28 / 08 / 2024

Amerika'da ikinci el konut fiyatları arttı!

Amerika'da ikinci el konut fiyatları arttı!

ABD'de ikinci el konut satışları, haziran ayında aylık bazda yüzde 5,4 azalarak düşüşünü dördüncü aya taşıdı, medyan konut fiyatları ise zamanların en yüksek seviyesine kadar çıkmış oldu.



Ulusal Emlakçılar Birliği (NAR), haziran ayına ilişkin ikinci el konut satış verilerini açıkladı. İkinci el konut satışları, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak haziranda aylık bazda yüzde 5,4 seviyesinde düşerek 3,89 milyona gerilediği kaydedildi. Piyasa beklentisi 3,99 milyon seviyesinde gerçekleşmesi yönünde seyretti.

Art arda dört aydır düşüş kaydeden ikinci el konut satışları, mayıs ayında yüzde 0,7 azalış ile 4,11 milyon olarak kaydedilmişti. Buna göre; Ülkede ikinci el konut satışları, haziranda geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 5,4 azalmış oldu.

ABD'de ikinci el piyasasında medyan konut fiyatları ise haziranda yıllık yüzde 4,1 artarak 426 bin 900 dolar ile art arda ikinci ayda tüm zamanların en yüksek seviyesine kadar ulaşmış oldu. Bu kapsamda, açıklamada görüşlerine yer verilen NAR Başekonomisti Lawrence Yun, "Satıcı pazarından alıcı pazarına yavaş bir geçiş görüyoruz." denildi.

Amerika da ikinci el konut fiyatları arttı!

Ayrıca, evlerin piyasada biraz daha uzun süre kaldığını ve satıcıların daha az teklif aldığını belirten Yun, giderek daha fazla alıcının ev incelemeleri ve değerlendirmeleri konusunda ısrarcı olduğunu ve konut stokunun ulusal bazda arttığını belirtti.

Yun, medyan konut fiyatı yeni bir rekora ulaşsa da fiyatlarda daha büyük hızlanmaların pek mümkün görünmediğine işaret ederek, "Arz ve talep dinamikleri dengeli bir piyasa durumuna yaklaşıyor." dedi.

Almanya, ABD, İsveç ve İngiltere'de kira düzenlemeleri nasıl? 

Amerika'da konut başlangıçları beklentilerin üzerine çıktı! 

ABD'de mortgage başvurularında gerileme yaşanıyor...

Kiralar ve konut maliyetleri enflasyonu katlıyor! 


Geri Dön