Eğitim

Ani Harabeleri restore edilecek!

Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri için iki ülke bilim adamları biraraya geliyor

Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolün ardından şimdi de kültürel konularda işbirliği için iki ülke el ele veriyor. Kars'taki Ani Harabelerinin restorasyonu için Türk ve Ermenistan bilim adamları bir araya gelecek. Yine ortak bir müzik etkinliği için de çalışmalar sürüyor. Türkiye 1915 olaylarının araştırılması için iki ülkenin tarihçilerinin biraraya gelmesi önerisinde bulunmuştu. Ani Harabeleri çalışması, iki ülkenin bilim ve kültür adamlarının biraraya gelmesinin ilk adımını oluşturacak.

ANİ'YE ORTAK ONARIM

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Star'a yaptığı açıklamada “Türkiye ile Ermenistan arasında kültürel konularda işbirliği yapmak için çalışmalarımız sürüyor. Bunlardan ilki Ani Harabeleri'nin iki ülke bilim adamlarının ortak çalışmasıyla restorasyonu olacak” dedi. Ani Harabeleri'ni ziyaretinin ardından karşı tarafta yapılan taş ocağı çalışmalarının durdurulduğunu, bundan memnuniyet duyduğunu dile getiren Günay “İki ülkenin bilim adamları ve arkeologlarından oluşan bir grubun harabelerin restorasyonu konusunda ortak çalışma yapması için proje yürütülüyor. Bu konuda yakında somut adımlar atılabilir” dedi.

ORTAK MÜZİK ÇALIŞMASI TEKLİFİ

İki ülke arasında ortak müzik etkinlikleri düzenlenmesi konusunda teklifler geldiğini kaydeden Kültür Bakanı Günay, “Türk ve Ermeni sanatçıların Türkiye'de, Ermenistan veya Avrupa'da ortak çalışmalar yapmaları konusunda çalışma yapılabilir. Bizim Türk müziğinin çok önemli bazı bestecileri Ermeni kökenli. Ermeni yurttaşlarımız kendi kültürümüz içerisinde, mimaride, musikide, el sanatlarında çok önemli bir yeri bulunuyor. Çok değerli sanatçılardır. Onları yok sayarak bizim mimari veya musikimizi düşünmemiz mümkün değildir. Büyük ortaklıkları olan bir büyük kültürü ortaklaşa geliştirmiş olan çok iç içe yaşamış bir halktır. O savaş ve gerginlik yılları karşılıklı acıların oluşmasına yol açmış. Bence o acılar üzerinden değil de ortak kültür, eski ortak kültür üzerinden hareket etmek lazım”diye konuştu.

DAVETLE ERMENİSTAN'A GİDEBİLİRİM

Günay, “Yakın zamanda Ermenistan'a gitmeyi düşünüyor musunuz” sorusu üzerine, “Uygun bir ortam olursa neden olmasın. Herhalde bu işler önce kültür üzerinden başlar. Dostluk köprüleri önce kültür üzerinden atılır. Böyle bir gelişme olursa bundan Kafkas coğrafyası çok karlı çıkar” dedi. Azerbaycan, Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin Kafkas coğrafyasına büyük katkı yapacağını kaydeden Günay, turizmin de bu şekilde Ege kıyılarından Hazar'a taşınabileceğini söyledi. Günay, diasporanın girişimlerinin sonuçsuz kalacağını ifade ederek, “Uzaktan karnı tok olanlar yoksulların derdini anlamaz” yorumunu yaptı.
Nevin BİLGİN/Star