Kent Haberleri

Altınordu Rıhtım Projesi protesto edildi!

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından denizin 9 metre doldurularak yapılması planlanan Altınordu Rıhtım Projesi için 19 oda ve 3 siyasi partinin bir araya gelmesiyle oluşan Ordu Kent Platformu, eylem yaptı.

Alevi Kültür Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Briç Kulübü, Cumhuriyet Halk Partisi, Çevre Derneği, Doğa Aktiviteleri ve Gençlik Derneği, Fırıncılar Derneği, Eczacılar Odası, Eğitim İş Sendikası, Emek Partisi, Jeoloji Mühendisleri Odası, Kamu Emekçileri Sendikaları Ordu Şubeler Platformu, Ordu 19 Eylül Lions Kulübü Derneği, Milliyetçi Hareket Partisi, Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu, Ordu Plastik Sanatlar Derneği, Tarım Orman İş Sendikası, Türk Kadınlar Birliği, Türkiye Gençlik Birliği, Vatan Partisi, Ordu Yardım Sevenler Derneği, SYKP, Veterinerler odası ve Diş Hekimleri Odası’nın bir araya gelerek oluşturduğu Ordu Kent Platformu, eylem yaptı. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından denizin 9 metre doldurularak yapılması planlanan Altınordu Rıhtım Projesi’nin yasal olmadığını ileri süren platform üyeleri, belediyenin bu karardan vazgeçmesi gerektiğini ifade ettiler.


Yeniden sahilimiz tehdit altında

Ordu Kent Platformu adına açıklamada bulunan Ertuğrul Gazi Gönül, projeyi yargıya taşıdıklarını belirterek,  “Ordu, Karadeniz’de sahiline dokunulmayan tek il. 1994 yılında genciyle, yaşlısıyla; kadını, erkeğiyle;  yollara düşüp sahilimizi korumayı başardık. Bugün burada başlatılan deniz dolgusu ile yeniden sahilimiz tehdit altında. Buna izin vermeyeceğiz. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın basına yaptığı açıklamalarından ‘deniz dolgusu’ projesinin olduğunu öğrendik. Yaptığımız yazışmalarda ‘deniz dolgusu’ ile ilgili bir projenin olmadığını öğrendik. Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 1X.Bölge Müdürlüğüne yazdığımız yazılara verilen yanıtlarda  ‘deniz dolgusu’ ile ilgili bir projenin olmadığını belirttiler. Şimdi soruyoruz: Proje olmadan yapılan bu çalışmaya ne diyeceğiz? Gözümüzün önünde yasadışı bir çalışma yapılıyor. Buna seyirci mi olcağız? Burada yapılan yasadışı-kaçak çalışma hakkında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 1X.Bölge Müdürlüğüne, Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca Asliye Hukuk Mahkemesine ‘yerinde tespit’ davası açtık.” dedi. 


Proje yoksa izinde yoktur

Deniz dolgusu için bakanlıklardan izin alınması gerektiğini de kaydeden Gönül, “Yasalara göre hareket etmeyenlere karşı sahilimizi, denizimizi korumak için Ordu Kent Platformu olarak buradayız. En son 1996 ve 2013 yıllarında yapılan ve kesinleşen revizyon imar planlarında deniz dolgusu olmadığı gibi mevcut durum korunmaktadır. Şimdi bu ‘dolgu’ nasıl yapılıyor?  Kıyı Kanunu’nun 7 ve devam eden maddelerinde deniz dolgusu için çeşitli Bakanlıklardan izin alınması gerekir. Proje yoksa izin de yok demektir.” diye konuştu. 


Ordu Olay