Kent Haberleri

Ankara Büyükşehir imar artışına dava açacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye sert yanıt veren Ankara Büyükşehir Belediyesi imar artışı değişmezse dava açacağını duyurdu.

‘En büyük hırsızlıklar imardan geliyor’ diyerek Ankara ve İstanbul’u adres gösteren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden sert yanıt geldi.


Bir arazide imar artışı için belediyeye görüş soran bakanlığa, "Belediyeleri tenkit ederken, imar mevzuatına alenen aykırı bir teklifi reddetmek yerine kişi menfaati için hukuksuzluğun legalleştirildiği” suçlaması yöneltildi. Belediye, imar artışı değişmezse dava açacağını duyurdu.


Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, Çankaya Çiğdem Mahallesi’nde riskli yapı ilan edilerek yıkılan binaların yer aldığı 13 bin 515 metrekarelik arazi için 3.25 emsal artışı öngören imar planı hazırladı ve Büyükşehir Belediyesi’nden görüş istedi. Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu, söz konusu alanla ilgili daha önce bir hektarda 274 kişi olan yoğunluğun, 601 kişiye çıkarılmasına yönelik belediyeye talep geldiği ve yeşil alanları da içeren bu değişikliğin reddedildiği anımsatıldı.


14 Haziran 2017 tarihli raporda plan değişikliğiyle artan nüfus için eşdeğer donatı alanları ayrılmadığı, yapılaşma yoğunluğunun artırılması ile bölgedeki plan bütünlüğüne ve çevreye aykırı yapılaşma olacağı, teklifin çevredeki yapılar için de emsal teşkil edebileceği vurgulandı. Bakanlığın bir şahsa ait arazi için plan değişikliği yapması eleştirildi. Yasal askı süresinde plana itiraz edileceği, itirazın kabul edilmemesi halinde dava açılacağı vurgulandı. Rapor, şu sözlerle sona erdi:


“Bakanlığın mekansal planlar yönetmeliğinin 35. madde gerekçe gösterilerek İl Müdürlüğü ve Genel Müdürlük vasıtasıyla yerel yönetimleri bu konularda tenkit ederken benzer konuda imar mevzuatına alenen aykırı bir teklifi reddetmek yerine kişi menfaatine hukuksuzluğu legalleştirmeye çalışması anlaşılamadığı, hususları tespit edilmiş olup, Bakanlığa gönderilecek görüşümüzün ‘olumsuz olarak’ oluşturulması yasal askı sürecinde yasal itirazda bulunulması ve itiraz reddi halinde yargı yoluna gidilerek kamu hukukunun korunması komisyonumuzca uygun görülmüştür.”


Hürriyet