Emlak Terimleri

Amortisman nedir? Amortisman hesaplama nasıl yapılır?

Amortisman nedir, Amortisman hesaplama nasıl yapılır? İşte amortisman konusuna dair merak edilenler!Ancak ne anlama geldiği pek bilinmemektedir

Amortisman kelimesini daha önce duyanlar olabilir. Ancak ne anlama geldiği pek bilinmemektedir. Amortisman taşınmaz varlıklar için kullanılan bir kelimedir. Tam olarak tanımını öğrenmek isteyenler için işte detaylar…

 

AMORTİSMAN NEDİR?

Amortisman kelimesini ilk duyanlar bu kelimenin anlamını merak ediyor. Amortisman, taşınmaz varlıkların yıpranma, eskime veya aşınma payını ifade etmektedir. Amortisman yani yıpranma payı olarak da bilinmektedir, işletmelerin kullanmak üzere aldıkları varlıkların eskimesi ya da aşınması gibi durumları anlatan gider payıdır. Taşınmaz varlıklar muhasebe dönemleri içinde dağıtılır ve gider olarak kaydedilmektedir.

Günümüzde kurumlar tarafından çok sık kullanılan üç adet amortisman yöntemi vardır. İşte amortisman yöntemleri;

- Azalan bakiyeler yöntemi

- Normal amortisman

- Fevkalade amortisman yöntemi

Çoğunlukla işletmeler, aldıkları eşyaları 1 yıldan fazla kullanırlar. Zamanla birlikte, birçok eşya yapısı gereği eskimeye başlar ve bu eşyaların ekonomik değerleri azalmaktadır. Böyle durumlarda varlıkların ekonomik ömrü boyunca gider yazılması gerekmektedir. Bu durumda amortisman hesabı yapmaya başlayabilirsiniz.

AMORTİSMAN NASIL HESAPLANIR?

Amortismanın bir hesaplanma yöntemi vardır. Vergi Usul Kanunu‘nun 315. maddesine göre amortisman içinde olan maddi varlıklar, Maliye Bakanlığı’nın iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerini göz önüne alınarak tespit ve ilan ettiği oranlar üzerinden hesaplanmaktadır. En çok kullanılan amortisman yöntemleri şunlardır;

Normal Amortisman Yöntemi: Bu yöntem eşit tutarlı amortisman olarak da bilinir. Bu yöntemde amortisman tutarı maddi duran varlığın tutarına sabit bir amortisman oranı belirlenir ya da tutar ekonomik ömre bölünür.

Azalan Bakiyeler Yöntemi ile azalan bakiyeler yönteminde varlıklar, normal amortismana göre iki kat hızlı giderleşir yani alış tutarı üzerinden değil, yıl başına devreden net defter değeri üzerinden hesaplanmaktadır.

Fevkalade Amortisman Yöntemi: Bu yöntem, yangın, deprem, sel gibi doğal afet ve benzeri ekstrem durumlarda varlıkların sabit değerinin kısmen ya da tamamen kaybolması sebebiyle uygulanır. Böyle bir durumla karşılaşan iş yerleri ilgili idareye başvurarak varlıklarının belirli bir kısmının amortize edilmesini talep edilir.

AMORTİSMAN AYIRMA KOŞULLARI NEDİR?

Kurban fiyatlarında son durum! Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık fiyatları ne kadar?

2 katlı prefabrik evler kaç liraya mal oluyor?

KOSGEB’den nasıl destek alınır? KOSGEB destek başvurusu nasıl yapılır?