Anavarza Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında surlar bulundu!
Adana'nın Kozan ilçesinde yer alan Anavarza Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında milattan sonra 8-9. yüzyıla ait yeni surlar bulundu.
Adana'nın Kozan Anavarza Antik Kenti'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü denetiminde, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Arkeoloji Bölümü, Adana Arkeoloji Müzesi, Adana Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğinde kazı çalışmaları yapılıyor.
Kazı ekibinin başkanlığını da yapan ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Fatih Gülşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30'u köylülerden oluşan 40 kişilik kazı ekibiyle çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Uzun yıllardır devam eden çalışmalarda çok önemli verilere ulaştıklarını belirten Gülşen, Roma İmparatorluğu dönemine ait 2 bin yıllık anıtsal giriş kapısı olan zafer takının üç kemerli ve 22,5 metre genişliğinde, 10,5 metre yüksekliğinde olduğunu ve dünyanın planlanmış ilk ana caddesinin buradan geçtiğinin kazılarla belirlendiğini anımsattı. Gülşen, kazılar sürdükçe yeni bulgulara ulaştıklarını belirterek, köylüler ve arkeologlar tarafından kazı bölgesinin çevresindeki sazlık alanda yapılan temizlik çalışmaları sırasında yeni surlar bulunduğunu anlattı. "Yaklaşık 4,5 kilometre uzunluğundaki surların bölgede Arapların hüküm sürdüğü milattan sonra 8-9. yüzyıla ait olduğunu" kaydeden Gülşen, "30 metre genişliğindeki sur duvarları üzerinde 2 kapı var. İkisi de batı kapısı olarak adlandırılıyor. Kapıdan geçilip, ana caddeye ulaşılıyor. Kapıdan, kuzey güney istikametli ana caddeyi doğu batı doğrultusunda kesen yol geçiyor. Bu yolda da sütunlar bulunuyor" dedi. Sazlıkların temizlenmesiyle ortaya çıkan alanda tekrar sazlık oluşmaması için ilaçlama yapılacağını ifade eden Gülşen, kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Anavarza Antik Kenti'nin Türkiye'nin turizmine katkı sunacağını sözlerine ekledi.
Anavarza Antik Kenti
Kozan ilçesi Dilekkaya Mahallesi'nde bulunan, tarihçesi M.Ö. 19 yılında Roma İmparatorluğu dönemine dayanan ve imparatorluğun Doğu Akdeniz'deki en önemli ordugah merkezleri arasında yer alan antik kent, Anadolu'nun bilinen en büyük antik kenti Efes'ten daha büyük yerleşkeye sahip. Anavarza kapladığı alan ve diğer özellikleriyle dünyanın en büyük antik kentleri arasında gösteriliyor. Kale, zafer kapısı, amfi tiyatro, tapınak, hamam, kral mezarları, su kemerleri ve stadyum barındıran antik kentte sırasıyla Roma, Sasani ve Osmanlı medeniyetleri hüküm sürmüş. 4. yüzyılda nüfusu 100 bine kadar çıkmış bir şehir olan Anavarza'da bulunan, anıtsal kapıdan başlayan 34 metre genişliğinde 2 bin 700 metre uzunluğundaki çift şeritli sütunlu yol, bugüne kadar açığa çıkarılan antik dünyanın ilk ve en büyük ana caddesi olma özelliği taşıyor.
Radikal