Ekonomi

Analistler hararet yaptı, altında rakam verip uyardı

Altın fiyatlarının düşmesiyle birlikte yorumlarını sıklaştıran analistlerden bu sefer de rakamlarla bir uyarı geldi. Altının onsunda 1650 dolarları beklediklerini belirten analistler, herkesin bu rakama göre pozisyon alması gerektiğini söyledi. Ancak dünyanın birçok yerindeki farklı milletlerden binlerce analist, altına yatırım yapacaklara tavsiyelerde bulunuyor

Altına yatırım yapacak vatandaşlar gözlerini açmış televizyon ekranının alt tarafındaki altın fiyatlarının ne olacağını merakla bekliyor. Ancak dünyanın birçok yerindeki farklı milletlerden binlerce analist, altına yatırım yapacaklara tavsiyelerde bulunuyor. İşte analistler tarafından yeni bir analiz daha yapıldı. 

BU SEFER RAKAM VERDİLER

Daha önce altın almanın şu anda tam zamanı olmadığınını belirterek tüm dikkatleri ay ortasına doğru kaydıran analistler, şimdi de rakam vererek altın yatırımcılarına yardımcı oldu. Analistlere göre altın, önümüzdeki günlerde yapmaya hazırlandığı sıçramadan başarılı çıkamazsa 1650 seviyelerine doğru düşüş gösterecek. 
 

İŞTE O ZAMAN ALTINA HÜCUM EDİN

Analistlere göre işte altın almanın tam zamanı, altının bu seviyeleri gördüğü zaman dilimi olacak. Eğer bu seviyeden altın almayı başarırsanız, yatırım açısından da çok önemli bir virajı geride bırakmış olacaksınız. Eğer gemiyi kaçırırsanız ise bir sonraki seferi beklemek zorunda kalacaksınız. 

ALTIN FİYATLARI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Fiksing denen bir yöntemle Londra Metal Borsası’nda külçe altının fiyatı belirlenirken kurumsal yatırımcıların daha çok tercih ettiği Vadeli Altın  Kontratları ise ağırlıklı olarak New York COMEX’te işlem görüyor. Altın fiyatının belirlenmesi sürecini ve fiyatı etkileyen faktörleri detaylı bir şekilde incelemeden önce altının da içerisinde bulunduğu bazı değerli metalleri kısaca tanıtmakta fayda görüyoruz.

Gümüş: Her ne kadar takı/mücevherat olarak kullanılsa da ağırlıklı olarak kullanım alanı endüstriyeldir. Bu yüzden endüstriyel arz/talep gümüş fiyatının oluşmasında ağır basmaktadır. Yeni teknolojiler gümüşün endüstriyel kullanım alanlarını etkilediğinden gümüş fiyatlarının hareketliliğini de artırmaktadır. Elektrikli ev aletleri, piller, tıbbi cihazlar, iletkenler içerisinde gümüş kullanılan başlıca endüstriyel ürünlerdir. Gümüşün fiyatı da ağırlıklı olarak Londra Metal Borsası ve New York Vadeli İşlemler Borsası’nda belirlenmektedir. Gümüşün fiziksel ölçüsü ve fiyatı altın gibi ons üzerinden ve dolarla ifade edilmektedir. 
 

Platin, ağırlıklı olarak endüstriyel kullanımı olan bir diğer değerli metaldir. Otomotiv endüstrisinde çokça kullanılan platin aslında altına göre daha nadir bulunan bir metal olarak uzun yıllar altından çok daha değerliydi. Son yıllarda altına yatırımcı ilgisinin artması ile oluşan 1,900 Dolar/Ons fiyat seviyesi platinin 880 dolar/ons fiyatına göre oldukça yukardadır. Bugüne kadar yer üstüne çıkarılan platinin toplam miktarının 10,000 ton civarında olduğu tahmin edilmektedir. 

Paladyum da ağırlıklı olarak endüstriyel kullanımı olan nadir bir değerli metaldir. Otomotiv sektörü, elektronik cihazlar ve dişçilik paladyumun başlıca kullanım alanlarını oluşturmaktadır. Güncel fiyatı 2,270 Dolar/Ons civarında olan paladyum,  2015 yılı sonunda 680 Dolar/Ons seviyelerinde idi. Yıllık toplam üretimin yarısı Rusya’dan, %30 kadarı ise Güney Afrika’daki madenlerden sağlanmaktadır.

Ülkemizde gerek mücevherat gerekse yatırım aracı olarak altın oldukça rağbet görmektedir. Yıllık altın ithalatımız ortalama 150 ton civarında gerçekleşmektedir. İstanbul Altın Borsası’na üye olan bankalar tarafından ithal edilen külçe altınlar borsada tescil edilerek büyük altın toptancıları tarafından satın alınmakta ve onlar üzerinden mücevherat  işi ile uğraşan üreticilere satılmaktadır. Yatırım amacıyla tercih edilen Cumhuriyet Altını ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Darphane’de üretilmekte ve piyasaya sürülmektedir. 

Ülkemizde alınıp satılan gram altın, Cumhuriyet Altını ve külçe altın fiyatları uluslararası spot ve vadeli piyasalarda oluşan altının ons fiyatı ve Dolar/Türk Lirası paritesi ile TL cinsinden belirlenmektedir. 

Elektrik piyasasında işlem hacmi arttı! 928 milyon 916 bin 566 lira...

Türkiye'de 2022'nin ilk yarısında milyar dolarlık hububat ihracatı

Varlık Barışı'nda yeni karar! Vergi oranı sıfırlanıyor