Kent Haberleri

Ankara CSO binası 2016'da açılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce, Türkiye'nin prestij projelerinden, yumurta ve küre şeklindeki salonlarıyla dikkati çeken ve kaba inşaatı tamamlanan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası binasında incelemelerde bulundu.

Ankara'nın simgelerinden biri olmaya hazırlanan, dünyada ilkler arasında bulunan yapım tekniklerinin uygulandığı Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) binası, gelecek yıl sanatseverleri ağırlamaya başlayacak.


Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, yapı kontrolörlüğü Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce yürütülen, Kültür ve Turizm Bakanlığına ait "CSO Konser Salonu ve Koro Çalışma Binaları" şantiyesinde incelemelerde bulundu.


Uluslararası yarışma sonucu projesi belirlendikten sonra 1995'te ihale edilen ancak son 3 yıldır çalışmalarına hız verilen inşaatı gezen Güllüce, kaba inşaatı tamamlanan binaya ilişkin Yapı İşleri Genel Müdürü Kasım Kayıhan ve diğer yetkililerden bilgi aldı.


Kayıhan, binaya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni CSO binasının Ankara'nın kalbinde, merkezi bir konumda bulunduğunu söyledi.


Binanın, Anıtkabir ile Ankara Kalesi aksının ortasında konuşlandığını belirten Kayıhan, 154 bin metrekare alana kurulan projenin, 5 bloktan oluştuğunu ve toplam inşaat sahasının 62 bin metrekare olduğunu kaydetti.


-Binalar, havuz içinde kalacak

İnşaata son hızla devam edildiğini anlatan Kayıhan, binanın özellikleri hakkında bilgi verdi. Büyük konser salonunun yumurta şeklinde, elipsoid bir formu bulunduğunu kaydeden Kayıhan, bu salonun 2 bin 23 kişilik yapıldığını belirtti. Kayıhan, 500 kişilik oda orkestrası salonunun da küre şeklinde inşa edildiğine dikkati çekti.


Orta bölümde fuaye alanı ve merkezlerinin yer aldığını aktaran Kayıhan, büyük ve küçük salonlar ile fuaye kısımlarının etrafının suyla dolduracağını, böylece bu alanların havuz içinde bulunacağını dile getirdi.


Arka taraftaki blokta da 800 araç kapasiteli otoparkın bulunduğunu bildiren Kayıhan, diğer bloklarda ise koro çalışma ofislerinin yapıldığını kaydetti.


-Tamamı Türk mühendislerin imzasını taşıyor

Küre ve elipsoid şeklindeki binaların, şişme kalıp ve püskürtme beton gibi Türkiye'de ilk kez uygulanan, dünyada da ilkler arasında bulunan yapım teknikleriyle inşa edildiğini bildiren Kayıhan, şunları kaydetti:


"Membranlar Amerika'da özel, forma uygun olarak diktirildi ve Türkiye'ye getirildi. Tamamen Türk mühendis ve işçilerin çalışmasıyla oluşturuldu. Belli bir basınç altında formlar şişirildi ve alttan püskürtme, şatkrit betonu dediğimiz yöntemle önce poliüretan köpük sıkıldı ve tijler ekildi. Ardından donatılar bağlanarak 5'er santim kalınlığında püskürtme betonla, 52 santimetre kabuğa sahip elipsoid form oluşturuldu. Küre şeklindeki binanın kabuğu ise 30 santimetre kalınlığında yapıldı."


Kayıhan, bu bina formlarının, akustik açısından özel olarak tasarlandığını vurguladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığına binanın ikmalinin yapılmasıyla ilgili talepte bulunduklarını dile getiren Kayıhan, ödenek ayrıldığında ikmal için ihale gerçekleştirileceğini bildirdi. Kayıhan, binanın gelecek yıl hizmet vermesinin planlandığını sözlerine ekledi.


AA