06 / 05 / 2024

Ankara Gölbaşı'nda tahsis değişikliği yapılan arazi TBMM'de!

Ankara Gölbaşı'nda tahsis değişikliği yapılan arazi TBMM'de!

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Ankara Gölbaşı Belediye Meclisi'nin bir arazinin tahsis değişikliğini içeren kararına ilişkin soru önergesi hazırladı..



Ankara Gölbaşı nda tahsis değişikliği yapılan arazi TBMM de!


CHP  Ankara  Milletvekili Necati Yılmaz, Ankara Gölbaşı Belediye Meclisi'nin bir arazinin tahsis değişikliğini içeren kararına ilişkin soru önergesi hazırladı. Yılmaz sorularının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlandırılmasını talep etti.


Yılmaz önergesinde "Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimler öncesinde seçim vaatlerini açıklamış, ilçeye göl, müze, organik pazar, spor okulları ve rekreasyon alanlarının da içinde yer alacağı “Sevgi Gölü”nü kazandıracaklarını ifade etmiştir. “Sevgi Gölü”yle ilgili broşürler de hazırlatan Duruay, bunları ilçe sakinlerine dağıtmıştır.


Söz konusu proje çerçevesinde mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait olan Gölbaşı Şafak Mahallesindeki 830 bin 252 metrekarelik 4 No’lu parselin 703.5 bin metrekarelik kısmının “park, oyun alanı, ağaçlandırma ve piknik alanları” olarak kullanılmak üzere Gölbaşı Belediyesine tahsisi gerçekleştirilmiştir. 


Ankara Büyükşehir Belediyesi, söz konusu parselin 35 bin metrekarelik kısmının “otobüs bölge hizmetlerinde ve şoför eğitim alanı olarak kullanılmak üzere” EGO Genel Müdürlüğüne tahsisini Haziran 2016’da talep etmiştir. Ankara Valiliği Defterdarlık Milli Emlak Dairesi Başkanlığı ise bu konuyla ilgili olarak Gölbaşı Belediyesine 14.7.2016 tarihli bir yazı göndermiş, bahse konu 35 bin metrekarelik alanın Gölbaşı Belediye Başkanlığı adına olan tahsisinin kaldırılarak, EGO Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilmesi konusunda görüş bildirilmesi istenmiştir.


Gölbaşı Belediye Meclisi, 24 Ağustos 2016 tarihinde yaptığı toplantıda, Gölbaşı Belediye Başkanlığına tahsisli olan 703.5 bin metrekarelik alandan 35 bin metrekarelik kısmının tahsisinin kaldırılarak, EGO Genel Müdürlüğü’nce “otobüs bölge hizmetlerinde ve şoför eğitim alanı olarak kullanılmak üzere” tahsis edilmesine karar vermiştir. Söz konusu karar CIIP'li üyelerin itirazlarına rağmen kabul edilmiştir."dedi. Yılmaz buna bağlı olarak 7 soru sordu.


Yılmaz'ın soruları

1. Gölbaşı Belediyesi’ne söz konusu arazi hangi tarihte, hangi gerekçeyle tahsis edilmiştir?


2. Söz konusu arazide daha önce fuar alanı, hobi bahçeleri, müze alanı gibi farklı kompleksleri de içeren “Sevgi Gölü”nün inşa edileceğini duyuran ve bunun için broşürler dağıtan Gölbaşı Belediyesi’nin, daha sonra ilgili alanın bir kısmını EGO otobüslerinin kullanımına tahsis etmesinin gerekçesi nedir?


3. Gölbaşı Belediyesi, söz konusu tahsisin ardından ilgili bölgede daha önce duyurduğu Sevgi Gölü projesini inşa edecek midir? Bu konuda Bakanlığınıza iletilen bir görüş var mıdır?


4. Gölbaşı’nda tahsis edilen alan dışında EGO’nun otobüs bölge hizmetlerinde ve şoför eğitiminde kullanabileceği başka bir yer bulunmamakta mıdır? Bu konuda herhangi bir çalışma yürütülmüş müdür? Bir çalışma yapıldıysa sonuçlan nelerdir?


5. Belediye’nin “Sevgi Gölü” projesinin yapılacağı alan için herhangi bir değer tespit çalışması yapılmış mıdır? Yapıldıysa söz konusu arazinin değeri nedir? EGO’ya tahsisi yapılan 35 bin metrekarelik arazinin değeri ne kadardır?


6. İnsan sağlığı ve modem kentleşme dokusu için bir kişiye düşmesi gereken yeşil alan oranı ne kadardır? OECD ülkeleriyle karşılaştırılmalı olarak ülkemizde bu oran ne biçimdedir? Gölbaşı’ndaki yeşil alan oranı nedir? Söz konusu projenin hayata geçirilmesi durumunda bölgedeki yeşil alan oranı ne düzeye çıkacaktır?


7. Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay’ın göreve geldiği 30 Mart 2014’ten bu yana ilçede kaç ağaç dikimi yapılmıştır? Gelecek dönemde kaç ağaç dikimi yapılması planlanmaktadır? Dumay’ın göreve geldiği tarih ve önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle Gölbaşında yeşil alan oranı ne biçimde gerçekleşmiştir? Duruay’ın göreve geldiği tarihten önergenin yanıtlandığı tarihe kadar ilçede kaç ağaç sökümü yapılmıştır?




Geri Dön