Kent Haberleri

Ankara Kalesi içinde yenileme sürüyor!

Başkent’in önemli tarih ve turizm bölgelerinden olan, ancak yıllar içerisinde bu özelliğini yitirmeye başlayan Ankara Kalesi, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmasıyla yeniden Başkent turizminin gözbebeği durumuna geliyor...


Başkent’in önemli tarih ve turizm bölgelerinden olan, ancak yıllar içerisinde bu özelliğini yitirmeye başlayan Ankara Kalesi, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmasıyla yeniden Başkent turizminin gözbebeği durumuna geliyor.


Bölgedeki zemin ve çevre düzenleme çalışmalarının önümüzdeki günlerde tamamlanacağını kaydeden yetkililer, 74’ü biten toplam 91 binanın da tarihi dokuya uygun restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Haziran ayı sonuna kadar hizmete gireceğini söylediler.


Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin, Ulus’un dört bir tarafında sürdürdüğü tarihi yeniden ortaya çıkarma çalışmalarının en önemli etaplarından birini oluşturan Ankara Kalesi’nde sona yaklaşıldı. Hacı Bayram Camii ve çevresindeki sokaklar başta olmak üzere, Hisarpark Caddesi, Roma Antik Tiyatro ve çevrelerinde örnek olacak tarihi bir çalışmaya imza atan Büyükşehir Belediyesi, tarih beşiği Ulus’u yeniden eski görkemli günlerine kavuşturuyor.


ANKARA’NIN SİMGESİ


Ankara’nın tarihini yansıtan Kale ve çevresinde örnek bir çalışmaya imza atan Büyükşehir Belediyesi, dış kale diye adlandırılan bölümdeki çalışmalarda son aşamaya geldi. Bölgenin önemli sorunları arasında bulunan temiz su, yağmur suyu, pissu, elektrik, telefon ve doğalgaz hatları baştan sona yenilenip yer altına alınırken, Büyükşehir Belediyesi’nin itinayla sürdürdüğü restorasyon ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları da devam ediyor.


Çalışmalara ilişkin bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim (KUDEM) Müdürü Akar Pınar Üstün, “Toplam 10 sokaktaki 91 yapının 74’ünün restorasyon çalışması tamamlandı. Diğerlerinde de çalışmalar sürüyor. Ayrıca toplam uzunluğu 1000 metre olan sokakların da çevre düzenlemelerini yapıyoruz. Sadece Dış Kale’de biri büyük 4 adet meydan düzenlemesi yapıyoruz. Ziyaretçilerin durup dinlenebileceği alanlar oluşturuyoruz. Hem gezilecek, hem dinlenilecek hem de muhteşem bir seyir keyfi yaşanacak” dedi.


Zemin ve çevre düzenleme çalışmalarının önümüzdeki günlerde tamamlanacağını, bina restorasyonlarının ise 2 ay içerisinde bitmesinin planlandığını kaydeden Üstün, “Bölge tarihine uygun bir biçimde süren çalışmalarımızda aydınlatmalar da ferforjeli özel apliklerle sağlanacak. Bir nevi Güvercin Sokak’taki çalışmaları burada da gerçekleştireceğiz ve oradaki muhteşem görünümü, buraya da kazandıracağız” diye konuştu.


“Hem tarihi zenginliği hem de coğrafi yapısı itibariyle zorlu bir alanda itinalı bir çalışma sürdürüyoruz” diyen KUDEM Müdürü Üstün, Zemin çalışmalarında küp taş, andezit ve podima taşları kullanıldığını kaydetti. Üstün, tarihte büyük yangınlarla anılan bölgeyi korumak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nın çalışmalarını kolaylaştırmak için de 15 adet yangın hidrantı kurulduğunu sözlerine ekledi.



Ankara Büyükşehir Belediyesi