06 / 05 / 2024

Aman Resorts'un 25. halkası 15 Aralık'ta açılıyor!

Aman Resorts'un 25. halkası 15 Aralık'ta açılıyor!

Dünyanın en lüks otel zinciri Aman Resortsun yirmi beşinci oteli Amanrüya 15 Aralıkta Göltürkbükü Demir Mevkiinde açılıyor. Aman Resortsun Türkiye temsilcisi ise tanıdık bir isim...



Dünyanın en lüks otel zinciri Aman Resortsun yirmi beşinci oteli Amanrüya 15 Aralıkta Göltürkbükü Demir Mevkiinde açılıyor. Aman Resortsun Türkiye temsilcisi ise tanıdık bir isim. Eşi Tarquin Olivierle çekmeyi planladığı Atatürk filmiyle dönem dönem gündeme gelen Zelfa Olivier. Adı gibi narin Zelfa Hanımı inşaatı devam eden otelde ziyaret ettim.
Projenin arazi sahibi ortağı ve mimarlarından Emine Öğün ve yatırımcı ortağı Öztürk Şerefoğlu ile de tanışma şansına eriştim.
Zelfa Olivier Türkiyedeki görevi bittikten sonra yeni Amanlara, yeni projelere yelken açacak. Gitmeden kırk yıldır Londrada yaşayan bu sıra dışı kadının öyküsünü ve onun ağzından Amanrüyayı dinlemek istedim.

* İlginç bir isminiz var. Anlamı ne

Halep doğumlu bir Türküm. Babam Farsça, Arapça, Türkçe dillerine ilgili... Çocuğuna değişik bir isim vermek istemiş. Zelfa Osmanlıcada ince, narin demek.

* Otelcilik nasıl başladı

İstanbula tatil için geldiğimde, İngiltere Başkonsolosluğunun verdiği bir davete katıldım. Orada tanıştığım İngiliz milletvekili hem Türkiyeden, hem benim çevremden etkilenmiş. Beni o zamanın en büyük otel zincirinin sahibi olan arkadaşıyla tanıştıracağını ve bu işi yapmam gerektiğini söyledi.

* Siz de yaptınız mı

Evet. İlk iş olarak onları Boğazda tekne gezintisine çıkarttım, yıkık dökük Çırağan Sarayını gösterdim ve Burayı otel yapmalıyız. dedim. Dalga geçtiğimi zannettiler. Ciddiyetimi anlayıca Kültür Bakanlığı ile otel zincirinin sahibini biraraya getirdim. Anlaştılar ve hemen inşaata başlandı. Ancak sonra Bakanlık sarayın içine casino isteyince işler değişti. Bizimkiler çekildi. İş Lübnanlı bir gruba kaldı. O zaman projeyi çizen ünlü mimar Sedad Hakkı Eldemdi. Lübnanlılar, o projeyi rezil bir hale getirdi. Ben de bıraktım işi.

* Yani şu andaki hali mi oldu

Evet. Otelin içi korkunç, dışı kibrit kutusu gibi... Sarayın dışı hadi neyse de, içi yine felaket. Muazzam bir yapı olacaktı. Çok üzüldüm, o dönem. Akabinde başka büyük otel grupları için çalıştım. 1990 senesinde Pukette verilen bir davette Aman Resortsun kurucusu Adrian Zecha ile tanıştım. O günden beri Aman Resorts için çalışıyorum.

Türkiyede işim bitince başka Amanların peşinden gideceğim

* 21 yıl olmuş. Türkiyedeki otelin inşaatı niye yeni başladı

Önceliğimiz o sırada Hindistandaki oteldi. 1993te Türkiyede yer bakmaya başladık. Göcek, İstanbul, Kapadokya, Bodrum... İçimize sinen bir yer bulamadık. 1999da bir arkadaşımız Gölköyde arazisi olduğunu söyledi. Baktık. Bay Zecha bu arazinin kime ait olduğunu sordu. Ağa Han ödüllü Mimar Turgut Canseverin ailesine aitmiş...

* Nasıl iletişime geçtiniz

Önce Aman Resortsun broşürünü Turgut Beyin kızı Emine Öğün ve eşi Mehmet Öğüne yolladık. Çok beğenmişler. 1970lerden beri bu araziye gözleri gibi bakıyorlarmış. Birçok büyük otel grubu araziyi istemiş ama vermemişler. Gönülleri buraya 200-300 odalı dev bir bina yapılmasına razı olmamış. Sonunda Adrian Zecha ve Cansever ailesini bir araya getirdim. Deniz kıyısında oturduk. Adrian kumsala baktı ve dedi ki: Burası bir cennet

* 1999dan bahsediyorsunuz. Biz 2011 yılındayız. Ne oldu peki, anlaşamadınız mı

Emine Hanım Arazi bizim. Yaptığımız işte biz mimar olmak isteriz. İç mimarisini de biz yapmak isteriz dedi. Bay Zecha normalde böyle bir teklife sıcak bakmaz. Ama onların hassasiyetini saygıyla karşıladı. Ortaya çıkan projeyi de çok beğendi. Ondan sonra izin süreci başladı.

* Orman arazisi değil mi burası

İmar izni varmış. Ona rağmen kolay olmadı, tüm izinlerin alınması üç-dört yılı buldu. Sonra da yatırımcı aradık. Uzun süre Fiba Holdingin patronu Hüsnü Özyeğin ile görüştük. Ancak onlar multi milyarlık projelerinin yanında, bizim işimizi küçük buldular. 2007de Fibula Mücevherin sahibi Öztürk Şerefoğlu ile tanıştım. Öztürk Bey ile Emine Hanımları bir araya getirdiğimde zincirin bütün halkaları tamamlanmış oldu. Nisan 2010da ancak inşaata başladık. 12 yıl uğraştık ama ortaya çıkan işi görünce değdi diyorum. Bay Zechanın dediği gibi Amanrüyayı cennete kondurduk.

* Sizin bu projedeki göreviniz tam olarak ne

Aman Resortsun temsilcisiyim. Dünyadaki Amanlarda aynı standartın tutturulmasından sorumluyum. Amanın muazzam bir ekibi var. Bu ekip şu anda Türk personeli eğitiyor. Mesleki eğitimin yanı sıra, İngilizce ve Amanın felsefesiyle ilgili tarih dersleri veriyor. Türkiyedeki işim bitince yeni Amanların peşinden gideceğim. Buraya keyifle misafir olarak geleceğim.

* Açılış olacak mı

15 Aralıktan itibaren rezervasyon alıyoruz. Bodrumlulara bir yılbaşı daveti vermek istiyoruz.

Lord Lawrencea Atatürkü kim oynasın dedim Ben dedi

* Can Dündarın Mustafa filmini nasıl buldunuz

Zayıftı. Üç boyutlu değildi. Bu belgeselin bu kadar önemsenmesine, herkesin ortalığı ayağa kaldırmasına çok şaşırdım.

* Müstakbel kayınpederinizin Lord Lawrence Olivier olduğunu öğrendiğinizde ne hissettiniz

O sıralar Çırağan Otelindeki işlerle o kadar meşguldum ki, kayınpederimin Lawrence Olivier olduğunu öğrenince şaşıramadım bile... Tarquin babasıyla iki hanım tanıştırmış güne kadar. Biri ilk eşi, ikincisi ben... Kendisiyle tanıştığımda hastaydı ama kafası muazzam çalışıyordu. Tarquinle karşılıklı sohbetlerini hayranlıkla dinlerdim. Atatürk filmiyle ilgili proje kafamızda belirginleştiğinde Lord Oliviere sormuştum: Sizce Atatürkü kim oynamalı diye. Hiç düşünmeden Ben demişti. Yaşlanmıştı o zaman. Kısa bir süre sonra da vefat etti.

* Peki eşiniz sizi karşısına çıkarttığında Koskoca Londrada Türk kızını nasıl buldun diye sormuş mu

Hayır, bayıldı bu duruma. Değişik kültürleri tanımayı, entelektüel sohbetleri seven bir adamdı. Sadece Tarquinin birkaç arkadaşı sormuş o zaman: Türkle evleniyormuşsun. Neye benziyor diye. O da Bildiğiniz kadın demiş.

Rakamlarla Amanrüya

* Otele yapılan yatırım
29 milyon dolar.
* İnşaat 500 bin metrekare arazinin,
50 bin metrekaresine yayılmış.
* Bu devasa alanda her biri
70 metrekarelik, 36 oda (ev) var.
* Bu evlerin kendi havuzu ve bahçesi var.
22 odanın havuzu ısıtmalı.
* 4 ayrı restoranda, 4 ayrı mutfak
hizmet verecek. Türk, Endonezya,
Tayland ve Uluslararası...
* Aman Resortsun
tüm dünyadaki 25. oteli
* Oda fiyatları 800-900 Euro ile başlayacak, 1200 Eurolara çıkacak.

Eşim Tarquinin yanında hiç kimse Türkiye aleyhine konuşamaz

* Eşinizle nasıl tanıştınız

1985te Londrada bir apartmanın giriş katını kiralamıştım. Müstakbel eşim olacak kişi de aynı apartmanın üçüncü katında oturuyormuş. Birkaç kez selamlaştıktan sonra, ne iş yaptığını sordum. Bazı ülkelerde sinemanın gelişmesini destekleyen bir şirketim var. Film çekiyorum dedi. Benim ağzımdan da What about Atatürk (Atatürke ne dersin) cümlesi çıktı. Çıkış, o çıkış.

* Aaa! Sizin hikayeniz Atatürk filmiyle başlıyor yani...

Evet. Tarquine kurduğum ikinci cümle o işte... O da Atatürkü tanıyor, biliyor ama hiç üzerinde düşünmemiş. Midnight Express filmini izlediğini ve Türkiyeye ayak basmaya niyeti olmadığını söyledi. Onun çocukluğunda tarih derslerinde, Türklerin barbar olduğu anlatılırmış. Ondan da etkilenmiş. Üst kat komşumun memleketim hakkında kötü fikirlere sahip olması canımı sıktı. Lord Kinrossun Ottoman Centuries kitabını aldım ve evine bıraktım. Kitap çok ilgisini çekmiş. Öyle öyle sohbete, sonrasında flört etmeye başladık.

* İstanbula ayak bastı yani...

Bastı. 180 derece değişti. Türklerin İngilteredeki sözcüsü ve ateşli savunucusu oldu. Arkadaşları onun yanında, Türkiye aleyhinde konuşamayacaklarını bilirler.

* Peki o film niye çekilemedi bir türlü

Aman Rüya için 12 sene uğraştıysak, Atatürk filmi için 20 senedir uğraşıyoruz. Türkiye şartlarında bu film çekilemiyor. Politik bir işe dönüşüyor. Eşimin niyeti hiçbir zaman bu değildi. Kurtuluş Savaşının öyküsünü anlatmaktı. Üstelik bu filmin yurt dışında vizyona girmesini istiyordu. Burada nasıl olsa herkes Atatürkü tanıyor. Hükümetler durmadan değiştiği için, bizim film için de bir türlü izin çıkmıyor.

* Hükümetten izin mi almak gerekiyor Atatürk filmi çekmek için

Belli başlı mekanları ve orduyu filminizde kullanmak istiyorsanız evet. Biz bu filmi dev stüdyolarda çekmek istemedik, Türkiye havası koksun, Türk insanının yüzü gözüksün istedik. Ama korkuyorlar. Atatürk sigara içerse o kızar, rakı içerse öbürü kızar. Türkiye hâlâ o olgunluk seviyesine gelemedi. Bu yüzden yatırım için gerekli yüzde 10luk katkıyı dahi yapmıyorlar. Henüz pes etmedik ama... Hala ümitliyiz. 

 Ayşe ACAR/Vatan
 

 


Geri Dön