Kentsel Dönüşüm

Anadolu'nun ilk camisinde çevre düzenlemesi yapılıyor!

Anadolu’ nun ilk camisi olarak bilinen Hatay'daki Habib-i Neccar Camii Özel Proje Alanı Restorasyon Uygulaması kapsamında; caminin çevresindeki 6 taşınmaz, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldı...


Habib-i Neccar Camii ve kamulaştırması yapılan taşınmazların restorasyon projesinin ihalesi yapılırken, sözleşmelerin imzalanmasının ardından yer teslimi de gerçekleşti.


Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Habib-i Neccar Cami’nin çevresiyle birlikte bir sosyal, dinsel, kültürel mekan olarak özellikle tarihi Antakya bölgesinin nabzının attığı önemli bir merkez olacağını söyledi. Sahip olunan değerlerin korunması, yaşatılması ve geleceğe aktarılmasının büyük önem taşıdığını da ifade eden Lekesiz, cami etrafındaki binalara doğru fonksiyonların yüklenmesi konusunda ‘ortak akılla’ hareket edilerek, hep birlikte en iyi ve en doğru sonuca ulaşılmasının hedeflendiğini kaydetti.


Proje kapsamında zemin katta; unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının sembolik olarak üretiminin yapılacağı ve sergileneceği mekanlar, caminin ve Antakya’nın tanıtımının yapılacağı özel sistemler, yerli ve yabancı ziyaretçilerin günübirlik gezisi esnasında dinlenebilecekleri uygun mekanlar yer alacak.

Birinci katta ise Hatay'ın tarihi, kültürel, arkeolojik değerlerinin bilimsel düzeyde araştırılması, belgelenmesi ve korunması gibi çalışmaların yapılabileceği, eğitici konferanslar, seminerler ve belgesel nitelikte film gösterimlerinin sunulabileceği mekanlar yer alacak ve böylece mekana; yaşayan bir kültür ve sanat merkezi fonksiyonu verilecek. 


Çalışma kapsamında; özellikle yağışlı havalarda Habib-i Neccar Hazretleri’nin türbesinin bulunduğu bölgede oluşan su birikintisinin söz konusu alana sızması da önlenecek. 3 milyon 26 bin 835 liraya mal olacak projenin, yılsonunda bitirilmesi planlanıyor.


 

Kırıkhan Olay