Ankara Hacı Bayram Veli'deki restorayonda çökme tehlikesi!
Hacı Bayram Veli Türbesi ve etrafından restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Ancak mahallenin alt bölümünde kalan tarihi konaklar çökme riski ile karşı karşıya bulunuyor.
Hacı Bayram- Veli Türbesi ve etrafından restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Ancak mahallenin alt bölümünde kalan tarihi konaklar çökme riski ile karşı karşıya bulunuyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi kapsamında Hacı Bayram Cami ve çevresindeki restorasyon çalışmaları yoğun şekilde devam ediyor. Ancak Hacı Bayram Mahallesi'nin alt bölümlerinde kalan tarihi yapıların her an çökme riski ile karşı karşıya. Hacı Bayram Mahallesi'nin Ankara'nın en eski mahallesi olduğunu belirten mahalle sakinleri, uyuşturucu satıcılarının da yuvasına dönüşen evlerin bir an önce koruma altına alınmasını istiyor. Bazı evlerde Suriyelilerin de yaşadığını belirten vatandaşlar, "Burada bir çökme olursa facia yaşanabilir" ifadelerini kullandı. Hacı Bayram Mahallesi Muhtar azası olan Mehmet Arabacı, "Mahallemiz bilinen geçmişi ile 2000-2500 yıllık bir tarihe sahip. Aynı zamanda cumhuriyet ile yaşıt bir mahalle. Kentsel dönüşüm içerisinde olduğundan birçok tarihi ev ve sokak yıkıldı. Bizim mahalleli olarak istediğimiz tarihi dokuya zarar verilmeden ve tarihi binaların korunarak restorasyonun yapılması ve bacasız sanayi olan turizme açılması. Bunu yaparken cumhuriyet ve cumhuriyet öncesi yapıların korunmasını tarihi dokuya sadık kalınmasını istiyoruz. Mevcut durumdaki bu yapılar bu şekilde beklediği sürece zarar görebilir. Alkol almak isteyenler buraya gelebilir" diye konuştu. Hacı Bayram Mahallesi'nin manevi ve tarihi havası ile sıradan bir mahalle olmadığını belirten Mehmet Arabacı, "Kurumlar tarihe sahip çıksınlar. Mahallemizi sıradan bir mahalle olarak görmesinler. Ankara Valiliği, ilk Başbakanlık binası, hariciye vekâleti, Julien Anıtı, Augustus Mabedi, Hacı Bayram Camii, Şeyh İzzetin Türbesi, gibi birçok tarihi eseri barındırmaktadır. Şunu da belirtmek isteriz ki yapılan restorasyon çalışmaları yık yeniden yap olmamalı. Yapıların aslına uygun olarak restore edilmesini istiyoruz. Geriye dönüp baktığımızda bir çok tarihi evin yıkıldığını görüyoruz. Çoğu tarihi nitelikte olan evlerdi. Tarihi binaların tescillenerek koruma altına alınmasını aslına uygun olarak restorasyonunu bekliyoruz" dedi.
Sabah