Aman dikkat! Mirasçı olayım derken paranızı kaptırmayın!
Dolandırıcılar gündemi yakından takip ederek yeni yöntemler geliştiriyor. İşte en çok uygulanan 10 dolandırıcılık yöntemi...
Dolandırıcıların yeni hedefi yeni evim kampanyasından yararlanarak ev sahibi olmak isteyenler olabileceğini belirten Gayrimenkul Yatırım Uzmanı Murat Zengin ev sahibi olmak isteyenleri uyardı.
Zengin, kampanyadan yararlanmak için hiç bir yere ön ödeme yapılmaması gerektiğini ifade etti. Kampanyadan yararlanmak isteyenlerin öncelikle yapması gerekenin ev için anlaşma yapmadan önce kredi alınacak devlet bankasına ya da katılım bankasına giderek evin müteahhidinin listede olup olmadığının teyit edilmesi gerektiğini vurguladı.
Posta Yazarı Özlem Denizmen, vatandaşları dolandırıcılık yöntemlerine karşı uyanık olmaları konusunda uyardı. Sık başvurulan dolandırıcılık yöntemlerini derleyen Denizmen, yeni evim kampanyasının da gündemde olması nedeniyle dolandırıcılar tarafından kullanılabileceğine işaret etti. İşte dolandırıcıların en fazla başvurduğu yöntemler:
İŞTE EN ÇOK DENENEN 10 DOLANDIRICILIK YÖNTEMİ
1- TELEFON
Yaygın dolandırıcılık yöntemlerinden biri; kendisini telefonda hakim, savcı, polis olarak tanıtıp terör örgütleriyle ilişki gerekçesiyle hesaplarınızı bolaştanlar.
2- SOSYAL MEDYA
Sosyal medya üzerinden ‘telif haklarını ihlal ettiniz, linke tıklayın yoksa 48 saat içinde hesabınız silinecektir’ e-maili atanlar. Sosyal medya üzerinden hukuki bilgilendirme yapılmaz sakin kalıp şikayetçi olun.
3- SAADET ZİNCİRİ
Katılan bir kişinin başka bir kişiyi sisteme dahil etmesiyle para kazanması mantığıyla oluşturulan sistem, genel olarak saadet zincirini oluşturan kişilerin ortadan kaybolması ile sonuçlanıyor.
4- BANKA ÇALIŞANI
Hesaptan para çekme dolandırıcılığında, kendilerini banka temsilcisiymiş gibi tanıtan kişiler, hesap bilgilerine ulaşarak, bazen de kişisel bilgileri çalarak hesapları boşaltıyor. Kişisel bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın!
5- MİRAS DOLANDIRICILIĞI
Son günlerde bir miras uygulaması sebebiyle yüzlerce kişiye “Falanca uygulamadan biri, vasiyet bırakmak için sizi seçti” şeklinde mesaj atıyor. Kimlik bilgilerinin sisteme girilmesiyle dolandırıcıların hedefi olunuyor.
6- OLTA SALDIRISI
Finansal kurum ve kuruluşlar, resmi kurumlar veya alışveriş şirketlerinden gönderilmiş gibi görünen, acil ve çok önemli konular içeriyormuş izlenimi veren sahte e-maillere tıklanınca banka ve hesap bilgileri ele geçiriliyor.
7- WI-FI DOLANDIRICILIĞI
Tanınmış bir kafe, otel, lokal gibi bir yerin aynı adlı Wi-Fi erişim noktası oluşturuluyor ve ücretsiz olarak sunuluyor. Kullanıcılara sağlanan bir ara yüz ile kişisel bilgileri veya internet bankacılığına bağlanırken girilen bilgileri alınıyor.
8- SAHTE PAZARLAMA
Geçtiğimiz günlerde bir çetenin insanları devre mülklerini ya da az kullanılan yazlık evlerini daha yüksek fiyatla zengin yabancılara kiralayacaklarını söyleyerek ikna ettikleri 212 devre mülk sahibinden, 50 bin ile 600 bin lira arasında para toplayarak dolandırdı.
9- KOPYA ÇEK
İlana çıkan ürünlerin sahiplerine profesyonel mesaj atarak bir kısmı peşinat geri kalanı ise 2 ile 3 aylık çeklerle araç ve ev almak isteyen dolandırıcılar, kurdukları şirket üzerinden hazırlanmış kopya çekler ile dolandırıcılık yapıyor.
10- KOPYA SİTELER
Bir şirketin internet sitesini kopyalayan dolandırıcılar, bu sitelerin arama motorlarında en üstte çıkmasını sağlıyor. Arama motorunda bu klon sitelere tıklayanlar, kredi kartı bilgilerini siteye giriyor. Dolandırıldıklarını ancak ürünü alamayınca anlıyor.