03 / 05 / 2024

Ani harabelerinin sırrı çözülüyor!

 Ani harabelerinin sırrı çözülüyor!

Kars’a 45 kilometre mesafede kalan, Ermenistan sınırının sıfır noktasında bulunan 5 bin yıllık tarihiyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Ani harabelerinin yer altı sırları ortaya çıkarılıyor.



Kars’a 45 kilometre mesafede, Ermenistan sınırının sıfır noktasında bulunan 5 bin yıllık tarihiyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Ani harabelerinin yer altı sırları ortaya çıkarılıyor. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen, ‘Uluslararası Ani-Kars Sempozyumu’ ile gündeme gelen, “Ani’nin Yeraltı Sırları” hakkında açıklamada bulunan tarih araştırmacısı Sezai Yazıcı, gizli su kanalları, keşfedilmemiş keşiş hücreleri, meditasyon odaları, devasa dehlizler, çatallaşan geçitler, akıl almaz tuzaklar, ucu olmayan tüneller, niçin yapıldığı anlaşılmayan oyuklar, yön duygusunu kaybettiren köşeler, bir süredir üzerinde çalıştığı Anı’daki bilinmeyen yeraltı yapılarının sadece birkaçı olduğunu söyledi. 


‘GİZLİ KAPILAR’ YER ALTI GEÇİDİNDE


Uluslararası Ani-Kars Sempozyumu’na çok sayıda uzman, akademisyen ve araştırmacının katıldığını hatırlatan Yazıcı, kendisinin de Toplantıya ‘Ani’nin Yeraltı Sırları’ başlıklı bir bildiriyle katıldığını ifade etti. Yazıcı, sempozyuma sunduğu bildiride, “Kars’ın tanıtımını yapmak, tarihsel ve kültürel mirasını ortaya çıkarmak için 2011 yılında yürüttüğüm 3 Rotada Kars Büyüsü adlı bir Birleşmiş Milletler projesinde Gurdjieff rotası üzerine çalışırken oldukça ilginç bir bilgiye ulaştım. Çocukluk ve ilk gençlik yıllarının bir bölümü Kars’ta geçen 20. yüzyılın ilk yarısının en etkili isimlerinden George Ivanoviç Gurdjieff, 1880’li yıllarda arkadaşı Pogosyan’la birlikte Ani’de tecrit edilmiş bir yer seçerek bir süre çalışmışlar. Gurdjieff ve arkadaşı, bir gün Ani’de yer altı geçitlerinden birini kazarken yerdeki toprağın farklılaştığını görürler. Kazma işlemini sürdürdüklerinde dar bir geçit keşfederler. Ama geçidin ucu yere düşen taşlarla kapanmıştır. Taşları temizlediklerinde kemerleri harap olmuş bir odayla ulaşırlar. Odada çürümüş mobilyalar, kırılmış çömlekler görürler” diye ifade etti.


823 YERALTI MAĞARASI VAR


Bugün Ani’de teyit edilmiş bilgiler ve uygulamalı çalışmalar bağlamında 823 yeraltı yapısı ve mağaranın bulunduğunu bildiklerini aktaran Yazıcı, şöyle devam etti: “Ani’de tünel, geçit vb. yapıların uzunluğu 500 metrenin üzerindedir. Ani’deki yeraltı yapıları ve mağaraların çoğu konut olarak kullanılmıştır. Geri kalanlar içerisinde kilise, geçit, mezarlık su kanalı, güvercinlik vb amaçla kullanılan çok sayıda hipojen bulunmaktadır. 


Yeni Asya 


Geri Dön