30 / 04 / 2024

Ankara Bulvarı 17 Ağustos'ta trafiğe kapatılıyor!

Ankara Bulvarı 17 Ağustos'ta trafiğe kapatılıyor!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek açılan dava sonucu 17 Ağustos Pazartesi günü saat 03.00’da kapatılacak olan Ankara Bulvarı ve bağlantı yollarına ilişkin bilgileri basın toplantısıyla verdi...




Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TMMOB'a bağlı “Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir Plancıları Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Çevre Mühendisleri Odası  Ankara  şubeleri tarafından açılan dava sonucu 17 Ağustos Pazartesi günü saat 03.00’da kapatılacak olan Ankara Bulvarı ve bağlantı yollarına ilişkin bilgileri basın toplantısıyla verdi. 

Toplantıda, Ankara 5. İdari Mahkemesi tarafından verilen AOÇ planının iptaline ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkan Gökçek, 2010 yılında Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçen bir kararın 5 yıl sonra iptal edilmesinin mantığının izah edilmesinin mümkün olmadığını söyledi. 

Anayasa’nın 125. Maddesi’ni okuyan Gökçek, söz konusu maddede, “İdari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe gösterilerek yürütmenin durdurulmasına karar verilebilir” denildiğini belirterek, “Bu şartlar kesinlikle yok. Bu bulvarın kapatılmasıyla, Ankara, 1 yıl içerisinde tasarruf olan 1 katrilyon (milyar) lira kayba uğrayacaktır. Mahkeme tarafından bunu görmeden, insanların zarar ve maddi açıdan içine düşecekleri durumu ve stresi düşünmeden verilen karar hukuki değildir” dedi.


-ŞERH KOYAN BİLİRKİŞİNİN RAPORUNU OKUDU

Başkan Gökçek, çoğunluğu Ankara dışından gelen bilirkişiler tarafından oluşturulan rapora muhalefet şerhi koyan Ankara’dan Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş’in, bu kararın açıkça hukuka aykırı olduğunu delilleriyle ortaya koyduğunu vurguladı. Gökçek, Tanrıvermiş’in raporunu da okuyarak, “Ama mahkeme kararı, maalesef bu söylenen ifadelerin tam tersine… Bilimsel bir karar yok ortada. Bana göre hiç bilimsel olmayan, tamamen keyfi alınmış bir karardır” şeklinde konuştu. 

Bilirkişi heyetinin, inşaat devam ederken geldiğini ve etüt çalışmalarını Devlet Mezarlığı’nın en tepe noktasından yaparak gittiklerini kaydeden Başkan Gökçek, “İstanbul’dan gelenlere soracak olsanız, bu yolun ne anlama geldiğini ve nerelere bağlandığını bilemez. Bunun Ankara’ya yaraşır olmadığına karar verdiler. Bu karar 1 ay önce çıktı. Peki, 5 seneden beri neredeydiniz? Bu kadar yapılan şeyi bu millet ne yapacak?” diye sordu. 


-HEMZEMİN GEÇİTTE, GÜNDE 8 SAAT KAPANIYORDU- 

Ankara Bulvarı yapılmadan önceki, AOÇ arazisi içinden geçen hemzemin geçidi de fotoğraflarıyla göstererek hatırlatan ve yol yapılmadan önce bu bölümde yaşanan trafiği gözler önüne seren Başkan Gökçek, şöyle devam etti:

“Trafik, oradan günde 240 defa geçen trenle kesiliyordu eskiden. Tren geçtiği için günde toplam 8 saat kapanıyordu. Şimdi trafiğin ‘t’ si olmadan işliyor. Burayı da kapatıyoruz. Burası da plan kapsamında kalıyor. Bu hemzemin geçidin üst kısmını, Cumhurbaşkanlığı Bulvarı’nı kapatıyoruz. Cumhurbaşkanlığı'nın önü açık kalacak, başka bir planda olduğu için... Buranın trafik yükünü Ankara yaşamaya başlayacak. Mimarlar Odası ve diğer odalar Ankaralı'ya eziyet ediyorlar.”


-“YAŞANACAK BENZİN VE MAZOT KAYBIYLA 3 TANE BÖYLE YOL YAPILIR”

Gökçek, Bulvarı her gün 350 bin araç ve yaklaşık 1 milyon kişinin kullandığını bildirerek, “Şimdi 'bu yolu sökün' diyorlar. Buradaki 1 yıllık mazot, benzin kaybı eski parayla 1 katrilyon lira. Buranın maliyeti 300 trilyon lira civarında. Yeşille birlikte 1 yıl içinde 3 tane böyle yol yapabilirsiniz. 14,5 km Ankara Bulvarı, 19 km de yan yol var. Üzerinde de 14 tane alt-üst geçit ve viyadük var” dedi. 

Mahkeme kararıyla kapatılacak yolları harita üzerinden tek tek basın mensuplarına gösteren Gökçek, şunları söyledi:

“Bu işin ana müsebbibi olan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan var. Bir tweet atmış. Kendisini de neşeli görüyor. Diyor ki; ‘Anneannem, 'sabahın ilk ışıklarında karga gelip ötmeye başlarsa, hayırlı ve güzel haberler alırsın, günün güzel geçer' derdi. Bugün 5'te kalktım, saat 5'ten beri karga susmuyor. Bugüne kadar sabah gelerek öten kargalar anneannemi hiç yanıltmadı. Bugün güzel bir gün olacak, hadi hayırlısı.’

Bizde bir atasözü var; 'Kılavuzu karga olanın akıbeti hayır olmaz' derler. İnanıyorum ki millet demokratik tepkisini mutlaka bu odalara karşı gösterecek ve bu odalar da bir daha dava açmadan önce düşünecektir.”


-"VATANDAŞ İDARİ MAHKEMEYE BAŞVURABİLSİN DİYE..." . 

Mimarlar Odası, Şehir Plancıları ve diğer bazı odaların kendi mesleklerini yapmak yerine ideolojik işler yaptıklarını ifade eden Başkan Gökçek, “Mimarlar Odası Başkanı, Çankaya Belediyesi’nde çalışıyor. Buralara davaları açanlar, Çankaya Belediyesi idi. Bizim bu yolları yapmamamızı Çankaya Belediyesi engellemişti. Enteresan olan iş, Mimarlar Odası Başkanı, Çankaya Belediyesi’nde çalışıyordu. Yapılan işin yanlış olduğuna inanıyorsanız, çağırın personelinizi ve 'halka bu eziyeti çektirmeyin' deyin. Yani bu işin sorumlusu, Cumhuriyet Halk Partisi’dir” dedi. 

Ankara Bulvarı’nın yeşillerle donatıldığını ve AOÇ’nin ruhuna uygun hale getirildiğini kaydeden Başkan Gökçek, şöyle devam etti:

“Buraya gelip gezmediler bile. Buraları görmeleri lazımdı. Böyle akıcı bir trafiğin işlediği yerde nasıl böyle bir karar verip, trafiği etkilersiniz? 'Burası kamu menfaatine yapılmıştır, o yüzden yapacak bir şey yok' denebilirdi. Tabii bunun Danıştay ayağı var. Biz Danıştay'a bu kararın kalkması için müracaat ediyoruz. Ama bu karar Danıştay'dan ne zaman çıkacak, bizim lehimize mi çıkacak o da meçhul. Biz Belediye Meclisi'nden karar aldık ki, vatandaş hemen idari mahkemeye başvurabilsin…”


-KAPANACAK YOLLAR- 

-Ankara Bulvarı Celal Bayar Altgeçidi gidiş-geliş kapatılacak.

Trafik, Silahtar Caddesi istikametine verilecek. Hastaneler bölgesi, Sıhhiye, Tandoğan bölgeleri olumsuz etkilenecek. 

-Ankara Bulvarı Hipodrom Caddesi Bağlantısı gidiş ve geliş kapatılacak.

Yenimahalle, Keçiören, Ulus, Etlik ve Hastaneler bölgesi etkilenecek.

-İstanbul Yolu Çiftlik Kavşağı İle Eski Hemzemin Geçit arasındaki viyadük kapatılacak. 

Trafik İstanbul Yolu’na verilecek. Yenimahalle, Demetevler, Batıkent bölgeleri ve İstanbul Yolu etkilenecek. 

-Ankara Bulvarı AOÇ Köprüsü ve bağlantı yolları gidiş ve geliş kapatılacak.

Cumhurbaşkanlığı Bulvarı trafiği, Silahtar Caddesi’ne verilecek. Gazi Mahallesi, Söğütözü, Beştepe bölgesi etkilenecek. 

-Ankara Bulvarı TİGEM Köprüsü ve bağlantı yolları kapatılacak.

Trafik, Çiftlik Caddesi ve Silahtar Caddesi’ne verilecek. TİGEM, Türk Traktör, MKE Fişek Fabrikası etkilenecek. 

-Ankara Bulvarı Marşandiz Köprüsü bağlantı yolları kapatılacak. 

Trafik, Anadolu Bulvarı’nda seyredecek. Anadolu Bulvarı etkilenecek. 

-Ankara Bulvarı Güvercinlik Alt Geçidi kapatılacak.

Güvercinlik Askeri Tesisleri, Karayolları Tesisleri ve Limak Beton Santrali etkilenecek. 

-Ankara Bulvarı BELKO Alt Geçidi kapatılacak.

Behiçbey bölgesi ve BELKO etkilenecek. 

-Ankara Bulvarı ile Şaşmaz Bulvarı bağlantısı kapatılacak.

Şaymaz Sanayi bölgesi ve Batıkent bölgesi etkilenecek.

-Ankara Bulvarı ile Ümitköy bağlantısı kapanacak.

Ümitköy, Çayyolu, Üniversiteler Mahallesi bölgeleri etkilenecek. 

-Ankara Bulvarı Etimesgut bağlantısı kapatılacak.

Etimesgut, Sincan, Zırhlı Birlikler Bölgeleri etkilenecek.



Ankara Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön