Altın & Gümüş

Aman dikkat! Hemen buraya bakın, sahte altın satın almış olabilirsiniz!

Son dönemde altın fiyatlarındaki yükseliş, dolandırıcıların dikkatini çekti ve düğün sezonunun başlamasıyla birlikte piyasada sahte altınların sayısı artmaya başladı. Peki, gerçek olmayan altınları nasıl ayırt edebiliriz? İşte, mağdur olmamak için dikkat etmemiz gereken önlemler... Dolandırıcılar, sahte altınlarla insanların cebine göz dikmeye çalışıyor

Düğün sezonu yaklaşıyor ve altın fiyatları yükseliyor, bu da dolandırıcıların daha da hareketlenmesine neden oluyor. Dolandırıcılar, sahte altınlarla insanların cebine göz dikmeye çalışıyor. Bu durumla ilgili kuyumcular, vatandaşları uyararak dikkatli olmalarını istedi. Gerçek olmayan altını nasıl anlayabiliriz? TGRT Haber muhabiri Buğra Olaç, mağdur olmamak için kuyumculara sordu.

 

VATANDAŞIN ANLAMASI MÜMKÜN DEĞİL!

Kuyumcu Hasan Çavuşculu, sahte altının artışına dikkat çekerek şunları belirtti:

“Vatandaş olarak böyle bir şeyi ayırt etmek mümkün değildir. Ancak kuyumcular kesinlikle satmaz. Kontrolü yapabilmek için bazı araç gereçler lazım. Kuyumcu sürekli eline alıp baktığı için görünce anlayabilir ama vatandaş anlayamaz.”

 

TUZ RUHU İLE TEST EDİYORUZ!

Çavuşculu, zaman zaman özellikle bilezikler konusunda bile kendilerinin yanıldığını söyleyerek şunları dile getirdi: 

“Biz bu bileziği müşteriden aldığımız zaman eğiyoruz, ayrıca keseceğiz. Bileziğin içinde ayar ve damgası var. Bunun da sahtesini yapıyorlar. Zaman zaman da yanılıyoruz. Tuz ruhu ya da Kezzap kullanıyoruz. Kezzabı değiriyoruz, sahte ise yemyeşil oluyor. Bu gerçek altında olmaz” dedi. 

Çavuşculu, altının belirli bir değeri olduğuna dikkat çekerek, bir kuyumcunun 10 liraya aldığı altını 12 liraya satması gerektiğini söyledi. Eğer bir kuyumcu, aldığı altını değerinden daha düşük bir fiyata, örneğin 9 liraya satarsa, bu duruma şüpheyle yaklaşılması ve alışveriş yapılmaması gerektiğini belirtti.