29 / 04 / 2024

Amerika'dan ev almak mantıklı mı?

Amerika'dan ev almak mantıklı mı?

Amerika'dan ev almak mantıklı mı? Ev alırken neler isteniyor? Türkler en çok hangi bölgeleri tercih ediyor? İsteamerika. com'un kurucusu Bahtiyar Yurtoğlu ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajda bu soruların bütün yanıtlarını bulabilirsiniz..



Amerika dan ev almak mantıklı mı?

1-Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Ben Bahtiyar Yurtoğlu, Uluslararası bir havayolunda 10 yıllık satış müdürlüğü kariyerimden sonra 2005’te istifa ederek kendi işimi yapmaya başladım. Alara şirketler grubu olarak Enerji, Amerika’da emlak satış, Yat charter ve Tarım sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. Aynı zamanda Melek yatırımcıyım, şu ana kadar 80 ülke gezdim ve gezmeye devam ediyorum.

2- isteamerika. com nasıl ve ne amaçla kuruldu?
Türkiye’deki çeşitli sektörlerdeki yatırımlardan sonra enerji sektöründe ilerlemek adına 2008 yılı Ağustos ayında Amerika’ya yerleştim, Eylül ayında büyük kriz patlak verdi. Bu birçok kişiye göre talihsiz olabilecekken Türkiye’de kazandığım donanım krizin patladığı Amerika’da birçok avantaj getirdi. Türkiye’deki 2001 kriz deneyimi 2008’de Amerika’daki krizde bana öngörü sağladı, Aralık ayında ev aldım, ocak ayında kira gelirim başladı. Sonrasında da farklı yatırımcılık formülleriyle yeni mülkler edindik, böylece 2009 yılında “İşte Amerika” çatısı altında Florida merkezli emlak yatırım işine başlamış olduk. 

Amacım tarihi emlak krizindeki “Fırsat” tan Türk yatırımcıların da yararlanmasını sağlamaktı.

3-Peki isteamerika üzerinden nasıl ev alınabiliyor?
Yatırımcımız için ev satın alma işlemini sade ve basit bir hale getirdik - sadece web sayfamızdan istediği hazır kiracılı, profesyonellerce yönetilen evlerden birine karar veriyor, birlikte Amerikan konsolosluğu veya büyükelçiliğine giderek noter huzurunda satış sözleşmemizi imzalıyoruz ve o günden itibaren kirası hesabına yatmaya başlıyor. Tabii ki Amerika’ya gidip alacağı evi görmek isteyen yatırımcılarımıza da evlerin gezdirilip görülmesini hizmetini veriyoruz ve tüm yatırımcılarımıza da bu konuda teşvik ediyoruz – tecrübemiz bugüne kadar evleri görmeye giden yatırımcılarımız bir yerine bir kaç tane ev almaları şeklinde... 

4- Amerika'dan nasıl ev alınıyor? Neler isteniyor?
Birincisi yatırımcının internetten bulacağı bir eve teklif vererek almaya çalışması. Ancak bu noktada sistem Türkiye’den farklı işliyor. Bir evin liste fiyatı son fiyat anlamına gelmiyor; eve teklif veriliyor ve en yüksek teklifi veren evi alıyor.  İlk olarak satış bedeli üzerinden belli bir kapora ödeniyor. Satış işlemi için yaklaşık 1 ay geçmesi gerekiyor. 1 ay sonra kalan ödeme yapılınca tapu evi alan kişinin üzerine geçiyor. 

Amerika’da tapu işlemleri “Title” denilen emlakçı gibi özel kuruluşlar tarafından yapılmakta. Bunlarda yaklaşık olarak evin satış bedelinin yüzde 3’ü kadar masraf alıyorlar. 

Daha sonra evin bakımı, gerekli tadilatlar, kiralanmaya hazırlanması, kiracı bulunması, evin gösterilmesi, kiracı adaylarının geçmiş ve güvenlik kayıtlarının incelenmesi, uygun adayla kira kontratının yapılması, kiraların tahsili, aidatların ödenmesi (Amerika’da yönetim aidatlarını ödemek ev sahibinin sorumluluğunda) yıllık emlak vergisinin ödenmesi gibi işler var.
 
İkinci yol ise bizimle çalışılarak; içinde hazır kiracısı olan, profesyonel sigortalı yönetim firmaları tarafından kontrol edilen, kira getirili dairelerin istendiği zaman Amerikan Büyükelçiliği ve konsolosluklarda noter huzurunda satışının herhangi bir masraf ve komisyon ödenmeden yapılması ve satış yapıldığı gün itibariyle kira getirisinin başlatılması. 

Amerika dan ev almak mantıklı mı?

5- Ev alana vatandaşlık veriliyor mu?
Amerika'da ev aldığınızda direk olarak orada yaşama veya çalışma hakkınız olmuyor fakat biz Amerika’da yerleşmek, yaşamak ve iş kurmak isteyen yatırımcılarımıza bu konuda  10 yıllık birikimimizle ücretsiz danışmanlık veriyoruz.  

6- Amerika'dan ev almak mantıklı mı?
Amerika’da ev almak çok mantıklı.  Emlak fiyatları artmaya devam ediyor ve uzmanlar daha da artacağını öngörüyor. 

İstanbul’un birçok semtinden daha ucuza ev alırken kira getiriniz daha yüksek oluyor. Amerika’da ortalama yüzde 15 değer artışı var. 2017 ‘de beklenen değer artış ortalaması yüzde 5 iken yüzde 10 olarak gerçekleşti; bizim projelerde ise bu oran yüzde 15 oldu.

Bununla birlikte Türkiye’de kira getirisi yüzde 2-3’lere düşmüşken çalıştığımız projelerde en az yüzde 5 kira getirisi var. 

7- Siz olsanız Amerika'dan mı, İstanbul'dan mı ev alırdınız?
Amerika’dan alırdım. Çünkü kira getirisi daha avantajlı. Ayrıca satın aldığınız evleri İstanbul’un birçok semtindeki konutlardan çok daha ucuza satın alabiliyorsunuz. 

8- Türkler isteamerika'yı kullanarak kaç ev aldı?
Şimdiye dek 40 kadar yatırımcıya 100’ün üzerinde konut sattık veya konut almalarında aracılık ettik. Bir şekilde ilk temasta bulunduğumuz yatırımcılar geçen senelerde yakınlarına da tavsiye etti 2. hatta 3. konutlarını aldılar veya akrabalarına, arkadaşlarına, dostlarına almalarında aracılık ettiler.

9- Sattığınız evlerde kira garantisi veriyor musunuz?
Evlerimizi hepsi kiracılı ve çalıştığımız profesyonel yönetim firması sayesinde son 10 yıldır hiçbir evimiz boş kalmadı , yine de istenirse yatırımcılarımıza ek bir kesintiyse kira garantisi verebiliyoruz. 

10- Türkler Amerika'da en çok hangi bölgeleri tercih ediyor?
Global bilinirlikten ötürü New York ve California gibi bölgelere ilgi fazla ancak yatırımcıyı bu tür metropoller korkutuyor. Bununla beraber Türkiye’de yayınlanan dizilerin ve magazinsel ünlülerin tercih etkisiyle Miami ve Florida’ya talep çok fazla. Fiyat / Getiri performansı açısında da en ideal lokasyon Florida.  

Yatırımcımızın alacağı mülkten beklentisine göre yönlendirme yapıyoruz - yatırım için “ Condo ” diye adlandırılan site içindeki apartman dairelerini, yaşamak için “ Townhome “dediğimiz bitişik müstakil evler veya müstakil evler tercih ediliyor.

11- Dolar ve Eruo kurunun yüksek olması Türk gayrimenkul yatırımcılarını nasıl etkiledi ?
Elinde döviz bulunduran veya döviz bazında getirisi olan yatırımcıları olumlu etkiledi , örneğin bizden 4 yıl önce 40 bin $ ‘a , 2 yıl önce 70 bin $ ‘a gayrimenkul alan yatırımcılarımızın hem evlerinin değeri %50 - %250 değer kazandı , hem yıllık %8 - %12 arası kira elde ettiler hem de dövizin artmasıyla TL bazında kazandılar   

12- Peki Irma kasırgasından sonra fiyatlarda düşüş oldu mu ?
Tam tersine fiyatlarda artış oldu. Kasırga her zaman olduğu gibi sahil kesimlerini etkiledi. Bizim gayrimenkullerimiz Florida bölgesinin ortasında yer alan Orlando’da olduğundan zarar görmediler, ufak tefek tadilatlarda sigorta firmaları tarafından karşılandığından evlerde yenilenmiş oldu ve daha yüksek rakamlardan satılmaya başladılar.  

13- Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Bizim gibi danışman firmalarda 2 farklı iş modeli vardır. Piyasadaki aracı firmalar sizden gelen talebe göre ev ararlar, bulabilirlerse ev fiyatı üzerinden komisyon alırlar ve bu uzun süreç genelde maliyetli sonlanır . Biz ise ( benzerlerimiz diyemiyoruz çünkü bu konuda tekiz)  tüm analizleri yapılmış, satın alınmış, tüm bakımları yapılmış, kiracısı mevcut dolayısıyla kira getirisi garantili, devredilmeye hazır (dolayısıyla ek komisyon ödemiyorsunuz) konut satışı yapıyoruz.  Amerika’daki emlak fiyatları ve kira getirileri Türkiye’ye kıyasla çok cazip.  Amerikan ekonomisi geliştikçe emlak fiyatları artmakta ve önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edeceği öngörülüyor.  

İstemaerika olarak bizim diğer aracılardan farkımız 
 
- Biz kendi gayrimenkullerimizi pazarlıyoruz, sitemizde görülen rakamlar evlerin net satış bedelidir, üzerine herhangi bir komisyon vb. eklenmemektedir, 
- Daire ile ilgili tüm işlemleri anlaşmalı olduğumuz yönetim firması yapıyor, yatırımcı hiç bir şekilde herhangi bir sorunla muhatap olmuyor,
 -Satış işlemi basit / hızlı ve masrafsız,
-10 yıllık tecrübemiz, birikimimiz ve referanslarımız var.


Geri Dön