Genel

Anadolu AVM'leri ciro rekoru kırdı, İstanbul'u geçti!

Haziran sonu itibarıyla Türkiye genelinde AVM (alışveriş merkezi) sayısı 283'e ulaşırken, bunların en büyüklerine sahip İstanbul'da da sayı 100'e erişti. Bu yılın ilk yarısı itibarıyla ilk defa Anadolu AVM'leri hem ciro, hem ziyaretçi sayısında İstanbul'u

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) verilerine göre bu yılın ilk yarısı itibarıyla İstanbul AVM'lerinin cirosu 8,2 milyar lira, Anadolu AVM'lerinin cirosu ise 9,2 milyar lira oldu. İlk yarıda 17,4 milyar lira ciroya erişen AVM'lerin yıl sonu hasılat beklentisi 35 milyar lira. Türkiye'deki AVM'lerin yüzde 41'i İstanbul'da bulunuyor.

Türkiye'de halkın alışveriş tercihlerini gösteren AVM istatistiklerini, AYD Başkanı Hakan Kodal açıkladı. Buna göre haziran sonu itibarıyla bu yılın ilk yarısında AVM ciroları, geçen yılın aynı dönemine göre metrekare başına yüzde 15 artış gösterdi. Geçen yılın ilk yarısına kıyasla İstanbul AVM'lerinde ciro artışı yüzde 15 olurken, Anadolu AVM'lerinde yüzde 18 oldu. AYD Başkanı Hakan Kodal, "Krizden hızlı ve güçlü bir şekilde çıkmanın da getirdiği güvenle tüketiciler daha çok harcadı. Kriz haberlerine inanıp tüketimi kısmadı. Buradan çıkan sonuç, esasında kriz tartışmalarına iyi bir cevap veriyor. Anadolu AVM'leri bu yılın ilk yarısında ilk defa ciro ve ziyaretçi sayısında İstanbul'un üzerine çıktı." dedi. İlk yarıdaki AVM ziyaretçi sayısı 616 milyon kişi olurken, bunun 344 milyonunu Anadolu, 272 milyonu ise İstanbul oluşturdu.

2011 yılı Haziran ayında metrekare başına cirolar, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 artış gösterdi. Bugüne kadar aylık en yüksek cironun yılbaşı ve bayramın bir araya denk geldiği 2010 Aralık ayında yaşandığını hatırlatan Hakan Kodal, "Bu yılın haziranı olağan bir ay olmasına rağmen, cirolar en yüksek ay olan geçen yılın aralık ayı hasılatına erişti." dedi. Soruları da cevaplayan Hakan Kodal, Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Yılmaz Yılmaz'ın "Kiraları dövizle değil TL ile ödeyelim." teklifine şu cevabı verdi: "Biz AVM yatırımcıları TL ile değil dövizle borçlanıyoruz. 10 yıllık TL kredisi yok. Değilse biz deli değiliz, TL kredisi varken yurtdışından dövizle borçlanalım. Üstelik doların son 10 yıllık ortalaması 1,44 TL. Kiralar TL ile olsaydı çok daha iyi olacaktı, şimdi biz zarardayız. 2002'de 100 lira olan kira enflasyon oranında artırılsaydı bugün 210 lira olacaktı. Dövizdeki yükseliş sürmez, Başbakan'ın da açıklamasıyla düştü."

AYD'nin ilk defa açıkladığı metrakere başı ciro verilerine göre son 6 ay itibarıyla Türkiye genelinde hasılat yüzde 15 arttı. Metrakere başına 387 lira olan AVM cirosu 444 liraya çıktı. Bu dönemde İstanbul'daki AVM'lerin cirosu yüzde 13 artarak metrekare başına 430 liradan 488 liraya yükseldi. Anadolu AVM'lerinde ise ciro aynı dönemde yüzde 17 artarak 380 liradan 385 liraya çıktı. AYD'nin yine ilk kez açıkladığı veriye göre ziyaretçi başına harcama 26 lira iken bu rakam haziran ayında 32 liraya yükseldi. Yılın ilk 6 ayında AVM mağazaları içinde en fazla artış yüzde 17 ile ayakkabı ve çanta satıcılarında görüldü. En az artış ise yüzde 2 ile süpermarket ve hipermarketlerde kaydedildi. AVM sektöründeki yatırım tutarı 35 milyar dolar. Bunun 12 milyar doları yabancı sermaye.

İbrahim Balta / ZAMAN