27 / 04 / 2024

Amerika'da konut fiyatları ocak ayında yükseldi!

Amerika'da konut fiyatları ocak ayında yükseldi!

ABD'de S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, ocak ayında senelik bazda yüzde 6 artış gösterdi.



S&P CoreLogic Case-Shiller, ocak ayına ait ulusal konut fiyat endeksi verilerini paylaştı. Bu kapsamda, ABD'de ulusal konut fiyat endeksi, ocak ayında geçen senenin aynı dönemine oran ile yüzde 6'lık artış kaydettiği belirtildi. Öte yandan endeks, geçen yıl aralık ayında senelik yüzde 5,6 artış göstermişti.

ABD'nin 20 kentindeki konut fiyatlarına ilişkin endeks de ocakta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 6,6 kadar yükseldi. Yine piyasa beklentilerine paralel bir şekilde gerçekleşen ve Kasım 2022 yılından bu zaman kadar en yüksek oranda artışını kaydetmiş olan  endeks, geçen yıl aralık ayında da yüzde 6,2 kadar yükseliş göstermişti.

Ayrıca, endekste yer alan  20 kent arasında da konut rakamlarının senelik olarak en çok arttığı kent San Diego olduğu ifade edildi. Bu süreçte San Diego'da da bu dönemde de konut fiyatları yine senelik oranda yüzde 11,2 artmış olduğu  kaydedildi.  San Diego'nun ardından yine konut fiyatlarının en çok yükseldiği şehir ise yüzde 8,6 ile Los Angeles olurken, konut rakamlarının  yüzde 0,9 arttığı Portland, en az senelik yükseliş görülen şehir olmuş oldu.

Bu kapsamda aylık oranda ise ocak ayında  mevsim etkilerinden arındırılmış bir şekilde, ulusal konut fiyat endeksi yine yüzde 0,4, 20 şehirdeki  konut fiyatlarına ilişkin endeks ise yüzde 0,1 kadar yükseldiği kaydedildi.

Amerika da konut fiyatları ocak ayında yükseldi!

MORTGAGE KREDİSİ NEDİR?

Mortgage kredisi, bir evin belirlenmiş olan değerinin bir bölümünü peşinat olarak ödenmesi yapılması durumudur.  Bu yapılan ödemeden sonra da kalan miktar, geri kalan zamanda ödenecek şekilde taksitli olarak alınmaktadır. Bu süreçte yapılacak olan ödemelerde faiz oranına ve kredi miktarı ile geri ödeme süresine bağlı bir şekilde değişlik göstermektedir. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

Amerika'da mortgage faizleri yüzde 7'ye kadar yaklaştı ve başvurular azaldı!

ABD'de mortgage başvuruları artışını sürdürdü!

ABD'de mortgage başvuruları geçen haftaya oranla yükselişte!

ABD'de mortgage başvuruları üst üste üçüncü haftasında da düştü!


Geri Dön