle Milli Emlak’ın, devletin ya da şahsın arsasında bir inşaat faaliyeti başlıyor. Ve böylece bir çarpık yerleşim söz konusu oluyor. Yıllar sonra devlet, iki tane yasa çıkarıyor önce 775 sayılı gece kondu, arkasından 1984 yılında 2981. Af Kanunu çıkıyor. Yerel yönetim, bu çıkan yasalardan yararlanmadığı için ve imar ıslah çalışmaları doğru yapılmadığı için çarpık kentleşme devam etmeye başlıyor ve düzeltilemiyor. 1980’li yıllarda ikinci bir dönüşüm başlıyor. Toplu konutlar yapılarak yeni yerleşim modelleri oluşuyor. Bu dönüşüm modeliyle Kartal’da 359 site yapıldı. Bu sitelerden 107 tanesi 775’e tabi olmak üzere yeni bir mahalle kuruluyor. Mahallenin adı ise Uğur Mumcu oluyor. Kalan 252 site de Kartal’ın merkezinde yer alıyor. Bu sitelerden 83 tanesi 2001 depreminden sonra yapıldığı için Kartal Belediyesi’nin çalışma alanı dışında tuttuğu kısımdır. Kartal Belediyesi olarak toplam 169 siteyi incelemeye aldık” diye konuştu

 

“Seçim Bildirgeme Deprem Dönüşümü ve Yerinde Dönüşümü Koydum”

 

2009 seçimlerine girmeden önce seçim bildirgesinde ‘Deprem Dönüşüm ve Yerinde Dönüşümü’ ün yer aldığını hatırlatan Başkan Altınok Öz, “ 2009 seçim manifestomda, ‘Kartal’da kişiyi yerinden eden dönüşüme hayır’ ve ‘Depremi birlikte yeneceğiz’ diyoruz. Seçim bildirgemde; tüm konutların depreme dayanıklı olarak yeniden yapılandırılacağı, bu amaçla apartman yönetimlerine ve gecekondulara özel destek verileceği, depremle ilgili imar değişikliklerinden altyapı ücreti ve harç alınmayacağını belirttim” dedi.

Başkan Altınok Öz, Türkiye’de deprem ve yerinde dönüşüm kelimesini kullanan ve uygulamaya sokan ilk belediyenin Kartal Belediyesi olduğunu belirterek bu konuda lider olduklarının altını çizdi. Dönüşümde Kartal modelinin ilçede uygulandığını belirten Başkan Altınok Öz, “Deprem dönüşümü ile ilgili sözleşme taslağı hazırlayarak internet sitesine koyan da Kartal Belediyesi’dir. Şu ana kadar 14 bin 539  kişiyi çürük ve depreme dayanıksız binalarda yaşamaktan kurtardık. Hamam sokak da dönüşüm içerisinde olacak. Hamam Sokak Esnaf Derneği kuruldu. Yunus Mahallesi ve çevresinde Kentsel Dönüşüm Mağdurları Derneği’nin adı, yaptığımız çalışmalar sonucunda ‘Yunus Kentsel Dönüşüm Platformu’na dönüştü. Önemli olan bu. Halka neyi veriyorsanız onu görüyorsunuz. Önce tapu sonra yapı. Deprem dönüşüm toplantılarını kayıt altına alarak deprem dönüşümün kitabını yazdık. Kartal’ın imar planlarıyla ilgili bütün sorunlarını çözdük” dedi.  

 

‘ Kira Yardımını Çıkardık’

 

Deprem dönüşüm ve yerinde dönüşüm için kira yardımını Meclisten çıkardığını, 6306 sayılı yasanın mimarının da Kartal Belediyesi olduğunu ifade eden Başkan Altınok Öz, “ 2012 yılında 6306 sayılı yasa çıkmadan önce Belediye Meclisinden, evi deprem nedeniyle terk edecek ve evi yıkılacak ailelere 500 tl kira yardımını çıkardık. Sayıştay bunu kabul etmedi ve biz tekrar çıkardık. Van Erciş’te deprem meydana gelince hükümet bununla ilgili bir çalışma yaptı ve 6306 sayılı yasada hem kira yardımı çıktı, hem de ‘Vergi ve harçlar alınmayacaktır’ denildi. Bu işlerin mimarı biz olduk” şeklinde konuştu.

 

“Mahalle Bakkalı İşletir Gibi Kent Yönetilmez”

 

E - belediyeciliğinin önemine değinen Başkan Altınok Öz, mahalle bakkalı yöntemiyle bir kentin yönetilemeyeceğini vurguladı. Başkan Altınok Öz, “Kartal Belediyesi yeni hizmet binasını yaparak elektronik hizmet belediyeciliğine geçtik. Kendi yazılımımızı çıkararak iş akış süreçlerini hayata geçirdik. İçinde bulunduğumuz bina, akıllı bina olarak tasarlandı. Hem fiziki, hem de fonksiyonel yönüyle. Fiziki yönüyle şudur: Dışarıdaki güneş ışığı kuvvetliyse içerdeki ışık kuvvetlenecek, ışık enerjisi azsa düşecek. Güneyde ısı yüksek kuzey alçaksa kuzey ve güney 22 dereceye gelecek. Bina içerisinde karbondioksit oranı arttıysa günde iki kez karbondioksit alınacak, oksijen verilecek. Bu böyle olunca ısının yüzde 49 buçuğu muhafaza edilecek. Enerjinin yüzde 30’u güneş enerjisiyle sağlanacak. Tasarruflu pisuvarlar kullanılacak.  Kartal Belediyesi olarak böyle bir bina yarattık. Şimdi binanın akıllı işlevini tam olarak kazanması için her müdürlükten arkadaşlar bunun eğitimini alıyor. Hedefimiz, aracısız, tefecisiz bir belediye yaratmaktır. Her ortamda bilgiyi elektronik ortamda dolaştırmamız lazım. Kartal’ın imar şartlarında nüfusu 453 bin. Kısa sürede Kartal’ın nüfusu 1 milyon 100 bin olacak. Daha fazla büyümeyecek. Orada kalacak. Ancak mahalle bakkalı yöntemiyle bir kenti yönetemeyiz” dedi. 

 

‘Yıl Boyu Sünnet Kampanyası Yapıyoruz’

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, sünnetin önemine değindi. Başkan Altınok Öz, 2009 yılından bu yana hastanelerde ve polikliniklerde, konusunda uzman doktorlar tarafından steril ortamda ‘Yıl Boyu Ücretsiz Sünnet Kampanyası’nı hayata geçirdiklerini belirtti. Başkan Altınok Öz, “Benim en  önemli projelerimden  biri, yıl boyu sünnet projesidir. 74 milyonu Müslüman olan bir ülkenin 37 milyonu sünnet oluyor. Diş hekiminin dışında kimse diş çekemez. Ama eline çantayı alan, yetkili yetkisiz herkes sünnet yapıyor. Biz, belediyelerin günde 100 veya 200 kişiyi sünnet yapmasına karşıyız. Steril olmayan ortamlarda seri sünnet yapılması sonucu oluşabilecek Hepatit B, C ve AIDS gibi hastalıklara karşı biz, hastanelerle ve dispanserlerle, bedelini belediye ödeyecek şekilde anlaşmalar yaptık. Maddi durumu iyi olsun ya da olmasın, Kartal’da oturuyor olmak kaydıyla çocuklarımızın  her gün sünnetini yaptırıyoruz. Kampanya süresince 5 bin 432 çocuğumuz sünnet edildi. Yıl boyu sünnet olan çocuklarımıza yılda bir kez de sünnet kıyafetlerini dağıtarak sünnet  şenliği düzenliyoruz. Kartal Belediyesi olarak bu projeyle şuna dikkat çekmek istiyoruz. Bir ülkenin Sağlık Bakanlığı, mutlaka bu sünnet konusuna eğilmelidir. Bir Hepatit C’nin ortaya çıkma süresi 25 yıldır. 25 yıl sonra çıkan Hepatit C’nin tedavisi maliyetli oluyor. Parası olmayanlar ise karaciğer kanserinden hayatlarını yitiriyor. Toplumda yüzde 8 oranında Hepatit B taşıyıcısı var. Eğer bu ülkenin yarsı bu operasyonu oluyorsa burada bir politika geliştirilmelidir” dedi.

 

“ ICLEI Üyesiyiz ”


Doğanın giderek kirlendiğini hatırlatan Başkan Altınok öz, Kartal Belediyesi’nin, ICLEI “Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler Birliği”ne üye olduğunu söyledi. Başkan Öz, “Doğayı, yaşadığımız ortamı bir şekilde kirlettik. Bunun vicdan muhasebesini yapıyoruz. ICLEI “Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler Birliği” ile ortaklık yaptık. Biz bilgi ve birikimlerimizi iki yıldır Kartal’daki sitelerde halkla paylaşıyoruz. Çevre müdürlüğümüzün bünyesinde başarılı bir eğitim çalışması yaptık. Ama eğitim çalışması çok başarılı oldu da sonucu iyi oldu mu? Hayır. Çünkü kamu buna hazır değildi. Halk hazırlandı, halk atıkları gününde ve saatinde ortaya koydu ama kamu onu toplamakta, toplayıp geri dönüşümde kullanmakta yeterince etkili olamadı” dedi.


‘Lale Soğanlık’tan Hollanda’ya Gitti’

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, konuşmasında, Lale’nin Kartal Soğanlık’tan Hollanda’ya gitmesi konusuna da değindi. Başkan Altınok Öz, “Soğanlık, 1876 yılında Çalık Ahmet Paşa’nın kurduğu bir yer. 1676’dan sonra Haseki Sultan, tüberküloz yani verem oluyor. Verem nedeniyle oraya geliyor ve o bölgenin suyu, havası nedeniyle bir hamam yaptırıyor. Eski bir hamam var, hafif yıkılmış. Çeşme ve bir de cami yaptırıyor. Ve orada kalıyor, tedavisini orada yaptırıyor. O sırada Soğanlık, lale bahçeleriyle, lalelerle kaplı. Dolayısıyla oradaki laleleri de saraya götürüyor. 20-30 yıl sonra da devre adını veren ‘Lale devri’ başlamış oluyor. Has bahçeye giden yani saraya giden lale, daha sonra Hollandalı bir profesör tarafından Hollanda’ya götürülerek çoğaltılıyor ve dünyaya Hollanda lalesi olarak sunuluyor. İşte o lalenin çıkış yeri Soğanlık’tır” dedi.

 

“Kartallı Kazım’ın Heykelini Yaptık”

 

Başkan Altınok Öz, Kuva-yi Milliye kahramanı Kartallı  Kazım’ın heykelini yaptırdıklarını, Kartallı Kazım’ın kim olduğunu Kartallılara anlattıklarını da ifade ederek “ Kuva-yi Milliyeci Kartallı Kazım (İbrahim Göleber) 1895 yılında o zaman Pendik  Yayalar Köyünde doğdu. Bahçıvanlık yapan ve demiryollarında çalışan İbrahim Göleber, memleketin işgali üstüne Kuva-yi Milliye’ye katılarak direnişe destek verdi. Göleber’in direnişe katkısını, tarihe tanıklığını ve kişiliğini ise Nazım Hikmet, Kuva-yi Milliye Destanı ve “Memleketimden İnsan Manzaraları’nda” şiirleştirerek ölümsüzleştirdi. Nazım Hikmet Kartallı Kazım’ın yağlı boya resmini de yapmıştır. Nazım Hikmet’in yaptığı o resim çocuklarına kadar geliyor. Biz de o resmi, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na verdik. Kartallı Kazım’ın o resmi, Cumhuriyet Halk Patisi Genel Merkezde” dedi.

 

“Kendi Geçmişimizden Örnek Alalım”

 

Yağmur sularının depolanmasının, su sarfiyatını yüzde 30’a indireceğini söyleyen Başkan Altınok Öz, Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferinde yaptığı kümbetleri örnek göstererek konuşmasına şöyle devam etti: “ Kendi geçmişimizden örnekler alalım. Kanuni Sultan Süleyman, Rodos seferini yapmadan önce Bodrum’da kümbetler yaptırır. Kışın yaptırdığı kümbetler suyla dolar, ertesi yıl 3 ay orada konaklar ve o su dolan kümbetleri kullanırdı. Ve sonra Rodos seferine çıkardı. İstanbul’a yıllık ortalama düşen yağmur metrekareye 800 kilo. O yağmur sularını depolarsak tuvaletlere çekeceğimiz tesisatla yüzde 30 su tasarrufu sağlanır. Bu bizim düşüncemiz, İmar Yönetmenliğinin 64. Maddesi olarak yönetmenliğe girdi “dedi.

 


“Kartal Su Sporlarının Merkezi Olacak”


 


Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Kartal’ın su sporlarının merkezi olacağının belirtti. Dragos’un doğu yamacından gelen rüzgarın 5 nat’ın altına düşmediğini vurgulayan Başkan Altınok Öz, “Kartal Belediyesi ve Marina Dragos Yelken Kulübü işbirliğiyle açılan Yelken Okulu, çocuk ve gençleri, deniz, rüzgar ve yelkenle tanıştırıyor. Okulda geleceğin yelkencileri yetişiyor. Okulda 8-12 yaş grubundaki öğrenciler, emniyetli ve eğlenceli şekilde ücretsiz olarak yelken sporunu öğreniyor. Her sene ortalama 100 çocuk eğitim alıyor” dedi.



“Kartallıları Denizle Buluşturduk”


Kartal’ın genel panoramik fotoğrafında sahil kesimini işaret ederek konuşan Başkan Öz, insanları denizle buluşturduklarını belirterek “7.08 (Yedi onda sekiz) kilometre sahili olan Kartal’da zamanında beş tane plaj vardı. İnsanlar denize girebiliyordu. Dolgu yapılmasıyla bütün sahil yok oldu. Yerel yönetim olarak dedik ki denize sırtını dönen insanları yeniden denizle buluşturalım. Büyükada’da Orman Bakanlığı’na ait olan sosyal tesisleri 29 yıllığına kiralayıp orada insanlarımızı denize girer hale getirdik. Eleştirildik. Ama biz, insanlar doğayla buluştukları zaman onunla geçinebilir, onu sevebilir, onu koruyabilir mantığıyla yola çıktık” dedi.


Sunumun ardından Erkanlı Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı; Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e plaket vererek teşekkür etti.