Emlak Terimleri

Amortisman hesaplama yöntemleri nelerdir?

Taşınmazda yer alan bir malın yıpranması ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan sebeplerden dolayı eskimesi amortisman olarak ifade ediliyor. Amortisman hesaplaması, amortisman oranları üzerinden yapılıyor. Peki, amortisman hesaplama yöntemleri nelerdir?

Amortisman hesaplama yöntemleri nelerdir?

Binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesine amortisman deniyor. Amortisman oranları her yıl sonunda, bir sonraki yıla ilişkin olarak devlet tarafından belirleniyor. 


Amortisman değer kaybı olarak da ifade ediliyor. Amortisman oranı ise yıpranma payı anlamını taşıyor. Mükelleflerin Maliye Bakanlığınca iktisadi kıymetlerin faydalı ömürleri dikkate alınarak tespit ve ilan edeceği oranlar üzerinden amortisman hesaplaması yapmaları gerekiyor.


Taşınmazın ekonomik değerlerde oluşacak değerlerin bir yıl içinde uğradıkları değer kayıplarının üretilen malların maliyet tutarlarına eklenmesi veya söz konusu kayıpların o yılın giderleri arasına yazılması amortismanının konusunu oluşturuyor. Peki, amortisman hesaplama yöntemleri nelerdir?


Amortisman Tutarının Hesaplanması: En çok kullanılan amortisman yöntemleri: normal amortisman yöntemi ve azalan bakiyeler yöntemidir.


1. Normal amortisman yöntemi: Eşit tutarlı amortisman yöntemi olarak ifade edilmektedir. Bu yönteme göre amortisman tutarı maddi duran varlığın tutarına sabit bir amortisman oranı uygulanır veya tutarın ekonomik ömüre bölünmesiyle hesaplanabilir.


2. Azalan bakiyeler yöntemi; kalan değerler üzerinden amortisman olarak hesaplanıyor. Normal amortisman oranının 2 katı alınıyor, ancak bu oran % 50 yi geçemiyor.


Amortisman oranı net değer üzerinden hesaplanıyor, yani varlığın tutarından ayrılmış birikmiş amortismanlar çıkarılıyor. Son yılda ise tutarın tamamı amortisman olarak yazılıyor.


Amortisman hesabında dikkat edilmesi gerekenler!



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com