Sektörel

Altunizade'de gayrimenkul pazarını hareketlendiren mekanlar!

Altunizade de bahsi geçen mekanları büyük bir gururla temsil ettiklerini ifade eden bu iki mekanın pazarlama yetkilisi Ufuk Tan ve Yasemin Tan, bu mekanları “pırlanta değerindeki fırsatlar” olarak nitelendiriyorlar.

İstanbul’un müstesna semtlerinden bahsedecek olursak ALTUNİZADE ilk akla gelen semtlerden biri olacaktır. Haberimizde bu semtin sakinlerinden olmak isteyen ancak köklü yerleşik firmalardan kaynaklı burada konumlanamayan firmalara çok değerli, biri tarih kokan ve diğeri son teknoloji ile inşaa edilen iki mekandan bahsedeceğiz.

Özellikle büyük şirketlerin Anadolu yakası merkezi kabul ettikleri fakat gayrimenkul pazarı açısından kısır olan Altunizade de bahsi geçen mekanları büyük bir gururla temsil ettiklerini ifade eden bu iki mekanın pazarlama yetkilisi Ufuk Tan ve Yasemin Tan, bu mekanları “pırlanta değerindeki fırsatlar” olarak nitelendiriyorlar.

Mekanlardan ilki inşa halinde bir plaza. 2015 Ocak ayında taşınmaya hazır hale gelecek betonarme + Çelik olarak İnşa edilmekte olan 12bin m2 kapalı alana, 2 dönüm bahçeye sahip plaza  Birçok iş koluna ve Kurumların Merkez binası olmaya uygundur. Altunizade nin kalbinde Capitol AVM nin karşısında yükselen plaza Özellikle  Hastane ve Otomotiv sektörüne uygun statikle yapıldığından bu sektörlerde bölgede yer arayışı içinde olan firmaların ilgisini çekmektedir.  

Diğer mekan ise buram buram tarih kokan ve Altunizade’ye ismini veren İsmail Zühtü Paşa Konağı. Konak  2001 yilinda aslina uygun olarak yeniden insa edilmiş ve inşaa eden holding tarafından şirket merkezi olarak kullanılmıştır. Şu günlerde holding’in aynı semtte diğer bir mülklerine taşınmaları nedeniyle , halihazırda İsmail Zühtü Paşa Konağı, geniş kullanım alanlarıyla, hiç masrafsız bir şekilde yeni sakinlerine hizmet vermeyi beklemektedir. 

Tarihteki yerine bakacak olursak bu konak Osmanli devrinin son günlerinin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk günlerinin bazi olaylarini ve ünlü isimlerini çatisi altina almakla anıt kimliğine bürünmüş bir mimarlik harikasidir.

Bu görkemli yapi, 1806 dogumlu Ismail Zühtü Pasa tarafindan 1868 tarihinde yazlik kösk olarak insa ettirilmistir. Pasa, dönemin son derece varlikli isimlerinden birinin ogludur. II.Mahmut’un huzuruna çiktiginda, “Gel bakalim Altunizade” diye karsilaninca ünvani “Altunizade” olarak kaldi. Bundan sonra konağın bulunduğu bölge bu isimle anıldı.

Ismail Zühtü Pasa mimar olarak, Beykoz Konaklari, Küçüksu Kasri, Taskisla, Pasabahçe Sise Cam Fabrikasi, Zeytinburnu Fisek Dökümhanesi, Izmit Hünkar Köskü  gibi eserlere imza atmistir ..

Konak, 420 metrekarelik zemin üstünde, 18 oda, 3 büyük salon, 2 mutfak, 6 tuvalet, 6 kiler, 6 koridor ve 2 sofa olarak planlanmistir. Üst kattaki salonun kubbeli tavani bir Italyan ressam tarafindan süslenmistir. Tavanlar ve merpen korkuluklari el isi sanat eserlerinin harika örnekleridir. Binayi çevreleyen 155 yüksek pencere ve 5 metre yüksekligindeki tavan, yapiya görkem ve huzur vermektedir

Birçok ünlü isim, bu konakla özdeslesmistir. 

Pasa’nin torunlarindan Piraye Hanim ile evlenen Nazim Hikmet’in “Angina Pektori” adli siirinde, bahsi geçen konak, bu konaktir.

Ismail Hakki Bey, Yeni Adam Dergisi’ni burada çikarmis, ve piyesleri, birçok ünlü sanatçinin da yer almasiyla bu konakta oynanmistir. 

Altinyurt Spor Kulübü de yine burada kurulmustur ..

Yesari Asim Ersoy Bey’in zaman zaman bütün isiklari söndürtüp kendi bestesi eserleri icra ettigi günler, unutulmaz hatiralar arasina girmistir. Hasan Ali Yücel Bey, konagin devamli misafirleri arasinda yer almis, Ismail Hakki Bey’i milletvekili olmaya burada ikna etmistir. Sadettin Vedat Koçer, Dr. Sükrü Ertan, Prof. Dr. Akil Muhtar Özden, Dr. Muzaffer Dilemre, Dr. Muhittin Baris, Dr. Lefter Lazar, Dr. Kelesyan, Ertugrul Sadi Tek, Dümbüllü Ismail, Rasit Riza, Çalli Ibrahim, Sirri Özbay, Fuat Izer, Mahmud Cuda, Arif Dino, Abidin Dino, Nurullah Berk, Zeki Faik Izer, Üsküdarli Cevat, Ressam Muazzez konagin yasamina renk katmis, çevre ile bütünlesmis kisilerden bazilaridir .