Kent Haberleri

Aman dikkat! Taksilerde 'kısa mesafe' karmaşası!

İstanbul'da bazı taksicilerin kısa mesafe ücreti olarak 75 lira istediği görüntüler sosyal medyada gündem olurken vatandaşın da kafasını karıştırdı. Peki  taksi indibindi ücret ne kadar? Zam geldi mi? İşte bu soruların cevabı... Öyle ki konuyla ilgili İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu açıklama yapmak zorunda kaldı

İstanbul'da taksi indibindi ücretlerine zam yapıldığına yönelik paylaşımlar vatandaşların kafasını karıştırdı. Öyle ki konuyla ilgili İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu açıklama yapmak zorunda kaldı.

Peki İstanbul'da taksi ücretleri zamlandı mı? Kısa mesafe ya da diğer adıyla indibindi ücretlerinde güncelleme yapıldı mı? İşte tüm detaylarıyla Taksilerde 'kısa mesafe' karmaşası...

Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da kısa mesafe taksi ücretlerinin 75 lira olduğu öne sürüldü. Hatta bazı taksi şoförlerinin müşterilerden 75 lira talep ettiği görüntüler sosyal medyada yayınlandı. Bu durum Vatandaşın birçoğunun güncel taksi kısa mesafe ücretinin 75 lira olduğunu düşünmesine sebep oldu. Fakat hali hazırda indibindi ücreti hala 40 lira. 

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu bu karışıklığı gidermek adına bir açıklama yaptı ve ücret tarifesi değişikliğinin yarın yapılacak olan UKOME toplantısında kesinleşeceğini ve isteklerinin 80 lira olması yönünde olduğunu söyledi.. Taksi şoförleri ise UKOME'de beklenen değişikliklerin kendileri için faydalı olacağını dile getirdi. Vatandaşlar ise kısa mesafe ücretinin 80 lira olma ihtimalinden ve taksicilerin kendilerini almamasından dert yandı. İşte detaylar...



İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, taksimetre ücret tarifelerine yapılan son düzenlemenin üzerinden yaklaşık 7 ay geçtiğini ve bu süre zarfında demirbaş giderlerinde, işçilik, yedek parça, akaryakıt ve araç masraflarında yüzde 100'ün üzerinde artış yaşandığını dile getirdi. Taksicilerin yaşadığı ekonomik zorlukları göz önünde bulundurarak, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne zam taleplerini ilettiklerini belirtti.

Aksu, esnafın ve vatandaşın menfaatini düşünerek, taksimetre ücret tarifelerine en az yüzde 100 oranında zam yapılmasını talep ettiklerini vurguladı. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından getirilen teklif, beklentileri karşılamaktan uzaktı. Alt komisyonda yapılan görüşmelerde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 57.22 oranında zam teklifi sunması taksicileri memnun etmedi.

"EN AZ 80 LİRA OLMASINI İSTİYORUZ" 

Aksu, bu rakamların mesleğin sürdürülebilirliğini korumaya yetmeyeceğini düşünüyor. Taksicilerin gelirlerinin düşük kalması ve artan maliyetler karşısında zorlanması, sektördeki çalışma şartlarını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle taksiciler, taksimetre ücret tarifelerinde en az yüzde 100 oranında iyileştirme yapılmasını talep ediyorlar.

Kısa mesafe taksi ücretinin 80 lira olması için ısrarla mücadele eden taksiciler, taleplerinde diretiyorlar. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise indibindi ücretine yüzde 75 oranında zam teklifi sunarak, 70 lira önerisinde bulunuyor. Ancak taksiciler, bu teklifin yeterli olmadığını düşünerek indibindi ücretinin en az 80 lira olmasını talep ediyorlar.

Aksu, taksimetre ücret tarifelerinin UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) tarafından belirlendiğine dikkat çekerek, tarife değişikliği yapılmadan farklı bir ücret talep etmenin veya tahsil etmenin yasal olmadığını hatırlattı. Ancak sosyal medyada paylaşılan ve bazı taksi şoförlerinin 75 lira talep ettiği görüntülerin ortaya çıkması, taksicilerin tarife taleplerinin gündeme gelmesine neden oldu.

"TARİFE DEĞİŞİKLİĞİ RESMİ ANLAMDA YAPILMADI" 

Aksu, "75 lira alan taksicilerle ilgili şikayetlere biz de rastladık. Sosyal medyada paylaşılanları inceledik.  UKOME kararı olmadan hiçbir kimse kafasına göre taksimetre ücret tarifesiyle oynayamaz. Müdahale etme şansı da yok. Taksimetreler elektronik ortamda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ayarlanıyor. Tarife değişikliği resmi anlamda henüz olmadı. Yapılana kadar da kimse kafasına göre farklı tarife alamaz. Büyükşehir belediyesi bu konuda yaptırım yetkisini uyguladı. Denetimle yapılıyor, kesinlikle tarife değişikliği yapılana kadar da hiçbir şoför kardeşimizin böyle farklı tarife almasına lüzum yok" ifadelerini kullandı.

Fed’den UBS’ye 268,5 milyon dolarlık rekor ceza

Rusya’da dijital ruble dönemi başlıyor!

Resmi Gazete'de yayımlandı! Merkez Bankası bir dizi karar aldı: Taşıt kredisi, ihtiyaç kredisi...