Genel

Anavarza, Anadolu’nun en büyük antik kenti!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Adana'nın Kozan ilçesinde bulunan Anavarza Antik Kenti'nde incelemelerde bulundu. Bakan Ömer Çelik, Anavarza Antik Kenti’nde yapılan son çalışmalarda Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden birinin keşfedildiğini belirt

Antik kentte ortaya çıkarılan ana yol ve çevresindeki tarihi kalıntıları inceleyen Bakan Ömer Çelik, antik kent hakkında uzmanlardan bilgi aldı ve kentin giriş kapısı önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.


Bakan Ömer Çelik, Anavarza Antik Kenti’nde yapılan son çalışmalarda Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden birinin keşfedildiğini belirtti.


Tarihin ilk duble yolunda sütunlar yeniden ayağa kalkıyor

Çok heyecan verici bir yerde olduklarını açıklayan Bakan Çelik, şunları söyledi: “Ben burayı savaş tarihiyle, strateji tarihiyle ilgili kitaplarda okurdum. Adana’da yaşadığımız için burayı da biliriz. Ama şimdi son yapılan çalışmalarla burada Türkiye’nin en büyük antik kentini keşfetmiş bulunuyoruz, insansız hava araçlarıyla, hocalarımızın özverili çalışmalarıyla. Gördüğünüz gibi arkamızda bir zafer takı var. Burası için ‘tarihin ilk duble yolu’ diyorlar. Fakat duble yoldan da öte 34 metre genişliğinde, 2 bin 700 metre uzunluğunda, iki tarafından gidilip gelinen, ortasından savaş arabalarının gittiği, etrafında sütunlar olan bir yoldan bahsediyoruz. Bin 600 civarında sütundan bahsediliyor. Bana verilen bilgi notlarında önümüzdeki 10 yıl içerisinde bunun 3-4 bine çıkabileceği ifade ediliyordu.


Biliyorsunuz buranın çok önemli bir özeliği Romalıların ordugahı olması. Asıl ismi de bir rivayete göre eski Farsça ‘na-barza’dan geliyor. Yani ‘yenilmez’ demek. Girdiği hiçbir savaşta yenilmemiş bir kent burası. Orta Doğu ve Mezopotamya’daki bütün tarihin yönünü değiştiren olaylara buradan hükmedilmiş. Bir bakıma da bir strateji merkezinde bulunuyoruz. O sebeple 60-70 bin kişilik Roma ordugahı sürekli burada olmuş. Burada yaşayanlarla birlikte 80 bin kişilik bir nüfusa ulaşılmış.”


Efes’ten 10 kat daha büyük

Anadolu’nun hemen hemen en büyük amfi tiyatrosunun burada olduğunu açıklayan Bakan Çelik, Anadolu’nun en büyük olimpiyat oyunlarının da burada oynanmış olabileceğini ifade etti. Efes’ten 10 kat daha büyük bir antik kentin ortaya çıkabileceğine değinen Bakan Çelik, “Ben buranın normal takvimi içerisinde akmasını ve keşfedilmesini çok doğru bulmuyorum. Buranın ödeneğini birkaç kat artıracağım bir an evvel sonuçlara ulaşalım diye. Çünkü burası hem bu bölge için önemli hem Anadolu tarihi için çok önemli bir yer. Bütün bir yapı 10 yılda çıkar gibi rakamlar söyleniyor ya da yapının genel özellikleri bakımından 3-4 yıllık bir zamana ihtiyaç var gibi. Tabii burada titiz bir çalışma yürütülmesi gerekiyor. İlerdeki meclis binası ortaya çıkarıldığı zaman hocalarımız onun altında bazı kitabeler bulunabileceğini dolayısıyla bölge tarihiyle ilgili yeni keşifler yapılabileceğini söylüyorlar.


Burası biliyorsunuz aynı zamanda Roma’yı ilgilendirdiği kadar Bizans’ı, Sasanileri, Kilikya Krallığı’nı ve Osmanlı Devleti’ni ilgilendiriyor. Birden çok medeniyete ev sahipliği yapan bir yer. Bu bakımdan da tarihsel özelliği çok yüksek nitelikli bir yer.


Bütün antik kentler insanı heyecanlandırır. Yani üzerinde onlarca medeniyetin enerjisini hissedersiniz. Ama burası hakikaten Anadolu’nun en büyük antik kenti olamaya aday ve içinde bulunan stadyum, amfi tiyatro, kiliseler, hamamlar, ‘tarihin en büyük otobanı’ denilen -bugünkü haberlerde- duble yol gibi bir yol söz konusu olduğunda başka özelliklere de sahip olduğu görülüyor” dedi.


TOKİ Haber