29 / 04 / 2024

Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yeni binasının temeli atıldı!

Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün yeni binasının temeli atıldı!

Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Kirazlıdere Mahallesi'nde Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün yeni hizmet binasının temel atma törenine katıldı. Hizmet binasının 2014 yılının onuncu ayında açılacak...




Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, "Tarımsal üretimde önemli gelişmeler kaydettik" dedi.


Çomaktekin, Kirazlıdere Mahallesi'nde Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün yeni hizmet binasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Amasya ekonomisinde tarımın ilk sırada yer aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Amasya'da 29 bin 390 çiftçi ailesinden 146 bin 948 kişi tarım sektöründen geçimini sağlamakta. Amasya'da 2012 yılında gerçekleşen bitkisel ve hayvansal üretimin değeri yaklaşık 1,8 milyar liradır. 2013 yılında ülkemiz genelinde yapılan birçok destekleme ödemesi ilimizde de yapılmaktadır. Desteklemeler kapsamında çiftçi kayıt sistemimizde yer alan 29 bin 390 çiftçi ailesinden 71 bin 673 kişi müracaat etmiş ve çiftçilerimize 24 çeşit destekleme ödemesi çerçevesinde yaklaşık 51 milyon hibe ödemesi yapılmıştır."


"Tarımsal üretimde önemli gelişmeler kaydettik" diyen Çomaktekin, şunları kaydetti:


"Türkiye genelinde Amasya kuru soğan ve şeker pancarı üretiminde birinci, haşhaşta beşinci, bamyada altıncı, kirazda ise yedinci sırada yer almaktadır. İlimiz hayvancılık yönünden de önemli bir potansiyele sahiptir. 2 bin başlık süt sığırı işletmesi, günlük 1 milyon kapasiteli yumurta tavukçuluğu işletmeciliği ve besi hayvancılığında önemli potansiyele sahibiz. Yaklaşık iki ay önce Taşova Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü hizmete açtık, Merzifon hizmet binası ise yatırım programına girmiştir. Temelini atacağımız hizmet binası 6 kat üzerine 5 bin 843 metrekare alana sahip olacaktır. Sözleşme bedeli 3,5 milyon lira olan hizmet binasını 2014 yılının onuncu ayında hizmete sunacağız."


Çiftçilere önemli miktarda hibe desteği sağlandığını belirten Çomaktekin, "Bugün burada ayrıca kırsal kalkınmayı destekleme faaliyetleri kapsamında ekipman dağıtımı yapacağız. Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı çerçevesinde tarımsal sanayi içerikli tarımsal ürünlerin işlenmesi ve ambalajlanmasına yönelik yatırımlara yüzde 50, sulama işletmeleri yatırımlarına yüzde 75, tarımsal faaliyetler için geliştirilen makine alımlarına yüzde 50 hibe desteği verilmektedir. Makine ekipman desteği kapsamında bugüne kadar yaklaşık 10 milyon lira hibe verilmiştir. 2013 yılında ise 628 kişiye makine hibe desteği sağlanmıştır" diye konuştu.


Konuşmaların ardından Amasya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yeni hizmet binasının temeli atıldı. Temel atma töreninden sonra ise Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı kapsamında çiftçilere alınan tarımsal makine ve ekipmanlar hak sahiplerine teslim edildi.


Temel atma törenine Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Ak Parti Amasya milletvekilleri Avni Erdemir ile Naci Bostancı, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Kasım Kayıhan, daire müdürleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı. 


AA


Geri Dön