Kent Haberleri

Ankara Adliyesi'ndeki mahkemelerin taşınacağı iddiaları mecliste!

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Ankara Merkez Adliye Binasında hizmet veren tüketici, asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemelerinin başka bir binaya taşınacağına dair iddialara ve söz konusu binaya ilişkin soru önergesi hazırladı..

<#esim2>


CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Ankara Merkez Adliye Binasında hizmet veren tüketici, asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemelerinin başka bir binaya taşınacağına dair iddialara ve söz konusu binaya ilişkin soru önergesi hazırladı. Gök sorularını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a iletti.


Gök önergesinde "Ankara Merkez Adliye binasında bulunan mahkemeler birkaç yıldır parça parça Ankara’nın çeşitli semtlerine taşınmaktadır. Önceki yıllarda icra daireleri ve mahkemeleri Yenimahalle, iş ve ticaret mahkemeleri Balgat semtlerinde, mahkeme olarak planlanmamış rezidans gibi başka amaçlar için yapılmış kiralık binalara taşınmıştır. 


Son günlerde de tüketici ve asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemelerinin Dışkapı’ya, önceden yurt olarak inşa edilen başka bir binaya taşımaya hazırlıkları yapıldığı ileri sürülmektedir. Böylece Ankara’da birkaç yıldır parçalanmış olan adalet hizmetleri param parça edilmek istenmektedir. Bu parçalanma adalet hizmetlerini aksatmakta, yargının kurucu unsuru olan avukatları, hak arayan vatandaşları, adliye personelini, hakim ve savcıları güç duruma düşürmektedir." diyerek 7 soru sordu.


Gök'ün soruları

1. Şu anda Ankara Merkez Adliye binasında hizmet vermekte olan tüketici ve asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemelerinin, yurt binası olarak inşa edilmiş Dışkapı semtindeki bir başka binaya taşınacağına ilişkin bilgiler doğru mudur?


2. Bu karar hangi gerekçelerle alınmıştır? Adalet hizmetlerinin bu şekilde farklı farklı binalarda hizmet vermesinde nasıl bir kamu yararı bulunmaktadır?


3. Bu bilgi doğru ise taşınma kararının alınmasında Ankara Barosu’nun da görüşü alınmış mıdır?


4. Söz konusu mahkemelerin taşınacağı bina kime aittir? Yıllık olarak ne kadar kira ödenecektir?


5. Bu binada tadilat yapılmış mıdır? Yapılmış ya da yapılacak ise tadilatın maliyeti ne kadardır?


6. Ankara’ya yeni bir adliye binası yapılmaktadır. Mahkemelerin adalet hizmeti vermeye elverişli olmayan binalara parça parça taşınarak buralara tadilat ve kira masrafı yapmak yerine, yeni binanın bir an önce bitirilmesi yoluna gidilmemesinin nedenlerini açıklar mısınız?


7. Merkezdeki adliyeden diğer semtlere taşınan icra daireleri ve mahkemeleri, iş ve ticaret mahkemeleri ile taşınması planlanan tüketici, asliye hukuk ve sulh hukuk mahkemelerinin son beş yıllık iş yükünü açıklar mısınız?