Aman dikkat! Bina yapım yönetmeliği baştan aşağı değişiyor! 1 Temmuz’da uygulama başlıyor!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yeni düzenleme yaptı. Bu kapsamda, 1 Temmuz 2023’ten itibaren geçerli olacak düzenlemeye göre, içerisinde ev bulunan ve zemin hariç 4 kat ve üzeri olan binalarda kapalı çıkma inşası yasaklanacak. Karar, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi
Türkiye genelinde yapılardaki sağlamlığı artırarak, can ve mal kaybını azaltmaya ilişkin birtakım ek tedbirler alınmasına yönelik düzenlemeleri içeren Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik, yayımlandı. Karar, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Evlerin zemin katlarındaki ticarî kullanımlardan bitişik yapıların deprem esnasında meydana getirdiği çekiç etkisine kadar pek çok konuda düzenlemelerin ve önlemlerin yer aldığı Yönetmeliğe göre; ev olarak kullanılan yapılarda ticarî zemin kat yüksekliği 4,5 metreyi geçmesi yasaklanacak. Kısa kolonlar oluşturulamayacak. Asma katlar güvenlik nedeniyle yapılamayacak. Zemin artı 4 katlı yapılarda kapalı çıkma inşasına izin verilmeyecek.
KONUTLARIN ZEMİN KATLARINDAKİ TİCARÎ YAPILARA YENİ KURAL
Ev olarak kullanılan binaların zemin katlarında yer alan ticarî işletmeler konusunda yeni kurallar da getirilecek. Ticarî birimin zemin kat yüksekliği 4 buçuk metreden fazla olmayacak. Yapının dizaynında Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nde belirtilen A12, A13, A14 veya A15 tipi taşıyıcı sistemler kullanılacak. Bunun yanı sıra, kısa kolon oluşturulmayacak. Binada asma kat ve kapalı çıkmaya izin verilmeyecek.
İşte detaylar...
Birbirleriyle bitişik durumdaki yapıların çekiç etkisi yaratmasına da önlem alındı.
Bitişik inşa edilecek binaların depremde çekiç etkisi yaratıp, birbiriyle çarpışmasının önüne geçmek için binaların arasında Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği kapsamında bırakılması gereken deprem derz boşluğu kadar mesafenin parsellerin sınırından itibaren bırakılması gerekecek.
MÜHENDİSLERE VE MİMARLARA TECRÜBE ŞARTI
Yapılan değişiklik ile beraber, yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayabileceği statik projeler zemin kat hariç 4 kat ile sınırlı olacak. Konu ile ilgili mimar ve mühendislerde aranacak nitelikler ve öne çıkarılacak koşullar şu şekilde:
Zemin kat dışında 5-7 kat arası yapıların statik projelerini hazırlayacak inşaat mühendisleri için minimum üç sene mesleki deneyim ve toplamda minimum 10 bin metrekare alana sahip dört çeşit proje yapmış olma koşulu gerekecek.
Zemin kat dışında 8-15 kat arası binaların statik projelerini hazırlayacak inşaat mühendisleri için minimum beş sene mesleki deneyim, toplamda minimum 15 bin metrekare alana sahip 6 çeşit proje yapmış olma koşulu aranacak.
Zemin kat hariç 15 kat üzeri yapıların statik proje müellifliği için ise minimum yedi sene mesleki deneyim, toplamda minimum 20 bin metrekare alana sahip 8 çeşit proje deneyimi ve yapı ana bilim dalında veya deprem mühendisliği alanında lisansüstü eğitim yapma koşulu getiriliyor. Fakat yürürlük tarihine kadar diğer koşulları sağlayanlar kişilerden lisansüstü eğitim koşulu aranmayacak.
Kimlik kartlarında yeni gelişme! E-Devlet’ten verilecek! Aile Bakanlığı resmen açıkladı!
Yurtiçi piyasalar, seçime olumlu bir zeminde giriyor!
Ftich’ten seçim mesajı: ’14 Mayıs’taki seçim, Türkiye’nin kredi notu için çok önemli’