29 / 04 / 2024

Ankara Kalkınma Ajansı'nın hedefi turizm ve inovasyon!

Ankara Kalkınma Ajansı'nın hedefi turizm ve inovasyon!

Hükümetin 26 bölgede başlattığı kalkınma ajansları fidanlarını ekmeye başladı. Bu kapsamda Ankara Kalkınma Ajansı da 2011 yılında 25 milyon TL tutarındaki bir bütçeyi turizm ve yenilikçilik projelerine ayırdı.



Proje destek tutarı 40-350 bin arasında Projelere başvurular 16 Eylül'de sona erecek. Projeler kabul edildikten sonra bir yıl içerisinde tamamlanması gerekiyor

Hükümetin 26 bölgede başlattığı kalkınma ajansları çalışmalarıyla ilgili fidanları ekmeye başladı. Bu kapsamda  Ankara  Kalkınma Ajansı da 2011 yılında 25 milyon TL tutarındaki bir bütçeyi turizm ve inovasyon projelerine ayırdı. Söz konusu projelere başvurular 16 Eylül 2011 tarihinde sona erecek. Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Asım Balcı, Yeni şžafak'a ajansın çalışmalarını anlattı. Ajansın kurumsallaşma sürecini tamamlandığını söyleyen Balcı, 2011-2013 dönemine yönelik plan ve startejilerin yer aldığı bölgesel planları hazırladıklarını belirtti.

25 MİLYON BÜTçE

Planların, paydaşlarıyla kurum kuruluşlarla ve STK'larla bir araya gelinerek oluşturulduğunu söyleyen Balcı, iki sektörün desteklenmesinin kararlaştırıldığını söyledi. Bu alandaki projelerin bu yıl 25 milyon TL bütçe ile desteklenmesinin kararlaştırıldığını kaydeden Balcı, 'Ankara'nın turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi için 15 milyon TL ayırdık. Öteki proje de bilişim, sağlık teknolojilerini içeren inovasyona dayalı 'yenilikçi uygulamalar mali destek programı' oldu. Bu projeye de 10 milyon TL bütçe ayrıldı' dedi.

TURİZM 15 MİLYON TL

Ankara'nın turizm potansiyelinin yüksek olduğunu, ilçelerinin ise termal ağırlıklı sağlık potansiyelinin bulunduğunu hatırlatan Balcı, 'Sağlık turizminin yanında desteklenecek yerler arasında Beypazarı ve Nallıhan'da tarih turizmi, Kızılcahamam ve çamlıdere'de doğa turizmi bulunuyor. Merkezde ise Altındağ'da Hamamönü, Ulus ve Hacı Bayram-ı Veli Camii civarında yapılan çalışmalar önemli turistik gelişmeler arasında bulunuyor' dedi. Ankara'nın bunu maalesef çok iyi kullanamadığını belirten Balcı, 'Bu kentte yaşayan 4.5 milyon kişi ilçelerdeki bu güzelliklerin farkında değil. Dolayısıyla Ankara'yı bu turizm potansiyelini harekete geçirebilecek projelere destek vermek amacıyla 15 milyon TL ayırdık' diye konuştu.

TALİMAT BAşžBAKAN'DAN

Ankara'da başlattıkları bir projenin mobilyacılar sitesinin envanterinin çıkarılması olduğunu söyleyen Balcı, 'Başbakan Erdoğan seçimler öncesinde siteleri ziyaret etmiş ve buraya önem verilmesi gerektiğini dile getirmişti. Bize de sitelerin üzerine düşülmesi talimatı verdiler. şžimdi orada tek tek bütün firmalarla bire bir görüşme ile kaç işletme, kaç üretim yapan firma var, kaç işçi çalışıyor, ne kadar teşir salonu var, bunların problemleri neler gibi bir dizi konuda envanter çıkarıyoruz. ODTÜ ile bunun çalışmasını yapıyoruz. 15 kadar yüksek lisans öğrencisi bu konuda çalışıyor. Yaklaşık 1 ay içerisinde de ortaya çıkarılacak' diye konuştu.

6 teknokent inovasyona çok uygun

İnovasyon projelerinin ise sadece Ankara için değil, Türkiye için çok önemli bulunduğunu söyleyen Balcı, 'Bizim ihracatımızın çok küçük bir kısmı inovasyona, yüksek teknolojiye dayalı ürünlerden oluşuyor. Dolayısıyla bunu artırmak için ar-ge'ye ayırmış olduğumuz kaynağı da son yıllarda artırdık. Ama bunun daha artması lazım. Ankara bunu yapabilecek kapasitede. Bu kentte 6 teknokent var. çok iyi üniversiteler var' değerlendirmesi yaptı.

Başvurular 16 Eylül'de bitiyor

Proje başvurularının 23 Haziran'da başladığını, 16 Eylül 2011 tarihinde de sona ereceğini bildiren Balcı, kamu kurumlarının, STK ve özel sektör üniversilerinin hazırlayacakları projeleri ajansın değerlendireceğini kaydetti. Projelere yüzde 100 hibe desteği verilmediğini söyleyen Balcı, özel sektörün sunduğu projelere yüzde 50, kamu kurumları ile STK'ların projelerine ise yüzde 75 oranında destek verileceğini kaydetti.

Cahit Saraçoğlu / YENİşžAFAK


Geri Dön