17 / 05 / 2024

Anadolu'nun batısında para kiraya gidiyor

Anadolu'nun batısında para kiraya gidiyor

TÜİK, hane halkı tüketim verilerini açıkladı



Buna göre Batı Anadolu toplam tüketiminin üçte birini kiraya ayırırken, Güneydoğu Anadolu bölgesinde gıda harcamaları tüketimin yüzde 37'si ile en üst sırada
Türkiye'nin batı kesiminde yapılan tüketimde kira en büyük harcama kalemi olurken, doğuda gıda harcamaları ön plana çıktı. İstanbul, Türkiye'nin toplam harcamalarının dörtte birinin yapıldığı il olurken metropolün en önemli harcaması kira, elektrik ve yakıtta görüldü. TÜİK, 2006-2007-2008 Hane halkı Tüketim Harcamaları Bölgesel sonuçlarını açıkladı. Veriler ülkenin batısından doğusuna gittikçe harcamaların konuttan gıdaya döndüğünü gösteriyor. İşte verilerin dikkat çekenlerinden bazıları:

TÜKETİMİN % 25'İ İSTANBUL'DA
İSTANBUL:Toplam tüketim harcamasının yüzde 25.4'ü İstanbul'da oturan hane halkları tarafından yapılıyor. İstanbullunun harcaması içinde ise konut yüzde 32.3 ile en yüksek paya sahip. Gıdaya harcadığı pay ise yüzde 19.3.
EGE: İstanbul'dan sonra harcamanın en çok yapıldığı bölge ise Ege... Türkiye'deki toplam harcamadan aldıkları pay yüzde 14.2. Bu bölgeyi yüzde 12.1 ile Akdeniz izliyor. Harcamalardan en düşük payı alanlar ise yüzde 2.1'le Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi.
ULAŞTIRMA: Ulaştırmada da benzer bir eğilim gözleniyor. Batıda yüksek olan ulaştırma harcamaları doğuya gittikçe azalıyor.
GÜNEYDOĞU: Gıda harcamalarına (yüzed 37.5) en yüksek payı ayıran Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki hane halkları eğitime ayırabildikleri yüzde 1'lik payla da en düşük eğitim harcaması yapan bölge oldu.

Harcamada aslan payını konut kalemi alıyor
HARCAMA AĞIRLIĞI: Verilere göre hane halklarının harcamalarında aslan payını Batı'da konut, Doğu'da gıda harcamaları alıyor. İçinde ısınma, aydınlanma, kira gibi harcamaları barındıran konut kalemi, İstanbul'da yüzde 32.3, Batı Marmara'da yüzde 27.8, Ege'de yüzde 28.4, Doğu Marmara'da yüzde 29.3, Batı Anadolu'da yüzde 31.7, Akdeniz'de yüzde 25.1, Orta Anadolu yüzde 27.5 payla ilk sırada yer aldı. Gıda harcamalarının en yüksek olduğu bölgeler ise; Batı Karadeniz (yüzde 28.3), Doğu Karadeniz ( yüzde 26.1), Kuzeydoğu Anadolu (yüzde 29.6), Ortadoğu Anadolu (yüzde 29.3), Güneydoğu Anadolu (yüzde 37.5).
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

En fazla harcamayı İstanbullular yapıyor

Türkiye'deki toplam tüketim harcamasının yüzde 25.4'ü İstanbul'da oturan aileler tarafından yapılıyor. Hanehalkı bütçe araştırması verilerine göre bölge bazında yapılan incelemede Ege Bölgesi yüzde 14.2'lik oranla harcamalarda ikinci sırada yer alıyor.
Ege Bölgesi'ni yüzde 12.1'le Akdeniz Bölgesi izliyor. Harcamanın sadece yüzde 2.1'i ise Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'ne ait. Ürün bazında incelendiğindeyse gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına en fazla payı yüzde 37.5 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ayırdığı gözlendi.
2006-2007-2008 birleşik verilerine göre İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması-Düzey 1 bazında bölge içindeki harcama gruplarının dağılımına bakıldığında, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 37.5'le gıda ve alkolsüz içecekler harcaması alırken, aynı bölgede harcamalardaki en düşük payı yüzde 1'le eğitim hizmetleri oluşturuyor. İstanbul Bölgesi'nde ise harcama grupları içerisinde en yüksek payı yüzde 32.3 ile konut ve kira harcamaları alırken, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yüzde 19.3 oranıyla ikinci sırada bulunuyor. Konutla lokanta ve otel harcamalarında en yüksek payı İstanbul Bölgesi alırken, ulaştırma harcamalarında Akdeniz Bölgesi en yüksek payı alıyor. (
Radikal


Geri Dön