Ekonomi

Analistlerden flaş dolar tahmini! Tarih verdiler: Hemen bakıp buna göre hareket edin

Yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte analistler tarafından dolarla ilgili yapılan tahminlerin sayısı da artmaya başladı. Analistlerden yıl sonu dolar rakamlarına ilişkin dikkat çeken bir tahmin geldi. İşte analistlerin dolarda aralık ayı için işaret ettiği rakam. Amerika'da merkez bankası tarafından faiz kararının açıklanmasıyla birlikte dolar kuru yeniden yükseldi ancak kur bir türlü 18 TL'nin üzerine çıkmadı

Türkiye'de enflasyon ve döviz sıkıntısı nedeniyle vatandaşların ekonomiye olan ilgisi de hiç olmadığı kadar arttı. Amerika'da merkez bankası tarafından faiz kararının açıklanmasıyla birlikte dolar kuru yeniden yükseldi ancak kur bir türlü 18 TL'nin üzerine çıkmadı. Durum böyle olunca vatandaşlar da doların nasıl bir yön seyredeceğini merak etmeye başladı. 
 

YIL SONU İÇİN TAHMİN 19 TL CİVARINDA

Analistler, aralık ayına ilişkin dikkat çeken tahminler gerçekleştirdi. Analistlere göre doların yıl sonunu bitireceği nokta 19 TL seviyelerinde. Analistler çok sıra dışı bir durum olmaması durumunda bu rakamın gerçekleşmesini beklediklerini ifade etti. 

ÜNLÜ BANKA DA BENZER TAHMİNDE BULUNDU

Dünyaca ünlü HSBC bankası da önceki gün gerçekleştirdiği açıklamasında bu analistlere benzeyen değerlendirmelerde bulunmuştu. Banka tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 
 

“Mevsimsel turizm gelirlerinin daha az destekleyici olması ve Avrupa’da resesyon baskısı ile ihracatın zayıflamaya devam etmesiyle Türk lirasının sonbaharda daha belirgin şekilde değer kaybedeceğine inanıyoruz”

Para politikasında önümüzdeki dönemde değişiklik olabileceğine dair bir işaretin olmadığı belirtildi. Kur korumalı mevduatın yurt içi yerleşiklerin büyük dolar alımlarını önlemede rol oynamaya devam ettiği ifade edilerek, şunlar denildi:

“Tabii ki destekleyici para politikası ile dolarizasyon arasındaki etkileşim Türk lirası için risk faktörü olmayı sürdürecek ama en azından şimdilik bize göre ana endişe kaynağı değil. Bize göre, Türk lirası için temel makro risk, bozulmanın beklentilerin üzerinde gerçekleştiği ödemeler dengesi dinamikleri ile ilgili. Rekor seviyelere yakın olan dış ticaret açığı, cari açığı, turizm sektörünün en güçlü olması gereken bir dönemde dahi genişletiyor. Mevsimsel turizm gelirlerinin daha az destekleyici olması ve Avrupa’da resesyon baskısı ile ihracatın zayıflamaya devam etmesiyle Türk lirasının sonbaharda daha belirgin şekilde değer kaybedeceğine inanıyoruz”

19,HSBC, son çeyrekte turizm gelirlerinin desteğinin azalmasıyla cari açığın daha da genişleyebileceğine işaret ederek, Dolar/TL tahminini 2022 yıl sonu için 17,5’ten 19,5’e, 2023 ikinci çeyrek sonu için de 18,2’den 21’e yükseltti.