11 / 01 / 2025

Anadolu halkı AVM'lerde daha çok vakit geçiriyor

Anadolu halkı AVM'lerde daha çok vakit geçiriyor

Tüketiciler üzerinde yapılan araştırmaya göre 2010'da Anadolu halkı İstanbul'a göre AVM'de daha fazla zaman geçirdi. Tüketiciler AVM'lerin pazar günü kapanmasına ise 'kısıtlanıyoruz' tepki gösterdi  



Sayıları ülke genelinde hızla artan alışveriş merkezleri (AVM) 2010 yılında da Türk tüketicisinin hem alışveriş hem de sosyalleşme mekanı olarak önemini artırdı. Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) tarafından 18 ilde bin 200 haneyle yüz yüze görüşülerek yapılan AVM Tüketici Algı Araştırması'na göre tüketiciler ortalama AVM'de kalma sürelerini yarım saat artırırken Anadolu AVM'de zaman geçirme konusunda İstanbul'u geride bıraktı. 2009'da bir ziyaretçi AVM'de ortalama 113 dakika kalırken 2010'da bu süre 144.5 dakikaya çıktı. Araştırmaya katılan tüketiciler AVM'lerin pazar günü 18.00'dan sonra kapanmasına da tepki gösterdi. Katılımcıların büyük kısmı özellikle tüm hafta boyunca çalışanların alışveriş günü olarak belirledikleri pazar günü AVM'lerin 18.00'de kapanmasını, kendilerine gelen bir kısıtlama olarak değerlendirdi.

HARCAMAYI 10 LİRA ARTIRDIK
Araştırmaya göre 2009 yılında tüketiciler AVM'lerde ortalama 1 saat 53 dakika kalırken 2010 yılında bu süre 2 saat 24 dakikaya çıktı. Ziyaret sürelerinde Anadolu'daki AVM'ler daha uzun süreli ziyaretçi ağırladı. Buna göre İstanbul'da ortalama ziyaret süresi 137.6 dakika iken Anadolu'daki süre 160.3 dakika olarak gerçekleşti. Araştırmaya göre müşteriler 2009 yılına göre 2010'dan 10 TL daha fazla harcama yaptı. 2009'da AVM'lerde kişi başı harcama ortalama 75.7 lira harcarken, 2010'da harcama tutarı 85.4 lirayı buldu. Ayrıca elde edilen sonuçlara göre 2010 yılında dışarıda yenen iki yemekten birisi de AVM'lerde gerçekleşti. Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş ise, 'İstanbul'da AVM sayısı 92'yi buldu. İstanbul özellikle turistik alışverişten ciddi pay alıyor. Ortadoğu'da vizelerin kalkması çok etkili oldu şžimdi Yemen'de de vizeler kalktı' dedi.

KAPALIçARşžI ABD'YE MODEL OLDU
Kapalıçarşı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Fırat, dünyanın ilk AVM'si olarak kabul edilen Kapalıçarşı'nın ABD'li bir girişimci tarafından Virginia'ya taşındığını söyledi. Hasan Fırat, projeye katkı sağlamak amacıyla ABD'ye gittiğini belirterek, 'Bizden isim hakkı için izin aldılar. Grandbazaar, yani Kapalıçarşı adını kullanıyorlar. Aynı işi yapanların aynı caddede toplanacağı bir model söz konusu. Hatta, bizim esnafların da orada mağaza açmasını istediler ama ABD bizim için artık çok karlı değil. Pek yanaşan olmuyor' dedi.

Anadolu'da cadde bitti
Araştırma sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Alışveriş Merkezleri ve Perakendecileri Derneği Başkanı Mehmet Nane, Türkiye'de hiçbir zaman yüzde 100 AVM mağazacılığı olmayacağını cadde mağazacılığının hiçbir zaman ölmeyeceğini söyledi. Corio Türkiye Genel Müdürü Koray Özgül ise Nane'nin söylediğinin tersine Anadolu'da depresif bir büyümenin sergilendiğini cadde mağazacılığının Anadolu'da bittiğini dile getirdi. Yapılan harcamaların her kategoride Anadolu'da daha fazla artış gösterdiğine dikkat çeken Özgül, 'Örneğin elektronikte Anadolu'daki harcama miktarı yüzde 44 oranında artarken İstanbul'da bu oran 8.4. Anadolu'daki AVM'ler 4 yılda İstanbul'u yakalar' diye konuştu.
Sabah


Geri Dön