Emlak Konut

Ankara Büyükşehir Belediyesi Togo Kulelerini yıkma kararı aldı

Ankara'da Sinan Aygün'ün inşa ettiği Togo Kuleleri'nin yıkılmasına karar verildi. Mansur Yavaş ve Aygün arasında gerilime neden olan kulelerin yıkım süreci 17 Ocak 2018 tarihinde 17. İdare Mahkemesi'nin yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararıyla başlamıştı.Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, söz konusu inşaata ilişkin encümen kararının alındığı toplantı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş başkanlığında gerçekleştirildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), "Togo Kuleleri" inşaatının yıkım kararının alındığını duyurdu.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, söz konusu inşaata ilişkin encümen kararının alındığı toplantı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş başkanlığında gerçekleştirildi.

Toplantıda, Ankara Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce belediyeye bu konuda yazılan yazılar, muhtelif yargı kararları ve imar mevzuatı birlikte değerlendirilerek halihazırda mühürlü olan kuleler için yıkım kararı alındı.

Açıklamada, Belediye Meclisinde emsalin 1,5 oranına düşürülme kararının tüm siyasi partilerin oy birliğiyle alınmasına rağmen yıkım kararının alındığı bugünkü encümen toplantısına AK Parti'li ve MHP'li üyelerin katılmadığı bildirildi.

Sinan Aygün, Ankara Eskişehir yolundaki "Togo Kuleleri" olarak adlandırılan inşaatının “1,50 emsali 2,50” emsale yükseltilmesi teklifi dönemin AK Parti yönetimindeki Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ne geldi. Bu teklif “Gizli emsal artışı da ihtiva eden 13 tane plan notu öngörüldüğü; teklifin imar mevzuatına, planlama ilke ve esaslarına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varıldığı” ifadeleri ile AK Parti, CHP ve MHP Meclis grubunun karşı çıkmasıyla reddedilmişti. 15 Temmuz 2016 günü Büyükşehir Belediye Meclisi’nde emsalin 2,50’ye yükseltilmesi yeniden talep edildi. Daha önce bu talebi gizli emsal olduğu gerekçesiyle reddeden Belediye Meclisi, CHP ve MHP’li üyelerin muhalefetine rağmen, üyeleri ve talepler aynı olduğu halde emsali 1,50’den 2,10’a yükseltme kararı aldı. 20 bin metrekareye yapılacak inşaat alanı 120 bin metrekareye çıkartıldı.

Mimarlar Odası tarafından 6 Nisan 2018 günü emsalin 2,10’a yükseltilmesine karşı açılan dava sonucunda Ankara 17. İdare Mahkemesi gizli emsal artışını “şehircilik plan ve esaslarına aykırı” olduğu gerekçesiyle iptal etmişti.  12 Ağustos 2018’de Büyükşehir Belediye Meclisi, Başkan Mustafa Tuna döneminde  Ankara 17. İdare Mahkemesi’nce verilen iptal kararını uygulayarak parselin eski imar durumuna dönmesine karar verdi.

Ankara Bölge İdare Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi de yerel mahkeme tarafından verilen iptal kararını 11 Nisan 2019 tarihinde onamıştı.

Danıştay Altıncı Daire, emsalin 2,10’a yükseltilmesinin “şehircilik plan ve esaslarına aykırı” olduğu gerekçesiyle verilen kararı onadı. Danıştay’ın kararıyla "gizli emsal artışının usulsüz ve şehircilik ilkelerine aykırı olduğu, binanın kaçak olarak inşa edildiği" kesinleşti.

MANSUR YAVAŞ: AMAÇ BENİ GÖREVDEN ALDIRTMAKTI

Mansur Yavaş, TOGO Kuleleri'ne ilişkin Nisan ayının başında Habertürk televizyonunda değerlendirmelerde bulunmuş,  "Dert TOGO kulelerine ruhsat almak değil Mansur Yavaş'ı görevden almaktı" açıklaması yapmıştı.

Yavaş, TOGO Kuleleri yıkım süreciyle ilgili şu ifadeleri kullanmıştı:

Bizim hakkımızda irtikap şikayeti verildi. Dilekçeyi verdiler. Savcılık yazı yazdı mahkemeye. Bu konuda Sinan Aygün'ün zararı var mıdır diye sordu. Yok cevabı geldi. Sonuçta şu anda Yargıtay kesin kararı verdi. Kararda normalde 20 bin metrekareye inşaat yapılması gerekirken yapılan inşaat 120 bin metrekare. Bizim belediyede para, hatır geçmez. Kanun neyse odur. Hodri meydan beni mahkemeye versin. Hangi siyasilerle yanyana gelmiş, kimlerle trafiğe girmiş, hangi mahkeme ve savcılarla trafiğe girmiş. Şimdi artık bunlar telefon kayıtlarından tespit ediliyor. TOGO kuleleri Ankara'nın ciğerine saplanmış hançerdir. Şu bölümler tamamen yıkılacak. Beni görevden almak için tezgah kurulmuştu. O tezgah patladı.

TOGO kulelerinde yıkım başlıyor mu?

TOGO kulelerinde son durum ne?

Mansur Yavaş'tan TOGO Kuleleri açıklaması!

TOGO kuleleri ne olacak?

TOGO Kuleleri inşaatının bulunduğu parseldeki imar değişikliği iptal edildi!