28 / 04 / 2024

Amerika'da konut fiyatları eylül ayında artışını sürdürdü

Amerika'da konut fiyatları eylül ayında artışını sürdürdü

ABD'de S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, eylül ayında geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 3,9 yükseldiğini açıkladı. Yayımlanan ulusal konut fiyat endeksi verileri ve rakamlar ile haberin ayrıntıları...



S&P CoreLogic Case-Shiller, eylül ayına ait ulusal konut rakam endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, Amerika'de ulusal konut fiyat endeksi, eylül ayında  yüzde 3,9'luk artarak yükseldi. Bu kapsamda endeks ise ağustosta da yıllık bazda yüzde 2,5 yükselmişti.

Ulusal konut fiyat endeksi, eylül ayında aylık bazda ise mevsim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 0,7 yükseldi. ABD'nin 20 kentindeki konut fiyatlarına ilişkin endeks de eylülde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,9 kadar çıktı. Öte yanda, piyasa beklentilerinin altında kalan endeksin bu dönemde yüzde 4 artması öngörülüyordu. Endeks, ağustosta yüzde 2,1 olarakta artmıştı.

Açıklanan söz konusu dönemde ise 20 şehirdeki konut fiyatlarına ilişkin endeks aylık bazda ise mevsim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 0,7 yükseldi. Endeksteki 20 kent arasında konut fiyatlarının yıllık bazda en fazla yükseldiği kent Detroit oldu. Detroit'te bu dönemde konut rakamları yıllık bazda yüzde 6,7
kadar arttı.

Detroit'in ardından konut fiyatlarının en fazla yükseldiği diğer kentler yüzde 6,5 ile San Diego ve yüzde 6 ile Chicago olarak sıralandı. Yine aynı dönemde konut fiyatları Las Vegas'ta yıllık yüzde 1,9, Phoenix'te yüzde 1,2 ve Portlan'da yüzde 0,7 düşüş gösterdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen S&P DJI Genel Müdürü Craig Lazzara, ABD'de konut fiyatlarının eylül ayında yükselişini sürdürdüğünü kaydetti. Lazzara, mortgage (konut kredisi) faiz oranlarında bu yıl yaşanan artışın konut satışı üzerinde baskı oluşturmasına rağmen konut stokundaki sıkıntının fiyatları desteklediğini aktardı.

Amerika da konut fiyatları eylül ayında artışını sürdürdü

KONUT NEDİR?

Konut, arsa üzerine inşa edilecek olan evin türünü belirleyen bir kavramdır. Buna göre, kır evi, çiftlik evi, prefabrik evler, konteyner evler, betonarme evler, taş evler, arazi evleri mobil evler birer konu tipini olarak ifade edilmektedir.

KONUT YAPISI NASIL OLUR?

Bir konut yapı serisi, bir dizi standart projeye göre inşa edilmiş, bir dizi içine entegre edilmiş konut binalarıdır. Bu, seri içinde kat sayısı, bölüm sayısı, yönlendirme ve mimari dekorasyonun küçük ayrıntıları bakımından farklılık gösterebilir.

Freddie Mac 30 yıllık mortgage oranlarının yüzde 7,29'a düştüğünü açıkladı!

ABD'de yeni konut satışları ekimde azaldı

ABD'de mortgage başvuruları giderek artışını sürdürüyor...

2024’te ABD konut piyasasında iyileşme görülüyor!


Geri Dön