Ekonomi

Alüminyum, paladyum ve bakır fiyatları rekor kırdı! Emtia fiyatlarında yükseliş sürüyor

Rusya Ukrayna savaşının başladığı güden bu yana tüm piyasalarda görülen dalgalanma durmadan devam ediyor. ABD, G7, NATO ve AB üyesi ülkeler Rusya’ya ekonomik yaptırımları açıklarken, sadece döviz ve altın fiyatların değil, alüminyum, paladyum ve bakır gibi emtialarda da yeni rekorlar kırılıyor.Ancak Rusya’nın açtığı ateş, piyasalara da düştü

Rusya Ukrayna arasındaki gerginlik Şubat ayının ilk haftasından itibaren kendini gösterirken, Rusya 24 Şubat sabahı ilk ateşi başlattı. Ancak Rusya’nın açtığı ateş, piyasalara da düştü. Başta Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkeleri tarafından Rusya’ya ekonomik yaptırım kararları açıklanırken hemen her alanda rekor fiyatlar gelmeye devam ediyor…

Rusya dünya genelinde, petrol, doğalgaz, buğday ve alüminyum gibi birçok ham maddeyi ihraç eden ülkeler arasında yer alıyor. Ancak batlı ülkeler tarafından Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, küresel piyasalarda domino etkisine neden oluyor.

Brent petrol fiyatı bugün 170 dolar seviyesine ulaşırken, ons altın haftanın ilk gününde 2 bin dolar seviyesini test etti.

Analistler, Rusya'nın küresel emtia zincirinin arz ve talep kısmından tamamen çıkarılmasına kadar devam edecek bir yeniden fiyatlandırmanın gerçekleşeceği yönünde görüş bildiriyor.

Ukrayna’da sıcak savaş tüm hızıyla devam ederken, nükleer silah gücünü elinde bulunduran Rusya’ya karşı Batılı ülkeler tarafından ekonomik anlamda bir savaş veriliyor. Böylelikle de tüm dünya Rusya’nın Ukrayna işgalini dolaylı yoldan da olsa hissediyor.

Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar arasında Rus bankalarının, uluslararası enerji, gıda ve ilaç ödemeleri hariç SWIFT sisteminden çıkarılması yer aldı. Aynı zamanda Rusya Merkez Bankası'nın yurt dışındaki varlıklarına erişimi donduruldu.

Farklı sektörlerde yer alan uluslararası şirketler de arka arkaya Rusya'dan çekildikleri açıklamasını yapıyor.

Ruble’nin değer kaybı yaklaşık iki hafta içinde rekor bir düşüşe imza attı ve yüzde 40’a varan bir orana ulaştı. Enerji piyasalarında tedirgin bir hava hakim ve bununla birlikte, Rusya'nın dev şirket ve bankalarının hisseleri 5 cente kadar düştü.

RUSYA DOST OLMAYAN ÜLKELER LİSTESİ YAYINLADI

Rusya’dan ekonomik yaptırımlara karşı yeni bir hamle geldi. Dost olmayan ülkeler listesini yayınlayan Rusya, listede yer alan ülkelerdeki şirketlere borçlarını dolar yerine ruble olarak ödeyecek.

Gazprom uyardı! Avrupa'da gaz fiyatları yükselmeye devam edebilir!