Ekonomi

Aniden borç sahibi olabilirsiniz! Kimsenin bilmediği gerçek ortaya çıktı

Mal varlıkları kaldığı gibi borçlar da ölen kişinin mirasçılarına kalıyor. Bu durumda reddi miras yapan pek çok kişi, ret süresini bilmediğinden bu haktan mahrum kalıyor. Uzman isim mirası reddedenin miras bırakandan önce ölmüş gibi sayıldığına dikkat çekerek bilinmeyen bir detayı açıkladı.Ölen kişinin mirasçıları, ağır borçlarla baş başa kalıyor

Gerek ticari hayatın içinde, gerek bireysel olarak işiler iyi gitmediğinde borçlar çıkabiliyor. Ölen kişinin mirasçıları, ağır borçlarla baş başa kalıyor. Bazen de varlıkları aşan borçlar söz konusu olabiliyor. Türk Medeni Kanunu’na göre, mirasçılar mirası reddedebilmekte. 

Mirasın reddedilebilmesi için üç ay içinde başvuru yapılması şart. Fakat reddi miras sürecinde pek çok vatandaşın bilmediği bazı detaylar bulunuyor. Konuyla ilgili gazetevatan.com’a değerlendirmelerde bulunan Avukat Selen Karataş, eğer bu ayrıntılara dikkat edilmezse borcun tamamı reddi miras yapanın çocuklarına kalabileceğini ifade etti.

REDDİ MİRASTA 3 AY UYARISI

Mirasın, ölen kişinin yani miras bırakanın alacaklarının ve borçlarının mirasçıya geçmesini ifade ettiğini dile getiren Avukat Selen Karataş, “Mirasçılar aynı zamanda miras bırakanın borçlarından da sorumlu olur. Mirasçılar miras bırakanın borçlarından müteselsil olarak ve yalnızca miras bırakanın terekesi ile değil Türk Medeni Kanunun 599. maddesi uyarınca kendi şahsi malvarlıkları ile de sorumlu hale gelirler. Miras bırakanın borçlarından sorumlu olmak istemeyen veya malvarlığının kendisine intikal edilmesini istemeyen mirasçılar; mirasçı olduklarını daha sonra öğrendiklerini ispat edilmedikçe miras bırakanın ölümünü öğrendikleri tarihten itibaren 3 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesine yazılı ya da sözlü olarak beyanda bulunarak mirası reddedebilirler” ifadelerini kullandı.

KALAN BORÇLARDA İCRA TAKİBİ SÜRECİ

"İcra İflas Kanunun 53. maddesi gereğince; miras bırakanın ölümü üzerine mirası kabul ya da ret süresi olan 3 aylık sürede miras bırakanın borcundan dolayı mirasçılar aleyhinde icra takibi yapılamaz” diyen Avukat Selen Karataş, Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 2016/22559 esas 2017/13747 sayılı kararını aktardı:

“Murisin ölümünden sonra üç aylık mirası ret süresi dolmadan icra takibine mirasçılar aleyhine geçildiği anlaşılmakla, takip borçlusu olan mirasçının İİK 53 maddesine aykırı olarak başlatılan bu takibi süresiz şikayet yolu ile iptal ettirme hakkı bulunmaktadır."

RET YAPARKEN BU DETAYA DİKKAT! 

Mirası reddedenin miras bırakandan önce ölmüş gibi sayıldığına dikkat çeken Avukat Selen Karataş, “Ret durumunda mirasçı sağ değilmiş gibi miras payı kendi altsoyuna geçer. Mirası reddedenin altsoyu mirası reddetmezse miras bırakanın borçlarından kendi şahsi malvarlıklarıyla sorumlu olur” hatırlatmasında bulundu.

MİRASIN REDDİ İPTAL EDİLİYOR MU? 

Miras reddinin iptaline ilişkin Türk Medeni Kanun’un 617 maddesine vurgu yapan Avukat Selen Karataş, “Malvarlığı borcuna yetmeyen mirasçı, alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddederse; alacaklıları kendilerine yeterli bir güvence verilmediği takdirde, ret tarihinden başlayarak altı ay içinde reddin iptali hakkında dava açabilirler. Reddi mirasın iptali davasının alacaklılar tarafından açılabilmesinin şartları mezkur maddede açıkça belirtilmiş olup; mirasçının malvarlığının borçlarını karşılayacak düzeyde olmaması, alacaklılara zarar verme kastının bulunması ve alacaklılara yeterli güvence verilmemesidir. Alacaklılar mirasçının mirası ret tarihinden itibaren 6 ay içerisinde mirasın reddinin iptali davasını açabilirler” dedi.