Ekonomi

Anadolu Efes tarımsal ekonomiye 1 milyar liralık katkı sağladı!

Türkiye’de maltlık arpa tohumu üretimi yapan ilk bira şirketi olan Anadolu Efes, bu yıl üreticiden 117 bin ton arpa alımı yapacak. 17 arpa çeşidini tescil ettiren şirketin tarımsal ekonomiye katkısının 1 milyar lira olması bekleniyor.Bugüne kadar 17 arpa çeşidini tescil ettiren şirket, tarımsal üretimi desteklemek ve ham maddesinin kalitesini güvence altına almak için bu yıl sertifikalı tohum dağıtımını %50 oranında artırdı ve çiftçilerine 30 milyon liranın üzerinde çiftçi teşvik paketi sundu

Kurulduğu günden bu yana sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla tarım sektörüne katkı sağlayan Anadolu Efes, 40 yılı aşkın süredir maltlık arpa alanında Ar-Ge faaliyetleri yürütüyor. Bugüne kadar 17 arpa çeşidini tescil ettiren şirket, tarımsal üretimi desteklemek ve ham maddesinin kalitesini güvence altına almak için bu yıl sertifikalı tohum dağıtımını %50 oranında artırdı ve çiftçilerine 30 milyon liranın üzerinde çiftçi teşvik paketi sundu.

Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinden bu yıl toplamda 117 bin ton arpa alımı yapacağını belirten Anadolu Efes, Türkiye’de maltlık arpanın en önemli alıcısı olarak konumunu koruyor. Şirketin 2023’te tarımsal ekonomiye toplamda 1 milyar seviyesinde katkı sunması bekleniyor. 

10 BİN KİŞİYE GEÇİM İMKANI

Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Onur Altürk, “Yaptığımız tarımsal faaliyetler ile 10 bin kişinin geçimini sağlıyoruz. Geçen yıla göre sözleşmeli çiftçi sayımızı %70 artırdık. 2018 yılından bu yana ise çiftçilerimizi akıllı tarım uygulamaları ile tanıştırıyoruz. Böylece doğal dengenin korunmasına da katkı sağlıyoruz” ifadesini kullandı.

 

ÜNİVERSİTELERLE AR-GE ÇALIŞMASI

Maltlık arpa üreten ilk bira şirketi olduklarını belirten Onur Altürk, “Tarımsal üretime destek vermek için geçen yıl çiftçilerimize 10 milyon TL’lik ‘Çiftçi Teşvik Paketi’ verdik. 2023 yılında bunu 3 katına çıkartarak çiftçilerimize 30 milyon TL’nin üzerinde bir ‘Çiftçi Teşvik Paketi’ sunduk. Sertifikalı tohum dağıtımımızı önceki yıla göre % 50 oranında artırdık. Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerindeki 12 farklı ilinden, 360 bin dekarlık, yani 25 bin futbol sahası büyüklüğünde bir alandan arpa alımı yapıyoruz. Gençlerin tarıma teşvik edilerek bilgi, beceri ve yetkinliklerinin geliştirilmesine çok önem veriyoruz. En az 500 gencimize 2024 yılı sonuna kadar eğitim programları ile sürdürülebilir tarım sertifikası vermeyi amaçlıyoruz. Üniversitelerimizle birlikte bilimsel çalışmalar da yapıyoruz” şeklinde konuştu.