29 / 04 / 2024

Anadolu'daki AVM'ler ciroda İstanbul'u geçti!

Anadolu'daki AVM'ler ciroda İstanbul'u geçti!

Anadolu'da açılan alışveriş merkezleri (AVM), 2010 yılının ilk 6 ayında elde ettiği ciroyla İstanbul'u geride bıraktı.



Anadolu'da bulunan AVM'lerin cirosu 6,5 milyar liraya ulaşırken İstanbul'da 6,1 milyar lirada kaldı. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi'nin haziran ayı sonuçları ve ilk yarıyıl sonuçları açıklandı. Buna göre AVM'ler ilk 6 ayda 12,6 milyar lira ciro elde etti. İlk yarı sonuçları 2010 yılında 25 milyar liralık ciro beklentisinin aşılacağını gösteriyor. 2009 Haziran ayında 101 puan olan Anadolu ciro endeksi 2010 Haziran ayında 20 puan artış kaydederek 122 puana ulaştı. Anadolu'da AVM'lerin hasılatı da bu yılın ilk yarısında 6,5 milyar liraya çıkarak ilk defa İstanbul'u geçti. İstanbul ise bu dönemde 6,1 milyar lirada kaldı. Metrekare bazında karşılaştırıldığında ise İstanbul, Anadolu'nun yüzde 25 üzerinde. Haziran ciroları da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artarak son 9 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Anadolu şehirlerinde AVM'lere yılın ilk 6 ayında giren insan sayısı 270 milyon kişi iken bu sayı İstanbul'da 225 milyon kişi. 2010 yılı için tahmin edilen ziyaretçi sayısı 1,1 milyar kişi.

Sonuçları değerlendiren AYD Başkanı Hakan Kodal "2010 AVM'ler için toparlanma yılı olacak. Sektör 6 milyon metrekareye ve 6 ayda 12,6 milyar lira ciroya ulaştı. 35 milyar dolarlık yatırımı ve 350 bin kişilik istihdamı ile Türkiye'nin gururu. 2010 hedefleri aşılacak." dedi. Bu yılın ilk yarısında açılan 10 AVM ile sektöre toplam 300 bin metrekare eklenerek toplam kiralanabilir alan 6 milyon metrekareye ulaştı. Türkiye genelinde 81 şehrin 45'inde 256 AVM bulunuyor. Kuveyt, Mısır, İran, Tunus, Cezayir, BAE'den gelen turistler de şehir merkezlerindeki bazı AVM'lere geçen yılın 2 katından fazla ciro yaptırdı ve tax free alışverişi sayısı 4 kat arttı.
Zaman

 

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler...

Anadolu´da alışveriş merkezi cirosu 6.5 milyar dolarla İstanbul´u geçti    

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi´ne göre yılın ilk 6 ayında gerçekleşen toplam 12.5 milyar liralık ciro, yıllık ciro beklentisinin aşılacağını gösterdi.

Endekse göre, Türkiye genelinde geçen yıla göre 6 aylık metrekare cirolarında artış yüzde 16´ya ulaştı. 2010 yılı toplam ciro beklentisi 25 milyar lira. Haziran 2009´da 101 puan olarak gerçekleşen Anadolu ciro endeksi, Haziran 2010´da 20 puan artış göstererek 122 puana ulaşırken, İstanbul´daki ciro artışlarını geride bıraktı. Anadolu´daki alışveriş merkezlerinde (AVM) gerçekleşen ciro 6.5 milyar liraya yükselirken, ilk kez İstanbul cirolarını geçti. İstanbul´da gerçekleşen toplam AVM cirosu ilk altı ayda 6.1 milyar lira oldu. Metrekare bazında cirolarda İstanbul, Anadolu´daki metrekare cirolarının yüzde 25 üzerinde kaldı. Haziran ayı ciroları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artış göstererek, son sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

1.1 milyar ziyaretçi

AYD Başkanı Hakan Kodal, Anadolu şehirlerinde gerçekleşen 6 aylık ziyaretçi sayısının 270 milyon, İstanbul´da toplam 225 milyon kişi olduğunu söyledi. 2010 yılı için tahmin edilen ziyaretçi sayısı 1.1 milyar iken, yılın ilk 6 ayında 500 milyon ziyaret, yıl sonuna kadar yeni açılacak AVM´lerin sektöre eklenmesiyle hedeflerin tutturulacağını gösterdi. Yılın ilk yarısında açılan 10 AVM ile sektöre toplam 300 bin metrekare eklenerek, toplam kiralanabilir alan 6 milyon metrekareye ulaştı. Türkiye genelinde faaliyet gösteren 256 AVM ile bin kişi başına düşen AVM kiralanabilir alanı 82 metrekare/kişiye ulaştı.

İlk yarıda açılan 10 AVM´nin metrekare olarak yüzde 85´inin,  Ankara  ve İstanbul´da faaliyete geçtiğini, Türkiye´de 81 ilin 45´inde AVM bulunduğunu kaydeden Kodal, 2000 yılında 1 milyon metrekare olan toplam kiralanabilir alanın 10 yılda 6 kat artış gösterdiğini ve büyümenin önemli kısmının Anadolu´da yaşandığını belirtti. Kodal, yılın ilk 6 ayını "iyi bir dönem" olarak tanımlarken, ikinci yarıda okulların açılması, yıl sonu alışverişi, Ramazan ve bayramların etkisiyle rekor yaşanabileceğini ifade ederek, "Geçen 2-3 yıla göre, önümüzdeki 6 ayda en iyi ciroları gerçekleştirmeyi bekliyoruz" dedi. Kodal, yıl sonunda toplam 270 civarında AVM´ye ulaşmanın beklendiğini ifade ederek, her AVM´nin 100-150 milyon dolarlık yatırımla yapıldığını, toplamda 1 milyar doların üzerinde yatırım beklendiğini söyledi. Hakan Kodal, AVM olmayan bazı illerde projeler bulunduğunu sözlerine ekledi.

Yeni marka gelişleri sürüyor

ECE Türkiye Proje Yönetimi A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı ve AYD Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Şapkacı da, yurtdışından markaların taleplerinde ciddi artış gördüklerini belirterek, Trusardi, Terra Nova, H&M gibi markaların Türkiye´ye girme eğiliminde olduğunu söyledi. Verilen bilgiye göre, AVM´lere gelen turist sayılarında da önemli artışlar var. Daha çok şehir merkezlerindeki AVM´lerde Kuveyt, Mısır, İran, Tunus, Cezayir, BAE´den gelen turistler gözlenirken, geçen yılın 2 katından fazla ciro yapıldığı ve tax free işlem sayısının geçen yılın 4 katı civarında olduğu tespit edildi.
Hürriyet


Geri Dön