Kentsel Dönüşüm

Ankara Boğazı projesi kentsel dönüşüm alanı ilan edildi!

30 Mart yerel seçimlerinden önce Melih Gökçek'in açıkladığı 'Ankara Boğazı' projesi ile ilgili ilk adım atıldı. Bakanlar Kurulu, projenin uygulanacağı bölgeleri kentsel dönüşüm alanı ilan etti.

Bakanlar Kurulu, projenin uygulanacağı bölgeleri kentsel dönüşüm alanı ilan etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in çılgın projesi "Ankara Boğazı" ile ilgili önemli bir adım daha atıldı. Boğazın yapılacağı Çankaya Mühye ve Karataş mahalleleri ile Mamak îmrahor arasındaki bölgenin kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Kararla, Ankara Boğazı'nın yapılacağı Hazine'ye ait taşınmazlar Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Taşınmazlar, kentsel dönüşüm ve gelişim amacına yönelik imar planı ve uygulaması yapılmadan satılamayacak. 



"GÜNEY AYAĞA KALKACAK" 

Belediye yetkilileri, fizibilite çalışmalarında sona gelinen kanal projesinin hayata geçirilmesi için çalışmalara kısa süre içinde başlayacaklarını söyledi. Yetkililer, "Bir yandan çalışmalarımız sürüyordu. Projenin Bakanlar Kurulu'nda tasdik edilmesini bekliyorduk. Kısa süre içinde, îmrahor Vadisi'ni de kapsayacak şekilde ihaleye çıkaracağız. Ankara'nın güneyini ayağa kaldıracağız" dedi. 



Büyükşehir Belediyesi, daha önce nazım imar planı hazırlanan bölge için uygulama imar planı yapacak. Uygulama imar planı, Belediye Meclisi'nde kabul edildikten sonra inşaat çalışmaları için ihaleye çıkılacak. Büyükşehir Belediyesi'nin Yap-îşlet-Devret modeli ile ihaleye çıkması bekleniyor. 



Turizm, sağlık, spor tesisleri 

11 kilometrelik dev kanala sahip olacak Ankara Boğazı, İmrahor Vadisi'nde yer alacak. Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde, 16 Ocak 2015 tarihinde kabul edilen ve 5 Şubat 2015 tarihinde askıya çıkan 1/5 bin ölçekli nazım imar planı göre, Ankara Boğazı projesi, İmrahor Vadisi'nde bulunan 650 hektarlık alanı kapsıyor. 



Plan notlarına göre, kanalın etrafında villa, cafe, restoran ve dinlenme alanları yapılacak. İmrahor Vadisi, 'orta yoğunluklu konut alanı', 'ticaret alanı', 'ticaret-konut alanı', 'ticaret-turizm alanı', 'kamu hizmet alanı' ve 'belediye hizmet alanı' olarak değerlendirilecek. Proje kapsamında 15 turizm tesisi inşa edilecek, sağlık ve spor tesisleri, yüzme havuzları, otopark, müze, konser ve konferans salonlan, yaşlı ve engelli bakım merkezleri, kreşler, lokantalar, büfeler, çok katlı mağazalar ve iş merkezleri yapılacak. Eymir Gölü ile Gölbaşı Mezarlığı arasında kurulacak pis su arıtma tesisinden elde edilecek sular, kanalı besleyecek. Eymir ve Mogan ile birleştirilecek sular, kanalın uzunluğunu 43 kilometreye kadar çıkartacak. Projenin, 5 yılda bitirilmesi planlanıyor. 



KDGPA ilan edilen bölgeler şöyle: Bakanlar Kurulu kararıyla Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı (KDGPA) ilan edilen bölgeler şöyle: 


1. Etap Çankaya Mühye ve Karataş mahalleleri sınırlarında bulunan alan, 


2. Etap Çankaya Mühye ve Karataş mahalleleri ile Mamak îmrahor Mahallesi sınırları içinde bulunan alan, 


Çankaya Çayyolu Mahallesi sınırlarında bulunan alan, 


Güney Yakup Abdal KDGPA: Çankaya Yakupabdal Mahallesi sınırlarında bulunan alan 

Gölbaşı Hallaçlı ve Velihimmetli mahalleleri sınırları içinde bulunan alan 


Gölbaşı Hallaçlı Mahallesi sınırlarında bulunan alan 


Gölbaşı Hallaçlı, Velihimmetli ve Çayırlı mahalleleri snırları içinde bulunan alan 


Etimesgut Fevziye Mahallesi ile Gölbaşı Hallaçlı Mahallesi sınırları içinde bulunan alan. 



Habertürk Ankara