Ulaşım

Pendik-Halkalı YHT hattında sona gelindi!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, ulaşım projeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Turhan, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın Pendik-Halkalı arasının 2019'un ilk çeyreğinde hizmete açılacağını söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, hızlı tren projelerinin iktidarının vatandaşlara sunduğu önemli hizmetlerden biri olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Bakan Turhan, Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının İstanbul-Pendik'e kadar hizmet verdiğini kaydetti. Turhan, "Pendik-Halkalı hattını da inşallah 2019'un ilk çeyreğinde hizmete açacağız. Böylece yolcular, Pendik'te hızlı trenden inmeden seyahatlerine devam edebilecek. Aynı şekilde Konya-İstanbul hattında da bu seyahat yapılabilecek" ifadelerini kullandı.

Ankara merkezli olarak hizmete sunulan Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya ile Konya-Eskişehir-İstanbul hatlarında hızlı tren seferleri yapıldığını hatırlatan Turhan, söz konusu güzergahlarda ülke nüfusunun yüzde 40'ının yaşadığını kaydetti.

Bakan Turhan, Ankara-İstanbul hattının  İstanbul-Pendik'e kadar hizmet verdiğini söyledi. Turhan, "Pendik-Halkalı arasını da inşallah 2019'un ilk çeyreğinde hizmete açacağız. Böylece yolcular, Pendik'te hızlı trenden inmeden seyahatlerine devam edebilecek. Aynı şekilde Konya-İstanbul hattında da bu seyahat yapılabilecek." açıklamasında bulundu.

"Hızlı trende hız kesmedik"

İnşaatı devam eden Ankara-Sivas YHT hattının gelecek yılda hizmete alınmasının hedeflendiğini ifade eden Turhan, "Hat serimleri başladı. Altyapı çalışmaları önemli ölçüde tamamlanırken, üstyapı çalışmaları devam ediyor. Tünel ve viyadüklü olan yerlerde çalışmalar hızlıca yürütülüyor. Hızlı trende hız kesmedik" dedi.

Ankara-İzmir YHT Projesi'nde de çalışmaların tüm hızıyla sürdüğünü söyleyen Turhan, bu hatta Ankara-Uşak arasını 2020'de hizmete almayı planladıklarını, İzmir'e kadar olan kesimin de 2020'nin sonunda veya 2021'in ilk çeyreğinmde hizmete sunulacağını açıkladı. 

Konya-Karaman-Yenice, Mersin-Adana Osmaniye ve Kahramanmaraş bağlantısıyla Gaziantep hattında hızlı tren ve inşaat çalışmaların sürdüğünü kaydeden Turhan, şu şekilde konuştu:

"Bunun devamında güney hattını Şanlıurfa'ya kadar, orta aksı da Sivas, Malatya, Elazığ, Diyarbakır üzerinden Niğde'ye bağlayacak hatta çalışmalarımız devam ediyor. Aynı şekilde Samsun, Delice, Aksaray'dan güney limanına bağlanacak olan Niğde, Mersin üzerinden Samsun ve İskenderun limanlarını birbirine bağlayacak. Bu hatlarla birlikte Erzincan-Trabzon hattında da proje çalışmaları devam ediyor."

"Almanlar ve Çinliler, hızlı demir yolu projelerine ilgili"

Ülkenin demir yolu altyapısında Osmanlı döneminden beri Almanların bilgisinden, deneyiminden faydalanıldığını belirten Bakan Turhan, önemli bir kısmının da onlarla çalışılarak yapıldığının altını çizdi.

Demir yolu altyapı çalışmalarının yanı sıra tren setleri diye tabir edilen lokomotif ve vagonların da zaman zaman Almanya'dan ithal edildiğini belirten Turhan, "Şu anda milli demir yolu sanayimiz önemli ölçüde gelişti. Bunların önemli kısmını, konvansiyonel hatta kullandıklarımızı ülkemizde üretiyoruz. Almanya'dan bugüne kadar 7 hızlı tren seti aldık. Yaptığımız son 10 setlik YHT seti ihalesini de Alman firması aldı. Anlaşmanın imzalanmasının ardından setler üretilmeye başlandı'' dedi.

Almanların ve Çinlilerin, Türkiye'deki hızlı demir yolu projelerine ilgi duyduklarını hatırlatan Turhan, bu konuyla ilgili finansman temini çalışmalarının Ulaştırma ve Altyapı ile Hazine ve Maliye bakanlıklarının ortak girişimiyle sürdürdüklerini ifade etti.

"Şimdi herkes parasını kullandırmak istiyor"

Söz konusu ülkelerin altyapı için kredi sağlama konusunda isteklerinin olduğunu açıklayan Bakan, "Bazı projelerimizin, Avrupalı ülkelerin finans kuruluşlarınca finanse edilmek istenmesi, ülkemizde yatırım ortamının olduğunun göstergesidir. Bu insanlar boşuna gelip buralarda mesai harcamazlar. Projelerimize ilgi duyuyorlar. Ellerindeki finansı buralarda değerlendirmek istiyorlar, biz de işimizi görmek istiyoruz." dedi.

Bakan Turhan, bir süre önce yaklaşık 5,5-6 milyar avroluk hızlı demir yolu projelerine ilişkin Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ve Türkiye'ye gelen Alman yetkilileri bilgilendirdiklerini söyledi.

Alman yetkililerin bu konuda değerlendirme yapacaklarını vurgulayan Turhan, şunları kaydetti:

"Bunun en önemlisi kredi şartları. Şimdi herkes parasını kullandırmak istiyor ama şartlar önemli. Bizim için de müzakereler devam ediyor. Biz Almanlar ile bugüne kadar müttefik olarak çok işler yaptık. Bundan sonra da inşallah Alman hükümeti ile birlikte ulaştırma sektöründe de çalışmalarımızı sürdüreceğimizi ve projelerimizi gerçekleştirme imkanı yakalayacağımızı düşünüyorum."