29 / 04 / 2024

Aman dikkat! Araba alacağım derken elinizdeki arabadan da olmayın!

Aman dikkat! Araba alacağım derken elinizdeki arabadan da olmayın!

Yeni bir otomobil sahibi olmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. İşte o hap bilgiler...



Her gün yeni bir yöntem bulan dolandıcılar şimdi de gözlerine otomobil almak isteyenleri kestirdi. Yeni bir otomobil sahibi olmak isteyenler araba alırken nelere dikkat etmesi gerektiği ile ilgili araştırmalar yaparken sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken 8 bin 183 takipçili Hukukbil isimli kullanıcı, https://twitter.com/bilgiler_hukuki X sosyal medya hesabından araba almak isteyenler için çok önemli bir paylaşım yaptı.

Hukukbil paylaşımında araba alacağım derken elinizdeki arabanızdan olmamak için dikkat edilmesi gerekenleri tek tek açıkladı.

Aman dikkat! Araba alacağım derken elinizdeki arabadan da olmayın!

Hukukbil'in paylaşımı şu şekilde:

Araba alacağım derken elinizdeki arabanızdan olmamak için, bu yazıyı dikkatlice incelemelisiniz.

Öncelikle dolandırıcılar bir aracı alacakmış gibi rol yapıyor, bir başka müşteri bulup aracı pazarlıyor. Noterde satış için iki tarafa birden randevu veren dolandırıcı, parayı kendi alıyor." Nasıl mı?


-Yeni dolandırıcılık yöntemlerinin başında otomobil satışları geliyor.
İlk adım tespit edilen aracın sahibiyle iletişime geçiliyor ve dolandırıcı, 'Aracı alacağım' diyerek ön ödemeyi yaptığını ifade ediyor,  sonrasında henüz almadığı aracı başkasına satmak için harekete geçiyor. Aracı ederinden düşük fiyata satışa çıkarıyor. Böylelikle, hemen müşteri buluyor ve dolandırıcılığın ilk adımı tamamlanıyor.

-Daha sonrasında satıcıya ben gelemiyorum tanıdık gelip alacak
diyerek satıcıyı inandırmış oluyor ve gönderdiği kişiylede 
"Sakın fiyatını söyleme fiyat senin ile benim aramda" diyerek fiyat konusunu tartışmaya kapatıyor.

-Göndereceği şahısla hiçbir şekilde fiyat konuşmaması uyarısında bulunan dolandırıcı aynı ilanı bir başka internet sitesine koyuyor Onu gören bir başka alıcı ile de iletişim kuruyor. Dolandırıcı da bu ikisini telefonda yönlendirmek suretiyle noterde buluşturuyor. 

-Alıcı ve satıcı noterdeler ama hiçbir şekilde fiyat konuşmuyorlar. İki taraf ta kar ettiğini düşünüyor. Biri alırken ucuza aldığını diğeri de satarken pahalıya sattığını düşünüyor.

-Kritik olan noktada dolandırıcı kendi veya bir tanıdığının İBAN numarasını veriyor. Alıcının havaleyi oraya göndermesini talep ediyor. Alıcı ve satıcı noterde sözleşmeyi yaptırmak için işlemleri yapılıyor. 

-Noter görevlileri parasal meseleyi  çözdünüz mü? sorusunu sorar ondan sonra imzalar alınır. Bu esnada aranızda para alışverişi bitti mi? dendiğinde alıcı olan 3'üncü şahsa havale yapar, satıcı da bakar mobil  bankacılıktan herhangi bir havale yok, imzalamaz ve kıyamet orada kopar. 

-Burada dikkat edilmesi gereken, alıcının kendisiyle notere gelen kişiden başkasına havale yapmaması, amcası, oğlu, kardeşidir şeklindeki aldatmalara girmeden doğrudan ticareti kiminle yapıyorsa onun hesabına havale yapası gerekiyor.

-Birileri sizden yüksek fiyata aracı pazarlıksız alıyorsa orada bir sıkıntı vardır.

-Aynı zamanda satıcının da şu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Aracı sattınız, size havale yapıldı. O havalede eğer devrini verdiğiniz kişiden farklıysa bu kez havaleyi yapan adam ben borç olarak verdim bana karşılığında araba vermedi diyebilir. Bundan dolayı olayı yargıya yansıtırsa sizin hakkınızda takipçi de olabilir, böyle riskleri taşımamak lazım. 

-Yani işlem yaptığınız kişi ile para alışverişini yapmak en doğru yöntemdir. Para havale ettiğinizde şu plakalı aracın satış bedelidir diye yazmalısınız.

-Maalesef ülkemizde yargı böyle bir davayı 3 yıldan önce kesinleştirme ihtimali yok. 

-Enflasyon ortamında 3 yıl sonra alacağınız para buharlaşmış olur. Dolayısıyla mağduriyet kaçılmaz.

Sonuç olarak uzun lafın kısası; alıcının kendisiyle notere gelen kişiden başkasına havale yapmaması gerekir.

 

9 bankada adeta 7 şiddetinde deprem! Ziraat, Garanti, TEB, Yapı Kredi, İş, Akbank, ING ve 2 banka daha az önce açıkladı

Müteahhitler Birliği açıkladı: Yüksek ücretlere rağmen büyük bir ara eleman açığı var!

Ekonomist Barış Soydan: Altında kota kaldırılırsa gram altının fiyatı bir anda 2.450 liradan 2.200 liraya düşer!


Geri Dön