Altın & Gümüş

Analistlerden flaş altın uyarısı! Verdikleri tarihi öğrenen zengin olacak

Analistler tarafından sert çakılan altın fiyatlarıyla ilgili çok konuşulacak bir uyarı geldi. FED'in altın fiyatlarına baskı yaptığını hatırlatan analistler, şimdi altın alıp ay sonunda satın alacakların paraya para demeyeceğini düşünüyor. Ancak analistler, vatandaşların panik yapmaması gerektiğini vurgulayarak dikkat çeken tarihler verdi

Altın fiyatlarının son 1,5 ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından yüksek fiyattan altın alacak vatandaşlar da ne yapacaklarını şaşırdı. Ancak analistler, vatandaşların panik yapmaması gerektiğini vurgulayarak dikkat çeken tarihler verdi. 

FED BASKILIYOR, BİRAZ BEKLEYİN

Analistlere göre Amerika'daki ekonomik verilerin kötü gelmesi ve FED'in altın fiyatlarını baskılaması bu düşüşün ana kaynağı. Ancak bu süreç lehte çevrilebilir. O da şöyle gelişecek. Bu seviyeden altın alan vatandaşlar FED'in kararını açıkladığı tarihten sonraya kadar bekleyecek, daha sonra ise altın fiyatlarını daha yüksekten bozduracak. Bu da ay sonu günlerine tekabül ediyor. 
 

BAYRAMDA PİYASALAR KAPALI, DİKKAT

Ayrıca analistler, bayramda piyasaların kapalı olmasına da dikkat çekiyor. Yatırım yapacak vatandaşların araya girecek bayram günlerini de hesaba katması gerektiği ifade ediliyor. 

SADECE ALTIN DEĞİL, GÜMÜŞTE DE DÜŞÜŞ VAR

Fed’in faiz arıtımına gitmesi ve faiz artırımda hızlanabileceğine dair beklentiler ABD dolarının Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini, Kanada doları, İsveç kronu ve İsviçre frangı olmak üzere 6 para birimine karşı değerini ölçen dolar endeksini güçlendirirken ve ABD tahvil faizlerini yükseltiyor; diğer taraftan altın, gümüş gibi değerli metalleri baskılıyor. Ancak piyasalardaki risk iştahının azalması ve yatırımcıların doğan likidite ihtiyacını karşılamasıyla beraber, bugünlere özel hareketler yaşanıyor. ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,9410 seviyesine kadar gerilerken; ons altın fiyatları da gerileyerek 1,5 ayın dibini gördü.
 

ALTIN NASIL YUKARI ÇIKAR? 

Küresel bazda yüksek enflasyon beklentilerine ek olarak resesyon endişelerinin de arttığı bir süreçteyiz. Özellikle ABD tarafından gelen neredeyse her verinin zayıf açıklanması resesyon endişelerini artırıyor. İlk çeyrekte yüzde 1.6 oranında daralan ABD ekonomisinin ikinci çeyrekte de daralması bekleniyor. Sadece ABD değil, Avrupa (özellikle Almanya) tarafında da ekonomik aktiviteler ivme kaybediyor.

Tüm bu gelişmeler küresel bazda risk iştahını düşürüyor. Bu kapsamda riskli varlıkların genel resimde baskı altında kaldığını görmekteyiz. Buna paralel olarak ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde de düşüşler söz konusu. Yaklaşık iki hafta önce yüzde 3.50 seviyesinde seyreden faizler bu hafta yüzde 2.95’e kadar geriledi. Faizlerde bu tarz bir düşüş beklentim olduğunu sosyal medya üzerinden paylaşmıştım. Fakat faizler düşerken ons altın ve Japon Yeni gibi enstrümanlarda beklediğim değer kazanımları gelmedi. Enflasyon, resesyon ve düşen faizin ons altın tarafını yukarı yönde etkilemesini bekliyorum. Kısa vadede olabilecek düşüşlerin orta-uzun vade için alım fırsatı vermesi beklenebilir. 
 

Dört gün içinde başvurdun başvurdun! Akbank başvuranlara 0 faizle 7500 TL veriyor

6 Temmuz 2022 akaryakıt fiyatları! Benzin fiyatlarına indirim gelecek mi?

SSK ve BAĞ-KUR emeklisi dört gözle bekliyordu! İşte zamlı maaşların yatacağı tarihler