Altın & Gümüş

Analistler 'sakın şimdi altın almayın' diyerek büyük fırsatın tarihini verdi

Altın fiyatlarının düşmesiyle birlikte vatandaşlar da altın almak için kolları sıvadı. Ancak analistlere göre altının ons fiyatlarının 1650 dolara kadar düşme ihtimali var. İşte altın alacak zaman bu tarihe denk geliyor, yani bu ayın ortası ihtimal dahilinde. Ancak analistlerden altına doğru koşturanlara çok önemli bir uyarı geldi

Dolar fiyatlarının yükselmesi, altının da baskılanmasıyla birlikte birçok yatırımcı altına doğru yönelmeye başladı. Ancak analistlerden altına doğru koşturanlara çok önemli bir uyarı geldi. Analistler, doğru zamanı bekleyeceklerin altında daha fazla kar edebileceğini vurguladı. Uzmanlar, doğru zaman için de yatırımcılara yardımcı olabilecek tarih dilimlerini işaret etti. 

ALTIN BİR KEZ 1750'LERİN ÜSTÜNÜ DENEYECEK

Analistlere göre altın bir kez daha 1750 seviyelerinin üstünü deneyecek. Ancak bu atlayışında başarsız olma ihtimali yüksek. Eğer başarısız olursa yeniden 1650 seviyelerine doğru düşmeye başlayacak. İşte bu seviye, altın alımı için çok büyük bir fırsat olacak. 

 

"SATIŞ İÇİN GEÇ, ALIM İÇİN BEKLEYİN" 

Analistler, konuyla ilgili yorumlarını şöyle sürdürdü: "Bu seviyelerde aylık ortalamalar bulunuyor ve henüz bu seviyelerin dahi altına gerileme olması için çok erken olduğunu düşünüyorum. Genel olarak şu şekilde bir yorum yapılabilir ons altın için. Satış için geç, alım için 1650 seviyeleri yakınlarını beklemeli." 

Uzun bir süredir ons altın 1750 – 1950 dolar aralığında seyrediyordu. Ancak Dolar endeksinin 104 direncini geçmesi ve yukarı hareketini güçlendirmesi ile birlikte bu ezber bozulmuş görünüyor. Aslında Fed’in faiz artırımları, şahin mesajlar ve ABD Dolarının bir süredir güçlü seyrine rağmen, ons altın 1800’ler seviyelerinde ısrarlı bir şekilde tutunuyordu diyebiliriz.

Piyasalardaki dalgalanmalara, ABD Borsalarının negatif seyrine ve yüksek enflasyona rağmen altında yıllardır oturmuş olan güvenli liman parolası bir türlü çalışmadı. Son durumda Dolar endeksi 106 seviyesinin üzerine yükseldi, EuroDolar 1.03 seviyesinin altını zorluyor. Özellikle dolar cephesinde yeni bir kırılım olduğu aşikâr.
 

Bu tabloda ons altın bir süredir üzerinde tutunduğu 1750-1770 dolar desteklerini kırmış görünüyor. Önümüzdeki günlerde, yaşanan bu sert hareketin bir geri çekilmesi hem Dolar endeksinde hem altında görülebilir. Yeniden 1750-1770 bölgesine bir tepki yükselişi görebiliriz.

ALTIN FİYATLARI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Ülkemizde gerek mücevherat gerekse yatırım aracı olarak altın oldukça rağbet görmektedir. Yıllık altın ithalatımız ortalama 150 ton civarında gerçekleşmektedir. İstanbul Altın Borsası’na üye olan bankalar tarafından ithal edilen külçe altınlar borsada tescil edilerek büyük altın toptancıları tarafından satın alınmakta ve onlar üzerinden mücevherat  işi ile uğraşan üreticilere satılmaktadır. Yatırım amacıyla tercih edilen Cumhuriyet Altını ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olan Darphane’de üretilmekte ve piyasaya sürülmektedir. 

Ülkemizde alınıp satılan gram altın, Cumhuriyet Altını ve külçe altın fiyatları uluslararası spot ve vadeli piyasalarda oluşan altının ons fiyatı ve Dolar/Türk Lirası paritesi ile TL cinsinden belirlenmektedir.