30 / 04 / 2024

Amerika'da mortgage faizleri son dört ayın zirvesinde seyretti...

Amerika'da mortgage faizleri son dört ayın zirvesinde seyretti...

ABD'de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) için ortalama faiz oranı yüzde 7,13'e kadar çıkarken, geçen sene aralık ayından bu yana en fazla seviyesini gördüğü kaydedildi.



ABD'de Mortgage Bankalar Birliği (MBA), 12 Nisan ile sona eren haftaya ilişkin mortgage verilerini duyurdu. Bu kapsamda, mortgage başvuruları geçen hafta bir önceki haftaya kıyas ile beraber yüzde 3,3 kadar yükseldi.

Bu dönemde konut satın almaya yönelik başvurular yüzde 5, yeniden finansman başvuruları yüzde 0,5 kadar çıktı. Ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise geçen hafta yüzde 7,01'den yüzde 7,13'e kadar çıkmış oldu.

Aynı dönemde, 15 sene vadeli mortgage için ortalama faiz oranı da yüzde 6,46'dan yüzde 6,64'e kadar çıktığı belirtildi. MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan, konut kredisi faizlerinin, ekonominin güçlü kaldığını ve enflasyonun düşürülmesinin zorlaştığını gösteren verilerin etkisiyle art arda ikinci haftada yükseldiğine dikkati çekti.

Mortgage faizinin yüzde 7,13 ile Aralık 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını kaydeden Kan, yüksek oranlara rağmen, başvuru faaliyetlerinin hızlandığını kaydetti.

Amerika da mortgage faizleri son dört ayın zirvesinde seyretti...

MORTGAGE KREDİSİ NEDİR?

Mortgage kredisi, bir evin belirlenen değerinin bir bölümünü peşinat olarak ödenmesinin yapılması demektir.  Bu yapılan ödemeden sonra da kalan rakam, geri kalan zamanda ödenecek şekilde taksitli olarak alınır.

Bu süreçte yapılacak olan ödeme planı, faiz oranına, kredi rakamı ve geri ödeme süresine bağlı olarak değişmektedir. Burada iki tür faiz oranı uygulanmaktadır. Sabit faiz oranı ve değişken faiz oranı şeklindedir.

ABD'de yeni konut sayısı yüzde 14,7 düştü! İnşaat izni sekiz ayın en dip seviyesinde!

ABD'de 30 yıl vadeli konut kredisi faizi yüzde 7,01'e yükseldi!

Amerika'da mortgage başvurularında düşüş yaşandı! 


Geri Dön